Supraaciza la carburanți va fi eliminată: prețurile ar trebui să scadă cu circa 0.3 lei pe litru

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Miercuri, 27.11.2019
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Guvernul a anunțat că supraacciza la carburanți în valoare de aproximativ 0.3 lei pe litru va fi eliminată, însă nu a precizat când se va întâmpla acest lucru.

Prețurile finale la carburanți includ în prezent o supraacciză în valoare de 0.32 lei care a fost introdusă începând din 15 septembrie 2017.

În cadrul unei conferințe despre fiscalitate, noul premier Ludovic Orban a anunțat însă că supraacciza va fi eliminată.

"Trebuie desființată supraacciza la combustibil, care a fost o mare prostie. Deşi astăzi pare să producă bani, poate să fie un semnal foarte bun dacă renunţăm la ea", a declarat premierul.

Cu toate acestea, premierul nu a menționat data de la care supraacciza ar putea fi eliminată.

Începând din septembrie 2017, supraacciza a produs venituri de circa 5.8 miliarde de lei pentru statul român, însă aceste sume nu au fost evidențiate în mod separat în execuția bugetară.

Practic, nu este clar dacă aceste sume au fost utilizate la bugetul alocat pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere.

Carburanții din România au mai avut parte de supraacciză și în perioada 2014 - 2016, atunci când valoarea a fost stabilită la 0.07 euro pe litru și a generat venituri totale de 8.46 de miliarde de lei.

Pe de altă parte, Guvernul nu intenționează să plafoneze punctul de amendă și în 2020, ceea ce înseamnă că amenzile rutiere ar putea crește cu peste 50% începând din 1 ianuarie.

Via Hotnews

Comentarii (9)

  • poate să fie un semnal foarte bun

    adica vor scoate supracciza DOAR daca se hotarasc in privinta anticipatelor. Dar presul nu se grabeste sa ne cheme la vot....deci...
    7 12
  • Ca pentru repararea oricărei decizii aberante, vor trebui făcute-n prealabil studii de fezabilitate, ce vor dura 3-4 ani.

    ...Timp în care se va schimba guvernul tot de 3-4 ori şi se vor introduce noi accize -- peste asta, clar. :-P
    30 5
  • Lucian
    Semnal bun pentru banci. Noi economisim 30 de bani pe litru, iar bancile vor castiga sute de milioane de euro din acele miliarde lipsa ce vor trebui imprumutate de guvern...

    "Sa scada taxele, si shhh despre imprumuturile in crestere..." spun probabil bancile cand incheie intelegerile de "publicitate" cu mass media pentru subiecte in talk-show-uri, stiri, etc... si pe durate de ani intregi, nu 30 de secunde cum fac cei mici in pauzele de publicitate...
    4 20
  • Acciza pe care a introdus-o limbricul de Ponta era de 50 de bani. Asadar?...
    9 3
  • @ Lucian

    Daca scad taxele cresc imprumuturile ? Si daca acestea cresc, iar incasarile scad, asa cum se intampla de obicei, nu se mai imprumuta statul ?
    13 2
  • inexorabil
    Cât să scadă preţurile “la pompă”, fratziwear? Poate că unii dintre noi nu realizează că proprietarii străini ai bogăţiilor strategice româneşti au amante scumpe de întreţinut/plimbat/satisfăcut, aşa că nu-şi permit să “lase de la ei”, nici dacă anumite conjuncturi economico-politico-legislative ar impune o astfel de măsură.
    15 3
  • @Lucian: Tu ești, Dan Suciu? ...Sau poate Adrian Vasilescu ?! -- că Isărescu nu cred să comenteze p-acilea. :-)

    P-o notă ceva mai serioasă: în teorie e parțial valabil ce spui, dar problematica băncilor-deficitelor-taxelor-creditelor e atât de tentaculară, încât poate justifica... absolut orice decizie financiară, bună sau rea.

    N-o mai lungesc așadar, însă adaug doar ordinul-circulară al Elitelor, niciodată declarat public dar mereu aplicat întocmai și la timp:

    *Privatizați orice profit și socializați oricare pierdere !!!*
    17 0
  • O decizie extraordinar de buna. Abea astept sa scada pretul cu 20 de bani si fie crescut cu 30 de bani, peste nici 6 luni. :))
    10 0
  • @Pana
    6 luni ? Esti foarte optimist
    4 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru