Anunț de la RAR: maşinile cu volan pe dreapta, provenite din Marea Britanie, ar putea să nu mai fie înmatriculate în România de la 1 ianuarie 2021

de Paul Cosma
Marti, 14.07.2020
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Mașinile cu volan pe dreapta, provenite din Marea Britanie, nu vor mai putea fi înmatriculate în România începând cu data de 1 ianuarie 2021, cu excepţia situaţiei în care perioada de tranziţie în contextul Brexit nu va fi prelungită, potrivit unui anunț al Registrului Auto Român (RAR).

Dacă Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2021, fără alte amânări sau prelungiri ale tranziției Brexit, mașinile provenite din UK nu vor mai putea fi înmatriculate în România începând cu prima zi a anului viitor.

"Dat fiind interesul public ridicat pentru situaţia autovehiculelor care provin din UK, în contextul Brexit, precizăm că până la data de 31 decembrie 2020 este în vigoare o perioadă de tranziţie stabilită ca urmare a Acordului de retragere, dar care poate fi prelungită. În consecinţă, până la 31.12.2020 se acceptă, în aceleaşi condiţii, omologările UE emise de UK, adică şi autovehiculele cu volan pe partea dreaptă care provin din UK vor putea primi CIV, dacă respectă celelalte condiţii aplicabile,” se arată în comunicatul oficial de la RAR.

În cazul în care perioada de tranziție nu va fi prelungită, RAR anunță că, de la 1 ianuarie 2021, “omologarea emisă de Regatul Unit nu va mai fi valabilă în România, iar vehiculele cu volan pe dreapta provenite din UK vor fi tratate asemenea oricărui alt vehicul care provine dintr-un stat terţ din afara UE şi nu vor mai primi CIV, deci nu vor mai putea fi înmatriculate în România.”

Autoritățile mai spun că, în ceea ce privește mașinile cu volan pe dreapta deja înmatriculate în România, nu există în acest moment “nicio altă prevedere legislativă care să oblige la modificarea poziţiei postului de conducere pe partea stângă.”

Via Agerpres

Comentarii (16)

  • Nimic de alea din Irlanda,Malta,Gibraltar si Cipru?Ca tot se fac afis pe sosele bombardierii care cinduc pe la noi cu volanul pe partra gresita.
    10 0
  • P.s. M am grabit cu Gibraltarul...
    1 0
  • Să le tragă pe dreapta...

    PS: Toamna trecută, în timp ce așteptam la rând la intrarea în parcarea subterană de la Cora Sudului, m-a uns la suflet să văd un tip cu barbă regulamentară și ochelari coborând de pe partea dreaptă dintr-un BMW 3 cu numere de Bulgaria, ocolindu-si masina, ca să poată apăsa butonul de la bariera de acces. Care s-a inchis până a făcut drumul inapoi in masină...
    25 0
  • andrei
    lasa ca nu din tarile alea se aduc masini second, ci din anglia, ca de acolo sa iau ieftine, nu din cipru. dar intrebarea mea e ce se intampla cu alea deja inmatriculate? banuiesc ca raman bine-mersi.
    9 2
  • dar si cand erau astia in UE, cat de usor era sa inmatriculez masina mea din Ro in Anglea daca hotaram sa ma duc cu totul acolo?
    Si daca se razgandesc si vor sa ramana, tot ar trebui interzisa inmatricularea
    11 1
  • @andrei . Sunt multe aduse si din Irlanda.
    4 0
  • andrei
    or fi fost aduse imi dau seama. dar piata mare e uk, nu irlanda. de aia au si pret mic, e oferta extrem de bogata. oricum, un stat de kkt asta al nostru. e inadmisibil sa ai atatea accidente cauzate de cei cu volan pe dreapta si tu sa nu iei chiar nicio masura. INADMISIBIL!!! IRESPONSABILITATE MAXIMA!!!
    si stiu si de ce. e plin de cei din MAI cu masini din astea, si doar nu or sa ceara ei lege contra lor.
    14 3
  • @andrei... ultima fraza chiar e de cascadorii rasului...
    4 5
  • pai nu au mai zis odata ca nu se pot inmatricula? anul trecut. s-a anulat decizia aia sau cum?
    4 0
  • hazard
    deci creste spaga. Pe vremurile astea este de inteles.
    3 0
  • andrei
    @lougen: de cascadorii rasului sunt aia care nu se uita in jurul lui si nu observa nimic. e plin de masini cu abtibild de "sindicatul politistilor" si cu volan pe dreapta. deci despre ce vorbim aici?
    5 0
  • Niciodata nu ar fi trebuit sa se inmatriculeze astfel de masini in Ro. Am fost uimit de prima oara cand am vazut una si apoi am fost tot mai uimit sa vad ca persista porcaria asta ani la rand. Macar de aveam autostrazi, hai c-as mai fi inteles. Dar asa...
    Ma abtin cu greu sa-i numesc asa cum merita pe factorii de decizie care au acceptat asta. In schimb daca cumva citesc p'aici, acele creaturi bipede ar trebui sa stie ca au pe constiinta multi oameni nevinovati. Morti si schiloditi pe viata. Si sa se gandeasca cum s-ar simti daca familia lor le-ar fi ucisa de o asemenea masina care circula legal datorita lor.
    11 0
  • @Andrei... acele abțibilduri se găsesc și pe diverse site-uri de vânzări ... poți cauta și singur...și nu doar cu sindicatul politiei... ci cu ce vrei tu...persoanele care pot schimba legi in România sunt convins ca au veniturile necesare pentru a nu umbla cu mașini având volanul pe dreapta...in rest sunt de acord ca sunt un real pericol... și nu doar pentru ca au volanul pe dreapta ci pentru ca cei ce le conduc n-au nicio idee despre cum se conduc mașinile pe drumurile publice
    4 0
  • Anonim
    Nu masinile fac accidentul ci persoanele care le conduc. Problema la depasire apare doar daca esti in spatele unui camion sau van care impiedica vizibilitatea. Chiar si asa, cu un pret minim, se pot cumpara de pe Amazon doua oglinzi care se monteaza pe bord sau parbriz si care, formind un periscop, permite vederea de pe locul din stinga. Depasiri riscante fac si cei cu volan pe stinga. Deci responsabilitatea conducatorului este principalul factor.
    2 1
  • Norocel...
    Pentru inmatriculat masina in Uk pana la 1 ian. 2021 era simplu : primeai niste documente tip A4 pe care le completai cu datele tale si ale masinii, le trimiteai prin posta la DVLA si iti trimiteau numerele si actele masinii, dupa care trebuiau facute : asigurarea, inspectia si taxa de drum.
    Apropo, un moment nasol a fost in ianuarie 2015 a fost o actiune a politiei din UK, actiunea Jesica se chema, si se ridicau toate masinile care erau inmatriculate in alte tari decat UK daca erai rezident si lucrai acolo. Am patit si eu la fel dimineata pe la 5.30 mergeam la servici, am fost urmarit de politie pana la iesirea din oras , oprit, dat jos, legitimat si mi s-a confiscat masina. Am mers vreo 2 km pe jos pana la taxi sa ajung la servici, spunand ca nu ma pot ajuta ca ei politaii nu sunt taximetristi. Am mers sa ridic masina peste cateva ore dar foarte greu am putut sa o iau ca nu mai avea voie pe sosea doar daca o inmatriculam ( de unde am primit si foile de inmatriculare) sau pe platforma. Pana la urma am reusit spunand ca parasesc Anglia in ziua respectiva cu masina cu precizarea ca daca ma oprea politia trebuia sa demonstrez cu un bilet de ferribot sau tren ca in 24 ore parasesc tara. Am platit 160 lire asigurarea + 100 lire ridicarea si am plecat in Romania.
    Dupa 2 ani in 2017 primesc citatie la tribunal in Romania ca as avea o amenda din Uk de 850 lire ca am condus fara permis cu precizarea ca statul roman sa recupereze suma in interes propriu. Normal am platit un avocat 1500 lei si am contestat decizia, dar tribunalul a dat castig de cauza instantei straine ne vrand sa complice situatia ma gandesc. Ca sa vezi idiotenie mi-au taiat din suma de 850 lire cei 260 lire plata asigurarii si ridicarea masinii in Uk ( ca aveam dovezi la dosar ca mi-a fost ridicata masina nu am condus eu fara permis )si am platit pana la urma 2500 ron cam 600 euro.
    Am schimbat numerele de inmatriculare dupa care m-am intors in Uk si am mai stat aproape 1 an fara probleme stiind de data aceasta ca daca ma oprea politia trebuia sa ii spun ca sunt doar in vizita si nu stau mai mult de 6 luni.:)
    1 0
  • Cand s-a pus in trecut problema ca englezii sa treaca la volan stanga/trafic dreapta, ei au ripostat ca postul de conducere pe stanga este periculos, din motive biologice (iei mana dreapta de pe volan cand schimbi vitezele, conduci cu stanga, acuitatea campului vizual uman e mai buna cu volanul pe dreapta etc.). Acesti factori cauzeaza nenumarate accidente cu morti si raniti. Ca sa fim echidistanti si impartiali, nu doar acuzatori...
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru