Ott Tanak s-a impus în Raliul Estoniei: podiumul a fost completat de Craig Breen și Sebastien Ogier

de Cornel Șocariciu, Foto: RedBullContentPool
Luni, 07.09.2020
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Ott Tanak a câștigat Raliul Estoniei și își trece în cont prima victorie în culorile Hyundai. Pe locul secund a încheiat Craig Breen (Hyundai), în timp ce podiumul a fost completat de Sebastien Ogier (Toyota).

Weekend-ul care tocmai s-a încheiat a fost unul plin pentru pasionații de motorsport. Pe circuitul de la Monza a avut loc Marele Premiu al Italiei, în timp ce pe drumurile de macadam ale Estoniei s-a desfășurat a patra etapă din acest sezon a Campionatului Mondial de Raliuri (WRC).

Mondialul de Raliuri a revenit astfel după o pauză de aproape șase luni cauzată de pandemia de coronavirus SARS-CoV-2. Inițial, calendarul din acest an programase 13 etape, însă situația la nivel global a dus la o versiune cu șapte raliuri.

Etapa a patra a Campionatului Mondial de Raliuri s-a desfășurat în Estonia. Raliul de casă al lui Ott Tanak (campion en titre) s-a desfășurat într-un format scurt, întrucât acesta nu fusese inclus de organizatori în calendarul inițial pentru 2020.

Concurenții au avut de parcurs aproape 233 de kilometri de probe speciale pe parcursul a trei zile. Pentru prima zi, organizatorii au programat startul festiv și o scurtă probă cronometrată amenjată la periferia orașului Tartu. În ziua secundă, concurenții au avut de parcurs zece probe speciale, iar Ott Tanak (Hyundai) a impus ritmul și s-a instalat rapid pe prima poziție a clasamentului general provizoriu.

Din nefericire, Thierry Neuville, coechipierul lui Tanak, a fost nevoit să abandoneze în ziua secundă după ce a rupt brațul drept al suspensiei spate.

Craig Breen a revenit în Mondialul de Raliuri la volanul unui Hyundai i20 WRC, iar pilotul irlandez a reușit să țină ritmul cu localnicul Tanak și să urce pe poziția a doua a clasamentului general provizoriu. După abandonul lui Neuville, Sebastien Ogier (Toyota) a urcat pe poziția a treia a clasamentului general provizoriu.

Singurele evenimente notabile din ziua a treia a Raliului Estoniei au fost abandonul lui Takamoto Katsuta (Toyota) și o scurtă ieșire în decor trecută în dreptul lui Tanak. Din fericire pentru pilotul estonian, aceasta a generat doar mici daune de ordin estetic și câteva secunde pierdute.

Astfel, la finalul celor 17 probe cronometrate, Ott Tanak se impune în raliul de casă. Pe locul secund a terminat Craig Breen, iar Sebastien Ogier a completat podiumul. Elfyn Evans a încheiat pe poziția a patra, în timp ce tânărul Kalle Rovanpera s-a clasat pe poziția a cincea.

Echipajele Ford M-Sport au avut un raliu dificil.

Teemu Suninen a terminat al șaselea, Esapeka Lappi a încheiat pe poziția a șaptea, în timp ce Gus Greensmith s-a clasat pe poziția a opta a clasamentului general.

Etapa a cincea a Campionatului Mondial de Raliuri este programată pentru intervalul 18 - 20 septembrie și va avea loc în Turcia. Calendarul va fi completat cu etapa din Sardinia (8-11 octombrie) și cu cea din Belgia (Ypres Rally, 19 - 22 noiembrie).

Campionatul Mondial de Raliuri: clasament general piloți

Loc Pilot Echipă Puncte
1 Sebastien Ogier Toyota 79
2 Elfyn Evans Toyota 70
3 Ott Tanak Hyundai 66
4 Kalle Rovanpera Toyota 55
5 Thierry Neuville Hyundai 42
6 Teemu Suninen M-Sport Ford 34
7 Esappeka Lappi M-Sport Ford 30
8 Craig Breen Hyundai 25
9 Takamoto Katsuta Toyota 8
10 Sebastien Loeb Hyundai 8

Campionatul Mondial de Raliuri: clasament general pe echipe

Loc Echipă Puncte
1 Toyota 137
2 Hyundai 132
3 M-Sport Ford 83

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru