Anchetă pe piața service-urilor auto: Consiliul Concurentei suspectează înțelegeri pentru prețurile reparațiilor și pieselor

Publicat joi, 06.08.2020 13:04 de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com

Consiliul Concurenței a început o anchetă pe piața service-urilor auto pe baza unor suspiciuni că acestea au înțelegeri prin care au stabilit anumite prețuri pentru reparații și piese.

Consiliul Concurenței a anunțat joi că a început din proprie inițiativă o amplă ancheta pe piața service-urilor auto din România.

Autoritatea a luat această decizie pe baza unor suspiciuni că anumite service-uri auto au ajuns la înțelegeri pentru a stabili prețurile pentru manoperă și piesele de schimb.

"Autoritatea de concurență are în desfășurare o investigație declanșată din oficiu, privind posibile înțelegeri și/sau practici concertate între întreprinderi active în sectorul serviciilor de întreținere și reparare a autovehiculelor prin stabilirea prețurilor, discounturilor și a altor condiții de tranzacționare", precizează oficialii Consiliului Concurenței într-un document obținut de publicația Profit.

Potrivit unor surse, Consiliul Concurenței a primit în ultima perioadă mai multe sesizări potrivit cărora tarifele practicate de service-urile auto pentru manoperă și piesele de schimb au crescut semnificativ în ultimele luni.

Informații neoficiale despre acest subiect circulă din toamna anului trecut, atunci când Consiliul Concurenței propunea chiar schimbarea legii RCA pentru a plafona prețurile solicitate de service-urile auto.

Noua investigație începe la numai o lună după ce Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a descoperit nereguli la peste o treime dintre cele 386 de service-uri auto care au fost verificate.

Printre neregulile semnalate au fost crontracte abuzive (imposibilitatea de a ridica mașina din service în cazul neplății facturii), lipsa informațiilor despre garanții sau chiar funcționarea fără autorizație.

Via Profit