Barcelona interzice mașinile înmatriculate înainte de anul 2000: amenzi între 100 și 150 de euro pentru șoferii care ignoră regula

de Mircea Meşter, Foto: © Radub85 | Dreamstime.com
Vineri, 03.01.2020
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Pentru că numărul de decese premature se apropie de 500 pe an, autoritățile din Barcelona au decis să interzică în timpul zilelor lucrătoare accesul în oraș al mașinilor pe benzină înmatriculate înainte de anul 2000 și a celor diesel înmatriculate înainte de 2006.

Barcelona se alătură listei de orașe care decid eliminarea din trafic a mașinilor vechi care poluează mult. Conform unei legi locale intrate în vigoare la începutul acestui an, toate mașinile pe benzină înmatriculate înainte de anul 2000 și toate mașinile diesel înmatriculate înainte de 2006 sunt interzise pe străzile orașului între orele 7 și 20 în timpul săptămânii.

Pentru a putea controla această interdicție, autoritățile locale vor instala 150 de camere dedicate în punctele-cheie ale orașului, iar amenzile pentru cei care vor încălca noile reguli se vor situa între 100 și 150 de euro. Există și o excepție: mașinile în cauză pot intra în oraș de 10 ori pe an fără a risca amenzi, autoritățile acoperind astfel cazurile de urgență. 

Conform statisticilor oferite de autoritățile catalane, vor fi afectate circa 50.000 de mașini, iar efectul imediat al interdicției va fi scăderea cu 15% a emisiilor de oxizi de azot (NOx). Acest lucru vine pe fondul unei deteriorări accentuate a calității aerului din Barcelona: nivelul de oxizi de azot este mai ridicat decât valorile normale încă din anul 2002, poluarea fiind responsabilă de 424 de decese premature pe an între 2010 și 2017.

via Spiegel

Comentarii (4)

  • mircea badea
    pai diesel inainte de 2018 e ca ala de dinainte de 2006, de ce se pacalesc singuri? urmaresc noxele sau doar vanzarile?
    8 12
  • Clique
    Și dacă vă zic ca majoritatea persoanelor vor ignora această înterdicție ?
    9 8
  • nu-i nimic. Toate cazanele astea vechi vor ajunge ghici unde? In Romanica. Acolo unde nu conteaza nimic legat de poluare, unde toti bombardierii elimina catalizatoarele "ca sa fuga mai repede", etc... Avem cel mai imbatranit parc auto din Europa, si tind sa cred ca e voit sa fie asa..
    5 0
  • tataia
    Mda..o masura penibila menita de a descuraja utilizarea masinilor mai vechi si in final utilizarea masinilor la modul general....Asa poluat cum o fi aerul Barcelonei nu e nici pe departe la fel de poluat ca al Bucurestiului. Acesta este un fapt REAL. Doi la mina, masinile elimina pe teava de esapament si oxizi de azot. Acesta este din nou un fapt REAL, demonstrabil, stiintific, etc. De acolo au venit si denumirile de NOXE (NOx - nitrous oxide) dar in ziua de azi nu mai stie nimeni acest lucru, toata lumea crede ca noxa este dixodul de carbon care intimplator este expirat si de oameni si de animale. Trei: Oxizii de azot sint toxici pentru om. Din nou fapt real perfect demonstrabil stiintific. De aici si pina la a trage concluzia ca din cauza oxizilor de azot eliminati de masini mor oamenii in Barcalona este cale lunga. Este doar o speculatie care nu paote fi demonstrata. In primul rind ca nu masoara nimeni emisiile de ozixi de azot ale masinilor...nu mai e la moda. Moda cere ca in ziua de azi sa se masoare doar emisiile de carbon. Ok..s-or fi masurat in atmosfera, dar chiar si asa e greu sa tragi concluzia ca oxizii de azot au cauzat moartea acelor oameni. Nici macar nu poti demostra ca provin 100% numai de la masini. Poate oamenii respectivi sa fi fost afectati de alte substante toxice din atmosfera care nu provin de la masini. Sau poate din apa, din mincare etc....foarte greu demonstrabil ca e din cauza masinior...chiar imposibil, dar e usor sa faci masina tapul ispasitor ideal pentru asa zisa "poluare"
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru