Zi istorică în Arabia Saudită: femeile au primit dreptul de a conduce mașini

de Mircea Meşter, Foto: Dreamstime.com
Luni, 25.06.2018
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Arabia Saudită era ultima țară a lumii în care femeile nu aveau dreptul de a conduce mașini. Interdicția a fost ridicată duminică, într-un amestec de reacții pozitive din partea pro-occidentalilor și negative din partea conservatorilor.

Ziua de duminică, 24 iunie 2018, va rămâne în istoria Arabiei Saudite în particular și a lumii în general. Motivul: femeile saudite au primit dreptul de a șofa în urma unui decret din septembrie 2017 al Regelui Salman, care încearcă să implementeze o atitudine ceva mai deschisă și mai occidentală într-una dintre cele mai conservatoare țări ale planetei. Arabia Saudită era ultimul stat în care femeile nu aveau dreptul de a conduce mașini.

Chiar dacă numărul de șoferițe este deocamdată foarte redus, 120.000 de femei s-au înscris la școlile de șoferi din Arabia Saudită. Cifrele sunt oricum foarte mici într-o țară în care circa 9 milioane de femei sunt eligibile pentru permisul de conducere, însă prognozele arată că rata de adoptare va crește în următorii ani, ajungând la 3 milioane de femei cu permis până în 2020.

Decizia liberală a regelui Salman - care vine pe fondul unor reforme prin care fiul acestuia, prințul Mohammed bin Salman, încearcă deschiderea Arabiei Saudite spre Vest - a fost primită pozitiv de partenerii Arabiei Saudite.

Nu toată lumea privește însă astfel situația: conservatorii saudiți au primit decizia regelui Salman ca pe un afront adus tradițiilor într-o țară în care femeile sunt încă marginalizate într-o societate patriarhală extremă.

De altfel, segregarea saudită continuă, femeillor fiindu-le interzis să interacționeze cu bărbați cu care nu sunt înrudite. În plus, acestora nu le este permis să călătorească în străinătate sau să se căsătorească fără a avea acordul scris al tutorelui.

"Femeile sunt egale cu bărbații" a declarat în acest an regele Salman într-un interviu care a stârnit controverse majore în rândurile clericilor ultraconservatori din Arabia Saudită.

"Arabia Saudită a intrat în secolul 21. Mulțumiri regelui Salman pentru această reușită", a scris într-un tweet prințul Alwaleed bin Talal, acesta atașând un clip în care una dintre fiicele sale conduce una dintre mașinile familiei.

Comentarii (13)

  • sa bem pentru asta!
    9 7
  • Anonim
    Ce tara de rahat ce primitivi sunt arabii astia !
    17 10
  • @Anonim eu știu ce sa spun?! Știu tari arabe care pedepsește adulterul de accesași maniera, nu contează sexul!
    Mai e o chestie: ăștia chiar au autostrăzi !
    Alta chestie: talibani avem si noi, chiar mai periculoși decât cei de acolo!
    9 7
  • au dreptul sa conduca, dar, numai X5, X6, Q7, GLS, GLE, s.a.m.d.
    ...
    9 2
  • Se apropie sfarsitul...s-a dus si ultima picatura de demnitate umana. Ramaneti in case! :)
    7 8
  • mircea badea
    acu sa se tina la accidente.

    in vest au luat-o razna. fac copii singure si stau pe ajutoare..fara barbati ar muri de foame.
    8 9
  • pentru @Stefi si @mircea badea...sa va spun un secret....cel mai inteligent lucru pe care il poti face in viata e sa te intelegi cu femeile. Nu vorbesc de atitudinea de macho, de smechereala, de alte asemenea. Ci sa te intelegi cu ele.

    e mare lucru, se cere pricepere si bun simt...de restul se ocupa ele.

    PS la un singur gen de femeie nu merge...la cele cu adevarat proaste. Si aici ma refer la IQ. Daca sunt dum-dum spune "next". Lumea e mare...In fapt, aceeasi problema e si la barbati. La-l in prostia lui, spune romanu'.

    scuzati de off-topic, merg sa beau o bere (doua, trei...), ca are cine ma duce acasa
    9 10
  • petrush
    o sa circule toata familia cu un singur permis. isi trage carpa pe nas si cine-o mai cunoaste.
    7 4
  • Corocsenie Adrian
    La banii lor nu as fi pus mana pe volan nici de curiozitate. De sofat s-ar fi ocupat soferii profesionisti iar la o masina m-ar fi interesat doar confortul in postura de miliardar. Bani au destui sa cumpere toti Phantom-uri VIII EWB si sa bea sampanie pe locurile din spate pana ajung la destinatie. Nu stiu ce pierd.
    1 4
  • naspa de ei. o sa vada ei ca o sa regrete decizia
    2 3
  • PAI ERA NECESARA MASURA, VA DATI SEAMA CE INSEAMNA SA-TI DUCI NEVASTA ZILNIC LA SUPERMARKET...
    1 0
  • horatiu
    kamikaze :D
    0 0
  • scamel
    e o treaba buna. una dintre sotii conduce in timp ce sotul e cu altele be bancheta din spate.
    1 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru