Permisele auto care expiră în această perioadă rămân valabile: șoferii trebuie să le schimbe în 90 de zile de la încetarea stării de urgență

Publicat joi, 26.03.2020 10:40 de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com

Permisele auto care expiră în această perioadă vor putea fi schimbate în termen de 90 de zile de la data încetării stării de urgență, potrivit celei mai recente ordonanțe militare.

Ordonanța militară emisă de autorități în 24 martie prevede numeroase restricții de circulație pentru locuitori, iar aceștia pot părăsi locuințele doar pentru anumite situații urgențe.

Printre acestea nu figurează și schimbarea documentelor oficiale de identitate, astfel că numeroși șoferi se vor afla în perioada următoare în ipostaza de a deține un permis de conducere expirat.

Totuși, pentru astfel de situații, ordonanța militară prevede că permisele de conducere pot fi schimbate în termen de 90 de zile de la încetarea stării de urgență. De asemenea, acest lucru este valabil și pentru acte precum cartea de identitate sau pașaportul.

"Documentele care expiră pe perioada stării de urgență, eliberate de autoritățile publice, pot fi preschimbate într-un termen de 90 de zile de la data încetării stării de urgență", se precizează la aliniatul 1 al articolului 12 din cadrul ordonanței militare.

Ca urmare a pandemiei de coronavirus SARS-CoV-2, România a intrat în stare de urgență în 16 martie pentru o perioadă de 30 de zile, care poate fi însă prelungită succesiv cu câte 30 de zile în funcție de evoluția situației.

Via Guvernul României

 • Matei, joi, 26.03.2020 11:29

  Ce se intampla cu ITP-ul expirat?

 • Clique, joi, 26.03.2020 12:23

  Că veni vorba despre ITP, luna ce vine îmi expiră ITP-ul și nu am găsit un răspuns concret, trebuie să-l fac, se prelungește valabilitatea lui ?! Că nimeni nu zice nimic despre asta

 • Fara alehas, joi, 26.03.2020 15:52

  @Clique Completezi ,,Declaratia pe proprie raspundere,, in ziua in care esti programat, la ultima rubrica ,,deplasare ptr. rezolvarea urmatoarei situatii urgente .........,, si esti acoperit legal. Daca nu ma crezi, consulta un jurist.

 • gica contra'riatu, joi, 26.03.2020 17:11

  @ Fara alehas Fals:noul model nu mai contine aceasta rubrica ! Vezi stirioficiale.ro

 • gica contra'riatu, joi, 26.03.2020 17:18

  Alta mostra de gandire profunda a conducatorilor nostrii(la ce banet incaseaza,mi se pare normal sa nu se strofoce cu problemele populimii): cum facem cu revizia anuala in perioada de garantie !?!?!?

 • Fara alehas, joi, 26.03.2020 20:19

  @gica Pai, in ritmul asta pana luna viitoare si noul model de declaratie va fi altul. Pana atunci # stam acasa ori riscam sa platim amenda daca nu ne incadram in declaratia asta noua. Sa vedem cum e convenabil ...

 • Clique, vineri, 27.03.2020 08:49

  Vin cu un update : Registrul Auto Român a transmis un răspuns la o solicitare a Ministerului Transporturilor cu privire la prelungirea sau posibilitatea prelungirii Inspecției Tehnice Periodice (ITP) în cazul românilor cărora le expiră ITP-ul în această perioadă. Având în vedere următoarele considerente: RAR, despre prelungirea certificatelor ITP în contextul stării de urgență 1. Certificatul de ITP nu intră sub incidența ordonanțelor militare de până acum, agenții economici care le emit nefiind autorități publice; 2. Siguranța deplasării pe drumurile publice trebuie să rămână o prioritate și în această perioadă; 3. Necesitatea limitării efectelor financiare negative ale stării de urgență; RAR concluzionează că nu există suport juridic pentru ca valabilitatea certificatelor ITP să fie prelungită. În ceea ce ne privește, RAR va asigura permanent în reprezentanțele sale personalul necesar, astfel încât vor fi efectuate toate activitățile solicitate pentru clienții care dețin o programare valabilă. De asemenea, vor fi efectuate activitățile solicitate în regim de urgență, precum cele pentru vehiculele care aparțin autorităților statului sau transportatorilor", se arată în răspunsul RAR.

 • DES, vineri, 27.03.2020 10:05

  „RAR, despre prelungirea certificatelor ITP în contextul stării de urgență 1. Certificatul de ITP nu intră sub incidența ordonanțelor militare de până acum, agenții economici care le emit nefiind autorități publice” Geniile de la RAR consideră că ordonanțele militare sunt date numai pentru autoritățile publice.

 • Dan, sâmbătă, 28.03.2020 10:24

  Sunt curios care e deșteptul care a dat dislike la informațiile din comentarii.. Bă, unii nu mai au voie să întrebe un lucru, că imediat sunt niște ofticați pe viață care nu le convine, băieții cu dislike-uri, vedeți că sunt destule locuri în spitalele de psihiatrie, mai luați o pauză, că de la atâta internet, vă duceți dracu cu mentalitatea și așa șubredă.