Schimbări la testele teoretice pentru obținerea permisului auto în Marea Britanie: scenariile scrise, înlocuite cu clipuri video

Publicat miercuri, 19.02.2020 15:38 de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com

Marea Britanie va înlocui scenariile scrise cu clipuri video în cadrul testului teoretic pentru obținerea permisului auto începând din 14 aprilie, întrucât imaginile sunt mai ușor de înțeles de către persoanele cu dizabilități.

Marea Britanie a anunțat schimbări majore în cadrul testului teoretic pentru obținerea permisului auto, care vor intra în vigoare începând din 14 aprilie.

Cea mai importantă noutate este că scenariile scrise cu explicarea unui acțiuni în trafic vor fi înlocuite cu clipuri video fără sonor cu o durată de 30 de secunde. 

Pe baza imaginilor dintr-un clip video, cursantul va trebui ulterior să răspundă la trei întrebări cu câte patru variante de răspuns.

Reprezentanții Agenției pentru Standardele Șoferului și Vehiculului, echivalentul DRPCIV-ului din România, au oferit și un exemplu concret de clip care ar putea apărea în cadrul testelor teoretice din Marea Britanice.

După ce urmăresc acest clip, candidații vor răspunde la trei întrebări, fiecare cu câte patru variante de răspuns, cum ar fi:

De ce sunt considerați motocicliștii utilizatori vulnerabili ai drumurilor?
De ce ar trebui șoferul care iese de pe un drum lateral să se uite după motocicliști în intersecții?
În acest clip, cine are dreptul să treacă peste marcaj pentru a depăși alte vehicule, atunci când această manevră este sigură?

De asemenea, autoritățile au prezentat și un screenshot al modului în care vor fi afișate clipurile și întrebările:

Schimbarea a fost adoptată în special pentru a veni în sprijinul cursanților cu dificultăți de citire și a persoanelor cu dizabilități, întrucât o serie de studii au arătat ca participanții sunt mai încrezători în răspunsurile date pe baza unor clipuri video decât pe baza unei descrieri scrise, întrucât informația este mai ușor de procesat.

"O imagine face cât o mie de cuvinte, în special pentru candidații cu nevoi educaționale speciale. Cerințele erau greu de înțeles când trebuia să faci trecerea de la text la întrebare și apoi din nou la text pentru următoarea întrebare. Scenariile video ar trebui să fie mai ușor de urmărit, iar întrebările ar trebui să fie mai relevante", spun oficialii britanici.

Via Auto Express, Guvernul Marii Britanii

  • Tatraurs, miercuri, 19.02.2020 16:32

    " o imagine face cât o mie de cuvinte, în special pentru candidații cu nevoi educaționale speciale"- corect,la ce fauna misuna acum prin Anglia si in ce fel poate sa arate noul englez nici nu ma mira.Macar stau mai bine ca francezii la capitolul asta.

  • Tatraurs, miercuri, 19.02.2020 16:34

    *duamna din poza de la articol e o anglezoaica de tip nou.

  • mk8, joi, 20.02.2020 08:41

    Corect tatraurs - asa-zisa corectitudine politica face victime si la modu direct cind lasa la volan idiotii. Ca nu e vorba de handicapuri fizice, unde ar fi de inteles orice inlesnire. Si inca fara spagi cum e pe la noi sint incurajati oligofrenii sa conduca -- deseori sa ne si conduca. Toate sint picaturi in oceanul de vrajba perpetua atent planificata si nimeni nu se sinchiseste.