Norvegia rămâne una dintre cele mai sigure țări pentru traficul rutier: o singură persoană a murit într-un accident rutier în Oslo în 2019

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Luni, 06.01.2020
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
În anul 2019, orașul Oslo a înregistrat un singur deces în urma accidentelor rutiere. În același timp, Norvegia nu a avut niciun deces la nivel național în rândul copiilor de până în 16 ani.

Norvegia este una dintre cele mai sigure țări europene din perspectiva siguranței rutiere, iar datele oficiale raportate de Administrația Drumurilor Publice la începutul acestui an confirmă din nou acest lucru.

La nivel național, 110 persoane și-au pierdut viața în accidente rutiere pe parcursul anului 2019, echivalentul a circa 20 de decese la un milion de locuitori, în creștere de la cele 108 decese înregistrate în 2018.

Cu toate acestea, Norvegia a înregistrat două recorduri importante în privința siguranței rutiere. În primul rând, pentru prima oară în istoria sa, niciun copil cu vârsta de până în 16 ani nu a încetat din viață în urma accidentelor rutiere. În al doilea rând, în capitala Oslo s-a înregistrat un singur deces în urma accidentelor rutiere.

Performanța înregistrată de orașul norvegian vine ca urmare a programului guvernamental Vision Zero, anunțat încă din anul 2002, care are la bază stabilirea unui sistem de transport modern prin care să nu mai existe persoane decedate sau ranite grav în accidentele rutiere.

Astfel, viteza medie de deplasare pe șoselele norvegiene a fost redusă, iar în Oslo au apărut zone puternic restricționate traficului rutier, în special în zonele centrale.

În paralel, Oslo a dezvoltat o rețea de trasee pentru bicicliști pentru a încuraja locuitorii să renunțe la mașini.

În schimb, în Uniunea Europeană s-au înregistrat 49 de decese la un milion de locuitori, potrivit datelor valabile pentru anul 2018. România a înregistrat 96 de decese la un milion de locuitori în anul 2018 pe drumurile publice și a ocupat ultimul loc în Uniunea Europeană la acest indicator.

Via AftenPosten, The Independent

Comentarii (4)

  • noi nu luam exemplu norvegia. la noi smecheria e in floare pe sosele, sa ne dam mari ce masini avem, ce smecheri suntem cand taiem fata unuia sau cand depasim coloana la stopul la care stau fraierii...
    nu e o problema pentru mine ca intri cu masina in primul pom/gard, te rastorni si mori, chiar nu imi pasa de tine. imi pasa de cei care mor fara nici o vina pe sosele, daca pot sa le spun asa.
    Trist.
    19 2
  • Corect Sandu. Dar daca si-a luat melteanul jip cu X sau Q, cum drac sa stea in rand cu un fraier cu Logan sau sa mearga in coloana in spatele lui? Nu putem fi in siguranta atata timp cat drumurile europene de la noi sunt supraincarcate de masini.
    Poate se mai reduc acum, cu noua lege, fara carnet daca nu ai 10 clase...
    15 1
  • olteanu
    pai ce fac astia bai nene, nu merg cu tesla pe linia de tramvai?
    nesimtiti!
    15 1
  • Lipsa de educație a romanilor duce si la producerea accidentelor rutiere. Apoi vine lipsa infrastructurii rutiere si legislația rutieră care nu se prea aplica.
    10 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru