Alex Zanardi a suferit un grav accident într-o cursă cu bicicleta de mână: italianul este în comă indusă după o operație de trei ore

Publicat luni, 22.06.2020 11:25 de Daniel Popescu

Fostul pilot de Formula 1 Alex Zanardi a suferit un grav accident la cap în timpul unei curse cu bicicleta de mână și a fost plasat în comă indusă după o operație de trei ore.

Alex Zanardi a participat la sfârșitul săptămânii trecute la o cursă cu biciclete de mână în Italia, în timpul căreia a suferit un accident după ce s-a acroșat cu un vehicul de mare tonaj.

Circumstanțele în care s-a produs accidentul nu sunt încă cunoscute integral, însă fostul pilot de Formula 1 a suferit răni severe la nivelul capului.

Transportat de urgență la un spital din Siena, Zanardi a fost operat timp de trei ore, iar la finalul intervenției a fost plasat în comă indusă. Spitalul unde a fost operat a transmis ulterior că Zanardi este în stare critică, dar stabilă.

"Zanardi este intubat și sprijinit prin ventilație artificială, în timp ce aspectele neurochirugice rămân serioase", menționează comunicatul spitalului.

Medicul Giuseppe Olivieri, șeful secției de neurochirurgie de la spitalul din Siena, a explicat gravitatea rănilor suferite de Zanardi. "Starea lui Zanardi este serioasă, dar stabilă. A ajuns aici cu o traumă severă la nivelul feței și un os facial fracturat serios. Cifrele sunt bune, dar rămâne într-o situație foarte serioasă", a explicat el.

Medicii vor încerca să stabilizeze starea lui Zanardi pe parcursul următoarele 7-10 zile și, dacă situația se îmbunătățește, ar putea fi trezit din comă indusă. Medicul sau avertizează însă că situația este una incertă.

"Nu vom afla starea lui neurologică decât atunci când se trezește, dacă se trezește. Situația este serioasă și asta înseamnă că este o situație care poate duce la moarte. În astfel de cazuri, îmbunătățirile necesită timp. Situația se poate deteriora rapid", a adăugat Olivieri.

În vârstă de 53 de ani, Zanardi a concurat în Formula 1 între 1991-1994, iar în 2001 a suferit un grav accident într-o cursă din Statele Unite în urma căruia i-au fost amputate ambele picioare.

Ulterior, Zanardi a concurat și obținut medalii la aur la Jocurile Paralimpice, dar a participat și în curse de DTM cu vehicule special adaptate pentru nevoile sale.

Via Autoblog, Autosport

  • unu, luni, 22.06.2020 15:03

    Cat spirit de luptator si invingator are omul asta incredibil. Eram un copil in fata TV-ului cand a avut accidentul in SUA. M asteptam sa-l vad intr-un studio cand colo el hopa inapoi in Masina de curse