Grupul Volkswagen, BMW și Daimler, amendate cu 100 de milioane de euro: constructorii au manipulat prețurile la oțel

de Daniel Popescu
Joi, 21.11.2019
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Germania a amendat Grupul Volkswagen, BMW și Daimler cu 100 de milioane de euro pentru că au format un cartel care a avut rolul de a manipula prețurile la oțel.

Cu trei ani în urmă, Germania a inițiat o amplă anchetă cu privire la formarea unui cartel în industria auto pentru fixarea prețurilor la oțel, unul dintre cele mai utilizate materiale în producția de mașini.

Principalii vizați au fost Grupul Volkswagen, BMW și Daimler, dar și furnizorii de componente Bosch și ZF.

La capătul investigației, Germania a anunțat că Grupul Volkswagen, BMW și Daimler au primit o amendă totală de 100 de milioane de euro.

Toți cei trei constructori au acceptat amenzile, iar BMW a confirmat că va plăti statului german 28 de milioane de euro, în timp ce Daimler a anunțat că a fost amendat cu 23.5 milioane de euro.

Între timp, Grupul Volkswagen a refuzat să anunțe valoarea amenzii, însă cel mai probabil este vorba despre aproximativ 48 de milioane de euro.

Potrivit rezultatelor anchetei, reprezentanții celor trei mari constructori germani s-au întâlnit cu regularitate în perioada 2004-2013 cu companii de pe lanțul de furnizare pentru a fixa prețurile la oțel.

Deciziile luate în cadrul acestor întâlniri au avut efect pe piața otelului cel puțin până în 2016, pe baza contractelor semnate la vremea respectivă.

Pe de altă parte, anchetatorii menționează că tipul de oțel pentru care a fost fixat prețul influențează prețul final al unei mașini cu mai puțin de 1%, întrucât este utilizat într-o gamă limitată de componente auto.

Via Automotive News

Comentarii (10)

  • Sa te straduiesti sa faci o ancheta trei ani si sa dai amenzi de 100 de milioane celor trei, adica nimic.

    Mi se pare normal ca VW sa plateasca mai mult :).
    20 8
  • ACE - Craiova
    Iar clientii inselati ce primesc.....?! Bezele...?!
    Asta da dreptate neaos nemteasca!!!
    15 9
  • @ACE - Craiova
    da cu ce esti tu pagubit ca si client, light me
    2 3
  • Andrei
    Clientii nemultumiti ar putea sa inceapa sa nu mai cumpere masini de la marcile astea. Ia sa vedem, cine incepe boicotul? Nimeni? Mdea, asa ma gandeam si eu.
    7 0
  • hazard
    tot mai bine era in comunism, dom'le!
    2 1
  • Anonim
    Industria auto germana se dovedeste tot mai de cacaco . Nu mai au limite la furaciune bani, bani, profit, ptofit, stau sa ma intreb unii oameni chiar nu mai au limite ?
    8 3
  • Adrian
    Coruptie tata !
    Uitati-va si la amenda de 800 milioane euro platita de ING pentru spalare de bani. Vedeti amenda de 1 miliard dolari platiti de Telia pentru dare de mita, iar suedezii ne dau noua lectii de anti-coruptie.
    Si UE striga la noi ca suntem corupti, ca suntem nedezvoltati, ca nu suntem demni de Europa.

    http://www.romaniacurata.ro/top-10-multinationale-amendate-pentru-ca-au-dat-mita/
    11 6
  • E vorba de bussines. Pai daca trei producatori de rosii bat palma si merg la toti furnizorii de chimicale si spun ca nu dau mai mult de x lei pe prafuri, care e problema? Sa mearga furnizorii la alti producatori de rosii.
    E vorba de negociere si de a avea atuuri in negociere. Ca presupun ca nici astia cu otelul nu au mers pe pierdere dar problema vine din niste legi care blocheaza intelegeri de genul.
    5 2
  • Se cheama MONOPOL....si au "descoperit" doar o bucata nesemnificativa.

    Pentru cei mai "viteji" in business (cu 2 ss la final) : cum ar fi ca de maine painea sa fie 5 Euro, "aia" de 1 leu? Covrigii 9 lei; merdenelele 12 lei...asa ca sa dau ceva exemple la indemana, si asta doar pentru ca s-au intalnit producatorii si au stabilit ca asa trebe'......
    5 0
  • andrei
    coruptie - loool. mai invata definitia coruptiei. faptul ca ceva e ilegal nu inseamna ca se cheama si coruptie.
    Adrian copilas - tu vii cu 3 exemple din 3 tari, pe cand la noi iti gasesc eu 100 de exemple dintr-o singura tara. eu zic sa lasi retorica de antena 3 ca nu tine. suntem cu cifre cei mai corupti din europa. dar nu ma lasa se te tin in loc. da o fuga prin germania, olanda etc si zi-ne de ce au salariul mediu de 3-5 ori cat al nostru, de ce au autostrazi spitale etc. doar sunt mai corupti ca noi, nu? lool

    aici cazul e cu totul altul, 3 producatori au manevrat pretul, ca se fie competitivi, asta nu inseamna ca a scazut calitatea produsului (ca banuiesc ca de asta cerea ACE-CRAIOVA bani).

    e cartel si platesc amenda. ce atata coruptie e aici?
    9 4

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru