Producția versiunii BMW M760Li ar urma să se încheie în această toamnă: vârful de gamă echipat cu motorul V12 nu va primi un înlocuitor

de Cornel Șocariciu
Marti, 12.05.2020
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Versiunea BMW M760Li echipată cu motorul V12 ar urma să iasă din producție în toamna acestui an, conform unor surse apropiate constructorului german. Pentru moment, BMW nu are planuri pentru lansarea unui înlocuitor.

BMW este unul dintre constructorii care pregătește un portofoliu generos de vehicule electrificate (hibrid, plug-in hybrid și electric). Conform declarațiilor făcute de reprezentanții companiei, până în 2023, gama de vehicule electrificate va include 25 de modele.

Cu toate acestea, reprezentanții BMW spun că atât motoarele pe benzină, cât și unitățile diesel vor rămâne în gamă pentru mulți ani. Totuși, noile norme de poluare vor genera o transformare a portofoliului de motoare cu ardere internă, iar unul dintre propulsoarele pe care nu le vom mai găsi în gama nemților va fi cel V12.

Conform unor surse apropiate companiei, versiunea M760Li echipată cu motorul V12 va ieși din producția de serie în toamna acestui an. La începutul anului, unul dintre oficialii BMW a declarat că, în prezent, costurile pentru îmbunătățirea motorului V12 sunt mult prea mari, iar comenzile anuale sunt de circa 5.000 de unități.

Mai mult decât atât, performanțele motorului V12 pot fi atinse cu ușurință de un sistem hibrid bazat pe unitatea V8 de 4.4 litri.

Aceleași surse menționează că producătorul german nu are în plan dezvoltarea unui înlocuitor pentru actualul M760Li.

Via | BMW Blog

Comentarii (11)

  • pacat, dispare o lume

    V12 este chintesenta culturii auto

    5000 unitati cu V12 li se pare putin, adica mai multe decat vand Ferrari in aceeasi configuratie
    13 3
  • intrebarea e ce vor face cu V12-le de la Rolls-Royce (ar fi o enorma greseala de imagine sa renunte la asa ceva pt un V8 hibrid)

    clar, nu va mai fi nici la Rolls
    11 0
  • Subscriu la eco-distopia aplicată și putreziților cu mega-mălai, dar ce ne facem cu N74B68, V12-ul bavarez în versiune 6.8 litri introdus din 2018 sub capota *britanicului* Rolls-Royce Phantom-VIII ?!
    Și ulterior pe Rolls-Royce Cullinan, SUV-ul aberant care folosește aceeași platformă??
    Ceva mă face să cred că Rolls nu va produce totuși e-cubulețe autonome pentru tartorii cu bici în echipare de serie. :-)
    16 0
  • P.S. Am scris simultan cu @dany -- QED, dar nu mor oricum de grija ălora din vârful lanțului trofic, sau mai precis a șoferilor lor.
    n.b.: BMW declarase totuși de curând că V12-ul va rămâne în producție cel puțin până-n 2023.
    Posibil și ca din 2024 s-o radă de pe planeta muribundă cei 0,001%...:-P
    14 0
  • @dany

    Deocamdata V12 va disparea din oferta Bmw, Rolls va avea in continuare acest tip de motorizare, cel putin cativa ani de acum.
    9 0
  • da, Rolls va ramane cu V12 pana la inlocuirea actualelor modele... insa din moment ce BMW nu mai dezvolta o noua generatie a propulsorului, clar, viitoarele Rolls-Royce kaput V12
    10 0
  • Noul Ghost va avea V12, cred ca anul acesta va veni.
    Despre noile modele nu se stie, dar cum o generatie noua apare la cel putin zece ani, vorbim de o perioada mai indelungata, probabil ca viitorul Phantom va fi ori hibrid, ori electric.
    8 0
  • Si-au facut niste calcule si au vazut ca nu merita. Nu merita investitiile nu merita costurile, te chinui si bagi miliarde in dezvoltare de motoare economice ceva mai eco sau in electrificare si pe cealalata parte finantele curg pentru plata amenzilor la nivel de companie pentru ca nu respecta cerintele legate de poluare.

    Noul val de clienti face ceva pe V12. Au vandut 5000 de dulapuri de-alea pentru ca exista un PR la mijloc foarte bine pus la punct. Plangaciosii, in mare parte care nici nu isi permit asa ceva vor disparea ...de batranete.

    A disparut o lume si cand un cilindru de motor avea si 7 litri, asa si? A inghetat iadul?

    O lumanare aprinsa, o lacrima si regrete ...fara.
    4 5
  • 85730985
    Da, este sfarsitul unei epoci care a fost frumoasa si pe care nu o vom uita niciodata, dar nu as adauga aici si "pacat" sau "regret". Eu in general privesc cu optimism si speranta catre viitor si pana acum nu am fost dezamagit vreodata.

    Cred ca etapa ce va urma, electrificarea lumii auto, va fi cel putin la fel de captivanta ca etapa care se incheie sub ochii nostri.

    Zic unii ca vom duce dorul sunetului de motor cu ardere interna. Nu-l regretati ! Nici nu aveti de ce, la urma urmei, 99,99% dintre noi nu am condus sau nu conducem masini al caror sunet sa ne innebuneasca de placere, sunt doar cativa norocosi care au avut parte de asemenea bucurii acustice cu vreun V12 sau V8 clasic de la vreun producator de rasa.

    Eu unul gasesc mai fascinant sunetul electricitatii. Da, exista asa ceva, dar nu in linistea de apreciat a interiorului unui EV. Doar mergeti langa o instalatie de putere, un transformator sau alt echipament electric sa auziti bazaitul acela al energiei care iti da fiori. E forta pura, instantanee, e sunetul vitezei luminii, daca ma pot exprima asa. Particulele electrice circula cu viteza luminii. Sau poate ati auzit cum se cupleaza o locomotiva electrica la linie, doar din acel sunet parca te incarci cu energie. Sau poate ati avut sansa sa auziti sunetul fulgerului (la contactul electric, nu la tunet ma refer), daca ati fost vreodata suficient de aproape intr-o furtuna de zona de ciocnire a doi nori incarcati electric cu sarcini opuse. E ceva ce nu se poate descrie in cuvinte, incomparabil cu sunetul oricarui motor ICE. Sau poate ati simtit vibratia directa a unui shaker care se monteaza pentru efecte speciale sub podelele discotecilor/cluburilor, practic preiei prin schelet direct in sistemul nervos impactul energiei electrice pe ritmul muzicii, mai bun decat orice drog din lume.... aici un exemplu de astfel de shaker, de care banuiesc ca foarte putina lume a auzit, fiind un domeniu extrem de nisat https://www.beyma.com/en/products/c/shaker/1SK07T6/vibrador-bf-sk-07-t-16-oh/

    I'm in love with electricity!!! Aste e tot ce pot spune si voi imbratisa cu drag lumea e-auto a zilei de maine, chiar daca azi nu imi permit un EV pentru ca ar insemna sacrificii banesti cam mari pe termen scurt, desi sunt constient ca la TCO as fi in avataj pe termen lung cu un EV.
    6 6
  • Elvira
    Foarte putini si-au permis un V-12, nu cred ca e vreo tragedie. Astept cu interes si disparitia altor motoare de mari dimensiuni sau cu capacitate cilindrica inutil de mare.
    4 4
  • Si tu Brutus? Intrebare retorica.

    Mercedes a anuntat de acum un an ca va renunta la V12. E pacat, pentru ca le pusesera la punct foarte bine iar astea din ultimii ani au fost beton la fiabilitate. Speram ca macar pe Maybach sa le mai tina o vreme. Poate macar V8-urile sa aiba o viata mai lunga?

    Pe mine ma apuca o tristete globala cand citesc ca viitorul C63 AMG va avea motor de 2.0L + motoare electrice. De la 6.2L au trecut la 4.0L iar generatia urmatoare va avea 2.0L ??? Pai mai bine le elimina cu totul si trec pe electricitate complet.

    Sunetul unui V8 sau V12 AMG va ramane in istorie, dar, cati din generatiile noi il vor mai aprecia? Constructorii s-au chinuit ani de zile fie sa suprime sunetul motorului complet, fie sa-i dea niste note aparte care sa-ti ridice parul pe maini la turatii inalte. Si totusi, acum, in era electricitatii, in liniste deplina, parca ceva lipseste. Ciudati mai suntem. Probabil de aici se trage si vorba aia: ai grija ce-ti doresti ca poate ti se implineste.

    Mie sunetul de motor electric mi se pare ingrozitor de enervant. Bazaitul ala continuu, fara nici o noima, la freventa inalta, cred c-o sa ma faca cu nervii daca nu e suprimat ca lumea. Din fericire, la toate masinile electrice in care am fost pana acum se aud doar cauciucurile pe asfalt. Ceea ce nu e rau.

    Oricum, la cate unitati V12 se vand anual, nu era nici o paguba daca le lasau in productie. Dar daca asta-i politichia, cu asta defilam.
    11 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru