Kia Ceed GT

1.6 Benzină Turbo (T-GDI) 204 CP Man 6 GT
4.3
de Bogdan Mirică, miercuri, 27 februarie

Infuzie

Sunt sigur că acolo, în laboratoarele de dezvoltare Kia din Frankfurt, sud-coreenii au avut la început, pe tabla lor cu mașini inspiraționale, și o poză cu Volkswagen Golf. Liderul segmentului compact a fost nu doar inspirație, ci și motivație pentru brandul sud-coreean care își propunea acum 12 ani să cucerească europenii cu un hatchback botezat C'eed. Primul lor model creat și produs în Europa, pentru Europa.

Piața a fost foarte receptivă, iar C'eed a crescut într-un an cât alții în 10, după cum spuneam și în testul noii generații, publicat în vara lui 2018. Cu o asemenea evoluție și cu un asemenea model german luat în vizor, Kia Ceed avea nevoie și de complexitate. Așa că, pe lângă gama destul de variată de motorizări, sud-coreenii au lansat niveluri de echipare sportive și chiar și-au luat inima în dinți cu o versiune sportivă GT.

Așa s-au născut Kia Ceed GT și Pro_Ceed GT, adică un fel de Volkswagen Golf GTI. Ideea de a oferi pseudo hot hatch-uri cu garanție de 7 ani și performanțe bune a avut succes, iar C'eed GT și Pro_Ceed GT deveneau în 2013 primele sportive compacte ale brandului în Europa.

Și de această dată răspunsul publicului a fost bun, așa că producătorul a decis să ofere un derivat GT și pe a treia generație Ceed. Bineînțeles, după cum ați putut citi deja pe Automarket, nici Proceed nu a scăpat de infuzia de sportivitate.

 • Costel, miercuri, 27.02.2019 11:43

  masina ii mai dezirabila decat multe produse similare ale unor marci de renume ,numai consumul de carburant ii un aspect care poate genera frisoane doar pentru cei care is prea entuziasti cu pedala de acceleratie iar cei 7 ani garantie is dovada clara a increderii pe care kia o are in produsele sale @razvan mirica la seat leon motorul 1.8tsi 180cp-250nm nu mai ii disponibil ,o fost inlocuit cu 2.0tsi 190cp-320nm

 • Adrian M, miercuri, 27.02.2019 12:26

  Nu spuneti nimic de cutia manuala, caracterizata de majoritatea analistilor din tara si strainatate drept garbage sau rubish fata de cea automata. Imi place f mult masina ca pret, dotari, resurse dar fiind fan al cutiei manuale nu pot sa uit clantzanitul acesteia din timpul testelor...pacat

 • Kirotractor, miercuri, 27.02.2019 14:16

  @Adrian-M: Ies un pic din hibernare :-) doar ca să-ți recomand o citire nu doar în diagonală. Mai clar, stimabilul Bogdan M. chiar a scris despre o anumită imprecizie a c.v. manuale, sesizată pe circuit. ...Chestie pe care eu n-am remarcat-o deloc (testând două ore bune GT-ul - nu pe circuit ce-i drept, dar... ca pe circuit), însă e posibil să: - avem alte percepții apropo de timonerii - dar și să fiu eu cam surd, mai știi? (n-am auzit urmă de clănțăneli) - să fiu obișnuit cu o c.v. mediocră (a Swift Sportului meu) - greu de presupus totuși, că schimbă f. rapid-precis... după alții - coreenii să aibă totuși (încă) standarde variabile de asamblare/reglare finală. (n.b. Află și că versiunea c.v. auto-dublu ambreiaj e mai nașpa decît manuala, cu excepția uzului non-sportiv - nu tre să mă crezi pe cuvânt neapărat, dar asta-i părerea mea după ceva ture și cu falsul shooting-brake Proceed- tot GT de 204 CP, dar auto.) Mă opresc însă aici, avînd și alte trebi. Dac-ar trebui să scriu însă un articol după testul propriu, l-aș numi nu *Infuzie*, ci *Confuzie*. :-)

 • Adrian M, miercuri, 27.02.2019 15:32

  @Kirotractor...mea culpa...ma refeream la 1.4t-gdi 140 cp versiunea normala; poate la acest gt transmisia este proiectata altfel; clantzanitul il poti auzi in testele video cu ceed ul normal;stiu ce vb in legatura cu timoneria intrucat am avut un lancer de 1.5, benzina, 109 cp care necesita dubla apasare pt a cupla marsarier si de atunci ma feresc de cutii dubioase...la seat si ford uri cutia e senzationala, renault asa si asa.

 • Kirotractor, miercuri, 27.02.2019 16:22

  @Costel: Ai dreptate, Leonul Warm-Hatch are acum 2.0 l și 190 cai - dar pe Bogdan M. nu-l cheamă Răzvan. :-) @ Adrian-M: No problemo - cutia M6 cuplată la 1.6 T-GDI e un pic altfel, din cauza cuplului mai mare vs. 1.4... dar care, vorba neamțului, *nu smulge copaci*. Automata DSG7 nu mi-a plăcut la retrogradări mai ales (e confuză pe bune), dar și fiindcă schimbă prea sus în ture pe Sport (la vreo 6.000 rpm)... și prea devreme pe Normal. ...De ce zic asta? Fiindcă cei 204 CP par să fie în herghelie completă (spre deosebire de 1.0-1.4 T-GDI), dar preponderent în zona turațiilor medii. Ca și cuplul - mai clar, sub 2.000 rpm nici vorbă de cuplu maxim, iar peste 5.000-5.500 rpm dai tălpi pedalei din tribord :-) cam degeaba. Cu padelele mai treacă-meargă - dat tot numai *crescendo*. GT-ul Megane are un EDC superior, dar încă mai apar probleme de supraîncălzire a cutiei, deși mai rare ca la debut. Și ținuta de drum e superioară Ceed-ului GT, deși (iar deși...!) senzația dată de sistemul 4Control mi-a părut artificială, ba și un pic caraghioasă uneori. N-aș opta deci pt GT-ul galic fie și doar gândindu-mă la bieletele în plus de pe spate. Plus altele... printre care garanția subțire.

 • Costel, miercuri, 27.02.2019 17:44

  @kirotractor pentru mine ii preferabil termenul de "mild-turbo" pentru bijuteria vag de 2.0 litri mai ales ca se prezinta cu valori care is foarte dragi mie :turatiile molcome (190 cp/ 4200 rot/min si 320nm intre 1500-4100 rot/min) sedus de pseudo hot-hatch-ul corean si parcurgand drive testul insotit audio inevitabil de Directia 5 cu piesa Seductie l-am botezat indiscutabil fortuit pe Bogdan cu Razvan (ambii Mirica) culpa ii toata a mea si is dispus sa mi-o asum in intregime :un miel

 • hazard, joi, 28.02.2019 08:05

  o masina buna la un pret competitiv, se va vinde bine pentru ca si-a gasit felia pe piata. Pacat insa ca nu au imbunatatit nimic la motor si la cutia de viteze automata. Nu cred ca se poate compara cu GTI-ul care e mai rapid dar si mai scump, si nici cu Megane GT care e un esec specific frantuzesc..

 • unsirb, joi, 28.02.2019 09:20

  @Automarket: sigur s-a mai discutat, dar eu nu am prins si poate e benefic pentru alti cititori, de asemenea: care este scopul prezentarii, intr-un articol de test, a cifrelor de consum "oficiale"? Sunt ele vreun etalon pentru... orice? Am ratat eu vreun memo, si au, mai nou, legatura cu realitatea? Multumesc.

 • pipo, vineri, 01.03.2019 10:31

  @unsirb : Good luck !

 • jacka, marţi, 12.03.2019 11:17

  Fiti atenti ca ati gresit pretul masinii testate nu poate fi sesizabil mai mic decat pretul de pornire e ca si cum ai spune ca o paine de 1 leu ai cumparat-o cu 50 de bani!