Cupra el-Born, primul model electric al diviziei de performanță: autonomie de până la 500 de kilometri și 0-50 km/h în 2.9 secunde

de Cornel Șocariciu
Miercuri, 08.07.2020
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Cupra el-Born este primul model electric al diviziei de performanță. Modelul va fi lansat în forma sa finală în 2021 și va fi produs la uzina din Zwickau. Pentru moment, oficialii Cupra anunță un sprint 0-50 km/h realizat în 2.9 secunde și o autonomie de până la 500 de kilometri.

La începutul anului trecut, Seat a prezentat conceptul el-Born. Prototipul electric dezvoltat de constructorul spaniol are la bază platforma MEB a Grupului Volkswagen și este echipat cu un motor electric cu 204 CP și cu o baterie de 64 kWh.

Acum, Cupra, divizia de performanță SEAT, a publicat primele imagini și detalii referitoare la viitorul Cupra el-Born (iberciii menționează că imaginile sunt cele ale unui prototip cu design apropiat de cel al versiunii de producție). Conform oficialilor producătorului spaniol, varianta de serie a noului model de performanță va fi lansată în 2021 și va fi produsă la uzina din Zwickau. 

Cupra el-Born va fi primul model electric al diviziei, iar în timpul dezvoltării, inginerii și tehnicienii au pus accent pe dinamică și performanțe. Reprezentanții diviziei de performanță nu oferă informații complete despre sistemul electric de propulsie, însă menționează că viitorul Cupra el-Born va putea accelera de la 0 la 50 km/h în 2.9 secunde.

Versiunea de serie va fi disponibilă cu Dynamic Chassis Control Sport (DCC Sport), iar reprezentanții Cupra spun că sistemul a fost special dezvoltat pentru a oferi o dinamică de top.

Pentru alimentarea sistemului electric de propulsie, ibericii propun o baterie cu o capacitate netă de 77 kWh, autonomia anunțată fiind de până la 500 de kilometri. Oficialii Cupra spun că la o priză rapidă, versiunea de performanță el-Born va putea înmagazina în 30 de minute suficientă energie pentru a parcurge 260 de kilometri.

La interior, Cupra el-Born va fi echipat cu noul volan care a debutat recent pe Cupra Ateca facelift. Acesta integrează acum atât butonul pentru pornirea/oprirea motorului, cât și un buton pentru selectarea modului de rulare. Din tot acest pachet nu lipsesc scaunele sport cu tetiere integrate și un nou sistem Head-up Display cu realitate augmentată (tehnologie anunțată recent și de Mercedes-Benz). În plus, reprezentanții Cupra spun că anumite accesorii de interior vor fi fabricate din materiale reciclate.

Comentarii (7)

  • andrei
    orice electrica mai rasarita face 0-50 in 3 secunde, 3 si ceva. dar ce, mai nou asa se dau specificatiile? ce, fac curse prin oras sau ce? e mult mai relevant 50-100 daca o luam asa, nu 0-50.
    11 2
  • ACE - Craiova
    Deci capacitatea bruta a bateriei va fi tot de 82 (83) kWh, aidoma:
    - SKODA Enyaq;
    - VW ID3;
    - VW ID4;
    - SEAT El-born....

    Speram sa le vedem anii viitori, in numar cat mai mare - si pe sosele...
    11 5
  • netam-nissan
    nu prea sportiva imi pare, ca unele tezle fac zero-suta in secundele alea 3 in care aramia spaniola prinde 50.
    e si leita aproape vw ID3, deci catalanii din zwickau puteau sa fie mai originali ca cu cupra fermentor, singura valabila cred.
    17 3
  • rescriu ce am mai zis si cu alta ocazie, din povestile vandute de dealeri: "Seat e gama sportiva a grupului de aceea va invitam sa faceti un test cu motorul de 1.4 MPI care la noi are 85 CP nu ca la saraciile din grup care au doar 80". Se pare ca au ramas cu aceleasi idei si vor sa demonstreze ca sunt in continuare cei mai sportivi din parcare, dar nu prea au argumente
    11 8
  • carcotasu
    "Pai tre domle sa stiu cat face 0-50 ca cand se face verde si imi da ala din spate flesuri tre so zbughesc instant". Hai sa recunoastem, 50 ar fi limita decenta sa nu pierzi bateriile prin gropi.
    8 3
  • 0-50 km/h? pe bune ? Cand deja pt multe masini (inclusive electrice) 0-100 km/h e atat de rapid incat 0-200 km/h e musai de masurat !
    8 2
  • mircea badea
    pana la 50 nu poate pune toata puterea pe asfalt, dupa urca intr-o secunda la 200.

    de ce arata asa?!
    6 4

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru