Studiu: șoferii care folosesc Android Auto și Apple CarPlay au timpi de reacție mai slabi decât cei care scriu SMS-uri sau au consumat alcool

de Daniel Popescu, Foto: Skoda
Luni, 23.03.2020
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Șoferii care folosesc sistemele de infotainment Android Auto și Apple CarPlay prin comenzi vocale sau ecrane touch au timpi de reacție semnificativ mai slabi decât cei care scriu SMS-uri sau au consumat alcool.

Un studiu realizat de agenția britanică IAM RoadSmart a scos în evidență pericolul la care se expun șoferii care folosesc intensiv sistemele de infotainment Android Auto și Apple CarPlay.

Organizația britanică a organizat un traseu care a fost parcurs de câte trei ori de șoferii implicați în studiu: prima oară, șoferii nu au interacționat deloc cu sistemul de infotainment, a doua oară au interacționat doar prin comenzi vocale, iar a treia oară doar prin funcțiile touch.

Ambele metode de control au provocat distragerea atenției, însă cea mai periculoasă a fost folosirea funcțiilor touch. Rezultatele au venit în ciuda faptului că mulți șoferi au încetinit preventiv.

În urma datelor observate, specialiștii au concluzionat că distanța medie de oprire a mașinii la rularea pe autostradă este cu 20-25 de metri mai mare și că șoferii nu s-au uitat la drum timp de aproximativ 16 secunde în timpul condusului, ceea ce echivalează cu parcurgerea unei distanțe de peste 500 de metri la o viteză de circa 110 km/h.

De asemenea, timpii de reacție au fost cu peste 50% mai slabi.

Ca exemplu, studiu menționează că utilizarea aplicației Spotify pe Android Auto sau Apple CarPlay generează timp de reacție mai mici inclusiv decât scrierea unui SMS la volan.

"Se estimează că distragerea atenției este un factor în aproximativ o treime dintre coliziuni pe șoselele din Europa în fiecare an. Rezultatele studiului ridică unele îngrijorări serioase cu privire la dezvoltarea și utilizarea sistemelor de infotainment", menționează Neil Greig, directorul de cercetare al IAM RoadSmart.

Totuși, agenția menționează că cercetările anterioare au arătat că distragerea atenției la utilizarea sistemelor Android Auto și Apple CarPlay este mai puțin periculoasă decât în cazul folosirii sistemelor tradiționale cu butoane.

Via Carscoops, IAM RoadSmart

Comentarii (8)

  • Bineinteles,cercetatorii britanici! AM cu stiri din astea incepe sa se transforme in fituica de doi lei gauriti Libertatea. Pe cand si o rubrica cu masina de la pagina 5 dezbracata de caroserie?
    8 3
  • Cei ce pastreaza buoane fizice pentru functiile de baza fac foarte bine, mie imi e greu sa schimb temperatura din butaone, sa navighezi prin meniul tabletei in timp ce mergi mi se pare chiar periculos. Si mi se pare un subiect OK de abordat, sa nu uitam de ce morti in direct pe fb.
    9 1
  • Concluzionez ca la volan daca bei si scrii SMS-uri esti mai in siguranta daca folosesti Android Auto sau Apple CarPlay
    6 1
  • Titlul este gresit - cu cat timpul de reactie esta mai mic, cu atat mai bine
    0 1
  • @Cyrus: Da, am formulat gresit. Am corectat, multumesc pentru observatie.
    1 1
  • andrei
    ca sa vezi chestie, si oamenii din ziua de azi au timpi de reactie mai slabi decat aia de acum 1000 de ani ca aia toata ziua se duceau la razboi. barbatii nu se ocupau cu altceva. si erau si mult mai puternici fizic.
    o analogie un pic fortata recunosc, dar asta nu e motiv sa scriem sms la volan si sa nu folosim apple/android carplay. ca aoleo ne cresc timpii de reactie.
    1 2
  • De cand am vazut masinile cu tablete si eliminarea butoanelor fizice si legea cu privire la "atingerea telefonului",,am zis,,"cu ce e mai scutit soferul care butoneaza tableta masinii,,decat butonatul telefonului?"Urasc comenzile esentiale de pe tableta masinii!
    10 2
  • cineva
    Pai da, ca la butoane nu trebuie sa te uiti neaparat, ca le simti...
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru