Proiect aprobat: perioada în care o mașină poate fi "abandonată" în parcările publice, redusă de la un an la 6 luni

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Joi, 04.06.2020
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Mașinile vor putea staționa în parcările publice doar 6 luni, comparativ cu termenul actual de un an, înainte de a fi ridicate de autoritățile locale, care le vor restitui doar dacă proprietarul are inclusiv ITP valabil.

Parlamentul României a adoptat în această săptămână un proiect cu privire la situația mașinilor abandonate în parcările publice din România.

Prin modificările aduse legii, perioada în care o mașină poate rămâne abandonată pe domeniul public înainte de a fi ridicată a fost redusă la jumătate, de la un an la 6 luni.

Până acum, proprietarul trebuia doar să facă dovadă plății taxelor și impozitelor locale pentru a-și recupera mașina.

Noua lege prevede însă că proprietarul trebuie să demonstreze că a plătit inclusiv amenzile și că mașina are ITP valabil. Această ultimă noutate va reprezenta cel mai probabil un obstacol major pentru redobândirea mașinii de către mulți proprietari.

În cazul în care proprietarul nu prezintă documentele menționate în termen de 10 zile de la primirea somației din partea primăriei, mașina trece automat în proprietatea autorităților locale, care au posibilitatea de a vinde mașina.

Autorii proiectului de lege susțin că numai în București au fost identificate până acum peste 3.000 de mașini abandonate în parcările publice, iar în Brașov există peste 300 de astfel de vehicule.

Noile reguli urmează să se aplice inclusiv mașinilor cu numere de înmatriculare străine, care până acum erau exceptate de la ridicare.

Întrucât a fost adoptat de Senat și Camera Deputaților, proiectul mai trebuie doar să fie promulgat de președinte și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

Via Profit

Comentarii (7)

  • pai da
    Cum sa fac ITP daca masina este la ei? Probabil le confisca pe cele stationate mai mult de 6 luni (cele cu ITP anual sa zicem) -> atentie la marinari, ca aia sunt plecati mai mult de 6 luni din tara...
    Eu zic ca mai bine o aplicau pe aia veche, ca sunt masini care se pot ridica fara probleme... Sau pe cele ne-miscate de pe trotuare, nu parcari publice...
    9 6
  • Buna legea dar mare atentie la chichitele aplicarii ei efective, care de multe ori au anulat efectele altora.
    Autorii cred c-au uitat totusi cate un zerou fiindca in Buc sint cel putin 30.000 abandonate prin K.O. si in Bv vreo 3.000.
    17 3
  • doamne ajuta! sa dispara toate masinile abandonate. sunt o groaza de rable care ocupa locuri de parcare si polueaza nemiscate de ani buni.
    13 5
  • cupitza
    ... si cele abandonate pe strazi? De ex eu stiu 3 masini in 200 m care nu au mai fost miscate de 1 an, stau si ruginesc si ocupa strada si trotuarul degeaba.
    12 2
  • pai da
    @cupitza, in Bucuresti in Lacul Tei stiu 2 masini una langa alta nemiscate de 5ani de zile... si nu e doar un caz singular...
    8 1
  • Noua lege prevede însă că proprietarul trebuie să demonstreze că a plătit inclusiv amenzile și că mașina are ITP valabil....Inainte de o a ridica,,de exemplu al marinarilor,celor ce muncesc pe ”afara”,stiu ca se pot verifica on line,,,in era digitalizarii,internetului,aplicatiilor.Asta pentru ca blocurile de locuinte,nu au fost facute cu parcari subterane,inchiriate..Totul expus pe strazi
    5 1
  • Cristian Moanta
    O lege scrisa de un habarnist, asa cum este plin Parlametul, necoroborat cu legislatia conexa. Doar pentru ca se apropie alegerile locale si trebuie sa demonstreze ca le pasa de domeniul public. Pe scurt: daca ITP este valabil cel putin 1 an si RCA este valabil 1 an si impozitul este valabil 1 an, adica o masina indeplineste perfect legislatia de punere in circulatie, cum sa dea o lege ca ar putea fi ridicata de autoritatile locale pentru ca este presupus abandonata? E de noaptea mintii...
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru