Mașina autonomă Google a acroșat un autobuz: ”Ne asumăm responsabilitatea pentru acest accident”

de Bogdan Mirică
Duminica, 06.03.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Google a recunoscut că una dintre mașinile sale autonome a fost implicată într-un accident pentru care poartă o oarecare responsabilitate.

Unul dintre promotorii conceptului de mașină autonomă, Google pare să întâmpine unele probleme cu tehnologia pe care o dezvoltă în această direcție. Potrivit unui comunicat oficial, Google recunoaște un accident în care a fost implicată una dintre mașinile sale de test autonome.

Potrivit companiei americane, mașina autonomă a lovit un autobuz și poartă responsabilitate pentru accident. Se pare că mașina autonomă a încercat să evite un obstacol și a acroșat ușor un autobuz atunci când a revenit pe banda sa de rulare. Potrivit statisticilor, mașina Google se deplasa cu doar 3 kilometri pe oră, iar autobuzul cu 24 de km/h.

Vehiculul autonom Google, adică un Lexus RX350 echipat cu toată tehnologia de testare, a crezut că șoferul autobuzului va opri, însă acroșarea nu a mai putut fi evitată. Mașina s-a ales cu roata și pasajul roții avariate și cu un senzor distrus. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.

Esential 3.2 milioane de kilometri a parcurs mașina Google în șase ani.
17 accidente minore s-au produs în acești șase ani.
Compania a revizuit acest incident și a făcut ajustările necesare pentru a evita astfel de situații.
Mașinile autonome Google ”au înțeles” că mașinile mari, cum sunt autobuzele sau camioanele frânează mai greu și nu permit atât de ușor celorlalte mașini să intre în trafic.

Google continuă să susțină că accidentul nu s-a produs din cauza unei defecțiuni tehnice.

În luna noiembrie a anului trecut, Google a declarat că în decursul a șase ani și 3.2 milioane de kilometri, mașinile autonome au înregistrat doar 17 accidente minore, nici unul din vina mașinii care se conduce singură.

Comentarii (6)

  • inexorabil
    Automarket, ce v-a apucat, dragilor? “Poartă responsabilitatea”, “a ȋncercat”, “a crezut” (?!). Personificați materia nevie?!?! Dar nu numai voi. Parcă luna trecută ați publicat un articol din care am reținut că – așa ceva ține de neverosimil – computerul care controlează o “autonomă” poate fi considerat de către autorități (doar unele cu capete pătrate ar gândi astfel) șofer cu drepturi și obligații depline, adică numa’ bun de răspundere…penală (iar creatorii “autonomelor” implicate ȋn accidente soldate cu victime vor putea răsufla ușurați: “Să aibă computerul mustrări de conștiință!”). Singurul avantaj ar fi că, dacă, ȋn trafic, mi-ar veni să le adresez “șoferilor” respectivi oarece cuvinte dulci, atunci aș fi sigur că ei n-ar ieși afară plini de draci, ȋndreptându-se spre mine cu bâta, sau aș fi sigur că n-ar coborȋ geamurile, ca să-mi trimită flegme doldora de iubire.

    Doamne, spune-mi că nu exist sau măcar spune-mi că sunt captiv ȋntr-un coșmar suprarealist.

    Bine, fie! Să ȋnceapă mirobolanta eră a “autonomelor”, ca să inaugurăm nu Noua Ordine Mondială, ci Singura și Ultima Dezordine Mondială.

    PS: Hopa! Lexus??? Tocmai Lexus, nr.1 la calitate totală. Iar ȋn poză nu se observă emblema; pare că ar fi fost smulsă.
    Mafia, cum de le-ai permis o asemenea infamie, un asemenea sacrilegiu? Este ca și cum samuraiul n-ar trebui să-și atingă propria-i katană, fiindcă s-ar mânui singură.
    4 3
  • Tembelus Rex
    @ Inexorabil - Numai un inconstient si un irational se da jos la altul in trafic....pentru ca poti sa ti-o iei si de la unul care are Dacie sau Cielo nu trebuie sa ai neaparat ceafa lata si sa cobori din Suv-uri de lux sau masini premium sau masini de la segmentul E in sus........ evident se merge foarte mult pe intimidare si tupeu cu carul in astfel de situatii , pe principiul ca ala cu masina mai slaba sau foarte ieftina e un papa lapte si tu "MARE BAROSAN " "il faci" repede........asta se intampla in Romania (si in alte state) unde unii au tupeu contra altora si unde educatia e la nivel LOW, da LOW bre....plus de asta nu exista legitima aparare (decat cu numele) si nu se da drumul la arme la liber....ca atunci in mod normal ar trebui SA-TI FIE TEAMA SA TE DAI JOS SI LA UN BATRANEL CU LOGAN chel ca te poti trezi cu doua bucati de plumb intre ochi - IAR RESPECTIVUL sa nu pateasca nimic fiindca doar sa aparat....asa ar fi normal ...nimeni sa nu se mai ia de nimeni... ca daca are arma ....Argumentele ca americanii au zeci de milioane de arme si tot se impusca unii pe altii nu tin.......

    Invata-te sa injuri in gand desi vezi ca una din vami pe lumea ailalta este a celor care injura.......

    Iar dai cu mucii in fasole stimabile ....ai un comportament oarecum bizar.... Da spre uimirea ta Lexus e chiar acolo sus printre cei buni (Nu neaparat cel mai bun) alaturi de alta firma pe care tu o urasti si hulesti - Volvo. Chiar trebuie sa ai ochelari de cal sa vezi numai GM si Detroit ....haide bre ...nu americanii au inventat roata stai linistit ...si-au adus, isi aduc (cu varf si indesat) si isi vor aduce aportul in multe dar nu toul incepe si se sfarsete cu ei.... GROW UP man ..... nu mai absolutizati un un constructor sau o natie anume ....

    Ai niste doage sarite stai linistit ....dar linisteste-te ca multi dintre noi avem ....e la moda fiecare cu pasarelele (nu pasaricile lui :))))) ) lui......

    Nu-ti face nimeni deep troath cu vreo autonoma si nici cu vreun Lexus sau Volvo...... vor mai fi unii constructori care vor oferi si masini pe care sa le conduca soferii...ia-ti Dacie sau asta pute?
    6 0
  • inexorabil
    Dacă tu nu ȋnțelegi o glumă (de unde știi tu că m-am referit la ȋnjurături? de unde știi tu că nu mă limitez la “Bă, nesimțitule!” sau la mult mai inofensivul “Bă, amețitule!” ? cumva te dovedești un sclav al argumentului circular? “inexorabil a pomenit de cuvinte de “alint”, ȋn concluzie el ȋnjură”) și o percepi ca o “gravitate”, atunci ți se cuvine…auto-nick-ul.

    De ce n-aș fi ȋndreptățit să reacționez prompt? Recent, o fata lu’ tata cu X5, stând lângă mine la Stop pe un Sens Unic cu două benzi (eu fiind pe cea dreaptă), a virat brusc la dreapta, trecând prin fața mea “la mustață” (dacă n-aș fi frânat la fel de brusc…). M-a sfidat, nu? Și avea o mutră acră, de “realizată a tranziției”, dar eu am preferat adevărul: “Proastă cu ifose!”. A, da, ȋn locul meu, umanistul Tembelus ar fi exclamat entuziasmat: “Fiica mea, pace ție!". Iar dacă l-ar fi lovit: "Las’ că mașina mi-o repară soarta”.

    Ȋntotdeauna mi s-a părut de-a dreptul fascinantă obida unor atei & apostați (se “citește” imediat pe chipul lor moral ceea ce sunt) de a cuteza să antreneze chiar și ȋndreptarul ortodox ȋn malaxorul lor de sofisme, numai ca să capete senzația “certă” că și-au “nimicit” d.p.d.v. intelectual (adică și-au “ȋnchis la ca Fazan”) adversarii care le repugnă . Apropo, ȋn străfundurile sufletului tău, chiar crezi ȋn existența vămilor văzduhului? Să stăm frunte ȋn frunte și să ne privim pătrunzător ȋn ochi, răstimp ȋn care aș aștepta să te juri că admiți viața de după moarte, adică veșnicia…De fapt, respingi toate aceste “misticisme”, dar, oricum, ce satisfacție deosebită simți când ȋi smulgi lui inexorabil arma din mână și tragi cu ea ȋn el. “Vezi că…”. Știu deja, deci ce să mai văd? Nu te iluziona: nu voi da nicicând vrabia din mână (dreapta credință) pe cioara de pe gard (sfătoșenia de doct a psihiatrului conjunctural Temby).
    Mai degrabă VEZI TU că “oricine se mânie pe fratele său (seamănul musai creștin), vrednic va fi de osândă şi cine va zice fratelui său: netrebnicule, vrednic va fi de judecata sinedriului; iar cine va zice: nebunule, vrednic va fi de gheena focului” (Matei 5:22). Or, tu ȋmi lipești etichete de-astea infamante, majoritatea provenind din categoria patologică…Ei, da’ nu-mi fac griji, căci nu mă ȋndoiesc că te vei descurca “magna cum laude” atunci când vei compărea (ca orice muritor) prin fața Unicului Judecător: “Din dragoste și numa’ din dragoste l-am muștruluit pe acel…bolnav psihic de pe AM”. Și tot din dragoste, de data asta pentru frumoasa și opulenta doamnă Limba Română, mă abordezi cu “low” sau “grow up”. Iar dacă am pune ȋn comun bârnele mele cu paiele tale (sau invers), tot nu ne-ar ajunge pentru a construi o punte peste râul mistificării: când am afirmat eu, “bre”, că urăsc Volvo??? Faptul că-i incriminez pe diriguitorii firmei pentru frenezia A.I. & high-tech poate fi socotit repulsie sau ură față de trecutul glorios al lui Volvo? Eu cred că ei ȋnșiși pângăresc acest (re)nume, nu un oarecare ca mine.

    Să-mi cumpăr Dacie? Formidabilă idee! Dar unde aș găsi disponibil (și funcțional) modelul 1310? Sau măcar 1410 Sport?

    Ȋn definitiv, hai să ne pretindem pamfletari, cel mai inspirat eufemism atunci când vrei să-ți verși icrele otrăvitoare asupra cuiva indezirabil, dar, totodată, să treci ȋn ochii (tele)spectatorilor drept cumpătat, echilibrat, echidistant, binevoitor, iubitor…

    Oricum, eu ȋți ȋntind o mână verde, de marțian (sunt de pe altă planetă – justă ipoteză).
    2 3
  • Tembelus Rex
    Inexorabil .... nu esti martian, esti un om ca oricare altul ...cu bune si rele....
    Eu NU sunt " drept cumpătat, echilibrat, echidistant, binevoitor, iubitor…" am multe racile sufletesti si multe hibe........Pai Dacie 1310 sau 1410 Sport nu ai de unde sa mai iei noua....doar de la muzeu dar alea nu sunt de vanzare ....doar Sh de la super pasionati care le-au intretinut si au investit o mica avere in ele.......

    Pai lu' habarnista aia cu X5 ce sa-i faci ...in limitele legii nu prea ai....zambesti si o ierti, daca va loveati o reparai pe RCA ei sau pe CASCO al tau (ziceai ca asa ai gasit-o in parcare)....poate tacsu este interlop si atunci ce poti sa faci ca om simplu ....cam nimic....in nici un caz nu o alergi si ii intri in fata, te dai jos etc, etc.....ii urezi sa aiba parte a doua zi la micul dejun de un Gokkun ....asa ca sa fie in forma, sa fie energizata, ce Red Bull si altele.......Ureaza-i un deep troath cat mai adanc.................

    NORMAL, EVIDENT, CRED cu tarie in existenta vietii de apoi, in existenta vamilor, in existenta lui Dumnezeu.....dar asta nu este un site despre credinta....

    Iti cer scuze daca te-am jignit si te-ai simtit "bolnav psihic".....
    ........mi-ar fi placut sa fiu psihiatru ....dar nu m-a dus capul sa invat mai mult.....
    4 0
  • Back ontopic, subscriu la ideea ca "asumarea raspunderii" (de catre cine de fapt? de Google sau de... computerul autonom?) e o gogoritza majora.

    Nu mai repet ideea imposibilitatii (dupa mine) introducerii genului astuia de masinarii si la noi, unde in haosul traficului (urban mai ales) nici tata computerelor n-ar avea algoritmi de reactie-n memorie.
    7 0
  • inexorabil
    E-n regulă, Rex! Să uităm incidentul. Vom da vina pe…moștenirea bolșevică; ea ne-a schimonosit și bramburit ființa, și cea personală, și cea națională. Teribilă neșansă pentru acest popor milenar!
    Vremurile actuale, ȋți dai seama, reprezintă o reeditare “democratică” a acelui modus vivendi/pensandi/operandi (doar modus amandi a scăpat “prelucrării”, intervenind salvator…conștiința).

    Ȋn orice caz, nu vreau să mai deschid subiectul “autonome”, A.I. și high-tech. Pentru un paseist “incurabil” ca mine, aceste viziuni și tendințe sunt și vor rămâne complet străine, pentru totdeauna. Ar fi inutil (poate și ridicol) să le mai “acroșez” ȋn discuții.
    0 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru