Parteneri
Turul României cu 8 maşini electrice. Oferit de
Audi
e-tron Sportback
446KM
Autonomie max
86.5kWh
Baterie net
408CP
Putere max
Hyundai
Kona electric
449KM
Autonomie max
64kWh
Baterie net
204CP
Putere max
Kia
e-Niro
455KM
Autonomie max
64kWh
Baterie net
204CP
Putere max
Mini
Cooper SE
234KM
Autonomie max
28.9kWh
Baterie net
184CP
Putere max
SUV Peugeot
e-2008
320KM
Autonomie max
45kWh
Baterie net
136CP
Putere max
Porsche
Taycan
462KM
Autonomie max
93.4kWh
Baterie net
761CP
Putere max
Renault
Zoe
395KM
Autonomie max
52kWh
Baterie net
135CP
Putere max
Volkswagen
ID.3
549KM
Autonomie max
77kWh
Baterie net
204CP
Putere max
Volvo
XC60 Recharge T8 Polestar
SAFEST
SAFETY CAR

#ElectricRomânia 2020: Michelin susține turul României cu mașini electrice oferind anvelope cu nivel ridicat de longevitate

de Paul Cosma
Marti, 08.09.2020
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Michelin este unul dintre partenerii de cursă lungă ai Automarket. În 2019, compania a susținut #RomanianRoads, proiectul în care am vizitat cele mai frumoase șosele din România. În 2020, francezii sunt iarăși alături de noi, de această dată în #ElectricRomânia, turul României cu 8 mașini electrice lansate în ultimele 12 luni.

Producătorul de anvelope Michelin are o istorie care a început în 1889, cu producția pneurilor dedicate bicicletelor. De-a lungul timpului, portofoliul francezilor a crescut, iar Michelin oferă astăzi o gamă variată de produse pentru toate tipurile de vehicule.

Michelin este prezent și pe piața din România, nu doar cu o rețea comercială, ci și cu o rețea de producție alcătuită din trei uzine. În 2001, Michelin a achiziționat fabrica Victoria de la Florești și uzina Zalău Anvelope. Astăzi, în cele două unități sunt produse anvelope sub diverse brand-uri (Michelin, BF Goodrich, Kormoran, Kleber, Taurus și Riken).

Pneurile produse de angajații celor două uzine sunt exportate în statele din Europa, America de Nord și Asia. În 2003, Michelin a construit uzina Zalău Cord care furnizează cord metalic (unul dintre componentele importante ale carcasei anvelopei) uzinelor din cadrul grupului francez.

Michelin deține 69 de fabrici în 170 de țări, iar în 2019 a produs peste 200 de milioane de anvelope.

ECO MICHELIN

Pe lângă activitățile sale de bază, compania este preocupată și de mobilitatea viitorului, care trebuie să fie una sustenabilă, accesibilă, eficientă, dar și, bineînțeles, “verde”.

Începând din 1992, Michelin a lansat cinci generații de anvelope pentru autoturisme și a investit masiv în cercetare și dezvoltare pentru ca produsele sale să respecte o deviză foarte simplă: “garanția performanțelor pe termen lung”.

Michelin consideră că orice utilizator are dreptul la anvelope sigure de la primul până la ultimul kilometru. În acest moment, nu există o legislație clară care să interzică comercializarea anvelopelor a căror performanță în ceea ce privește distanța de frânare se deteriorează puternic pe măsură ce sunt rulate.

Iar acest lucru îi poate determina pe utilizatori să își schimbe anvelopele înainte ca acestea să atingă limita legală de uzură (1.6 milimetri în cazul anvelopelor de vară).

De aceea, Michelin susține implementarea unei reglementări care să răspundă principalelor preocupări legate de siguranța rutieră, puterea de cumpărare a consumatorilor și, bineînțeles, protecția mediului.

În acest moment, atât clienții, cât și producătorii își concentrează atenția pe testele realizate cu anvelope noi.

Dar imediat ce pneul a fost montat pe mașină, acesta începe să se uzeze, iar performanțele sale se modifică. Spre exemplu, frânarea pe carosabil uscat și valorile de consum se vor îmbunătăți odată cu creșterea uzurii. În schimb, performanțele pe carosabil ud se vor degrada în timp.

Iar obiectivul Michelin este să se asigure că fiecare utilizator are informații relevante despre performanța anvelopelor pe care le folosește pe toată durata de viață a acestora. Altfel spus, Michelin susține introducerea unor teste dedicate anvelopelor uzate.

Prin introducerea demersului Long Lasting Performance, Michelin își dorește îmbunătățirea siguranței consumatorilor mulțumită informațiilor relevante despre performanțele anvelopelor (noi sau uzate), îmbunătățirea amprentei de mediu la nivelul întregii industrii producătoare de pneuri (economie de până la 128 de milioane de anvelope/an în Europa) și creșterea puterii de cumpărare a consumatorilor. 

PROIECTUL EUROPEAN BLACKCYCLE 

Planurile privind o mobilitate sustenabilă sunt întărite de BlackCycle, un proiect major la nivel european prin care anvelopele ajunse la finalul vieții (end-of-life tyres sau ELT) sunt transformate în anvelope noi. 

Michelin coordonează un consorțiu alcătuit din 13 organizații și 5 țări, scopul fiind trecerea “cu adevărat” la o economie circulară, cu finanțare din partea Uniunii Europene. Proiectul se află în plină desfășurare, iar încheierea acestuia este programată pentru 30 aprilie 2023. 

În 5-6 ani după această dată, circa 50% dintre anvelopele uzate din Europa ar urma să fie reciclate și să primească o nouă “viață” sub formă de materii prime sustenabile pentru noi anvelope. 

Potrivit datelor actuale, circa 1.6 miliarde de anvelope noi sunt vândute în fiecare an la nivel global, generând un potential de reciclare uriaș. Proiectul BlackCycle își propune să rezolve o parte din probleme, prin eliminarea deșeurilor de cauciuc și asigurarea unui flux stabil de materii prime pentru producția de anvelope.

EMISII ZERO PÂNĂ ÎN 2050

Strategia Michelin privind protecția mediului și combaterea schimbărilor climatice are și o componentă ce vizează scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră (GHG).

Obiectivul pe termen lung este ca toate unitățile de producție să aibă emisii zero până în 2050.

Un obiectiv intermediar asumat de Michelin și aprobat de Science Based Targets initiative (SBTi) este ca emisiile să fie reduse cu 38% până în 2030, în comparație cu anul 2010.

SBTi este o organizație independentă ce încurajează companiile să-și reducă emisiile GHG. 

PARIU PE TEHNOLOGIA FUELL CELL

În contextul în care sectorul transporturilor generează 23% din emisiile globale de CO2, tranziția către mașinile electrice pare să fie cea mai bună metodă prin care să îmbunătățim calitatea aerului pe termen lung, spune Michelin. 

Producătorul francez consideră că limitările acestor vehicule sunt date de autonomie și de timpul de încărcare, însă oferă ca alternativă mașinile alimentate cu hidrogen. 

O mașină ce folosește tehnologia fuel cell poate să parcurgă 500-600 de kilometri fără oprire, iar o încărcare la o stație specială durează doar 3-5 minute, spun cei de la Michelin. 

Un alt avantaj al acestei tehnologii, despre care Michelin spune că a ajuns la “maturitate”, este impactul redus asupra mediului dacă hidrogenul este obținut prin electroliza apei folosind surse de energie regenerabilă. 

PROPUNEREA DE ANVELOPE PENTRU MAȘINI ELECTRICE

Anvelopele Primacy 4 sunt recomandate de Michelin pentru clienții cu mașini electrice, datorită gradului scăzut de uzură pe termen lung. 

Primacy 4 beneficiază de tehnologia Evergrip, care permite menținerea unor performanțe excelente pentru frânare pe carosabil umed de la primul până la ultimul kilometru. 

Noua generație oferă un randament cu 20% mai bun față de Michelin Primacy 3. Datorită unui nou design al benzii de rulare, anvelopa Primacy 4 menține și un nivel înalt în ceea ce privește evacuarea apei. 

Pentru o folosire optimă a anvelopei, Michelin a creat marcajele inovatoare de uzură a benzii de rulare care ajută la identificarea momentului optim de schimbare a anvelopei.

Comentarii (3)

  • Edikkk
    Din ce am folosit Micheline mi-au părut cele mai bune.

    Şi mai scumpe, cei drept.
    3 3
  • Produse cu forta de munca est europeana,prost platita,,cu pret produs finit,,cel mai scump.Petru pretentiile mele si viteza cu care se poate circula in Ro,,prefer pe cele mai ieftine,ucrainiene,rusesti.
    2 0
  • Unitescu Gabriel
    Puteti explica, va rog, textul: "Michelin deține 69 de fabrici în 170 de țări" ?
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru