Proiect pentru modificarea legislației RCA: prețul primelor de asigurare ar putea crește

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Luni, 23.09.2019
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Un proiect pentru modificarea legii RCA prevede, printre altele, eliminarea limitării cheltuielilor administrative și de vânzare pentru polițe, ceea ce ar putea avea ca efect creșterea primelor de asigurare.

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a publicat recent un proiect pentru modificarea legislației pentru asigurările RCA, ca urmare a unei solicitări primite din partea Uniunii Europene.

Potrivit unei decizii a Uniunii Europene, România este obligată să transpună în legislația RCA o serie de reglementări prin care să crească concurența și libertatea companiilor de asigurare de a-și stabili prețurile solicitate pentru clienți.

Una dintre cele mai importante noutăți ale proiectului este eliminarea limitei de cheltuieli administrative și de vânzare ale poliței de asigurare pe care companiile de asigurări le pot include în calcul tarifelor de primă. În prezent, legislația prevede un plafon de cheltuieli administrative de 25%. Eliminarea acestui plafon ar putea determina o creștere a prețurilor pentru primele de asigurare RCA, în cazul în care companiile de asigurări vor considera că au cheltuieli administrative mai mari de 25%.

De asemenea, noul proiect prevede că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu mai este obligată să reglementeze modul de calcul al tarifelor de prima, al criteriilor de risc, al indiciilor de încărcare, al coeficienților de majorare și/sau corecție ori altor instrumente de ajustare a tarifelor de primă. 

Chiar dacă această obligație dispare, nu este exclus ca ASF să continue să reglementeze modul de calcul al primelor de asigurare, ceea ce înseamnă că este posibil ca această schimbare a legislației să nu aibă un efect direct asupra prețurilor pentru primele de asigurare.

O altă noutate este că proiectul prevede abrogarea unei prevederi referitoare la posibilitatea de a suspenda contractul RCA la cererea asiguratului.

Motivul este legat de faptul că Uniunea Europeană consideră că obligația de a avea asigurare RCA este permanentă în perioada în care mașina este înmatriculată, indiferent dacă proprietarul acestuia o folosește sau nu.

După ce va fi adoptat de Guvern, ASF va avea la dispoziție 20 de zile pentru a transpune noile prevederi în legislația pentru asigurările RCA.

Via Profit, Curs de Guvernare

Comentarii (1)

  • Daca asiguratorii n-ar face cartel cand isi stabilesc preturile, n-ar fi nevoie ca ASF sa intervina cu plafonul acesta (care pe o piata libera n-ar trebui sa existe).
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru