Hyundai prezintă un vehicul zburător electric dezvoltat cu Uber: altitudine de zbor de până la 600 de metri și autonomie de 100 de kilometri

de Daniel Popescu, Foto: Hyundai
Miercuri, 08.01.2020
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Hyundai a prezentat un vehicul zburător electric dezvoltat în parteneriat cu Uber care poate atinge altitudini de până la 600 de metri și are o autonomie de 100 kilometri.

Vehiculele zburătoare de mici dimensiuni pentru transportul pasagerilor pe distanțe scurte și medii sunt mai aproape de realitate.

Cu ocazia târgului de tehnologie Consumer Electronics Show (CES) de la Las Vegas, Hyundai a dezvăluit că va produce în serie un vehicul zburător dezvoltat în parteneriat cu serviciul de ride-hailing Uber.

Noul vehicul electric a primit numele S-A1 și are o serie de caracteristici împrumutate de la elicoptere, întrucât este capabil să decoleze și să aterizeze în plan vertical și oferă spațiu suficient pentru 4 pasageri.

Vehiculul poate zbura la o altitudine cuprinsă între 300 și 600 de metri și atinge o viteză maximă de 290 km/h. Constructorul asiatic nu a dezvăluit capacitatea bateriei, însă menționează că autonomia este de circa 100 kilometri, iar o sesiune rapidă de încărcare durează doar 5-7 minute.

În faza inițială, noul vehicul va avea un pilot uman, însă versiunile ulterioare vor fi complet autonome. Hyundai S-A1 este un vehicul de tip PAV (Personal Air Vehicle - vehicul aerian personal) și a fost dezvoltat pe baza unui design realizat de inginerii diviziei Uber Elevate.

Practic, inginerii Uber au realizat un design pentru un vehicul zburător, iar acesta poate fi utilizat de orice companie interesată, Hyundai devenind primul producător auto care și-a manifestat interesul pentru un astfel de program.

Pentru moment, Hyundai nu a menționat exact când va începe producția de serie a vehiculului zburător și nici orașele în care acesta va fi disponibil prin intermediul viitorului serviciu Uber Air. Cel mai probabil, Uber va avea nevoie și de o serie de autorizații din partea autorităților locale pentru a putea furniza un serviciu de ride-hailing bazat pe astfel de vehicule zburătoare.

Via Hyundai

Comentarii (2)

  • netam-nissan
    vehiculele zburatoare nu este ci sunt mai aproape de realitate
    toate bune si frumoase pe hartie adica pixeli dar mai e mult pana la uber-heil-riding-hitlerizmu aerian si mai ales autonom

    pe bune acum pe sosea mai treaca-mearga, dar cati dintre voi v-ati urca in una din asta cu fara pilot?
    eu am ramas subred la memorie dupa o ciocnire cu un container la doar 20 kmh si am de gand sa-mi pun airbag la motostivuitor care dupa cum stiti nu zboara
    13 1
  • :) @netam dar mai sunt si alte gogorite incluse in stire ca viitorul sa sune bine.
    "De mici dimensiuni" nu prea e Uberul VTOL (lungime cca 10 m, anvergura +12 m) pt doar 5 locuri si nici usor cu minim 1200 kW estimati la 6 e-motoare ca sa decoleze vertical.
    Mai clar doar niste baterii de 720 kWh ca sa zboare 30 minute cu 6 min. rezerva ar cantari trei tone.
    Dar ce stiu eu ca simplu inginer...
    10 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru