Drivetest Kia Venga (2009-2014)

1.4 DSL MT 90CP Motion
Kia Venga (2009-2014) zoom
de Sebastian Toma, Foto: Freelancer
Joi, 22.07.2010
Familistul de criză
Vă aduceți aminte de conceptul Kia No.3? V-aţi întrebat de ce purta această denumire? Nimic mai simplu. Vorbim de cel de-al treilea model de segment B al celor de la Kia şi de ceea ce consideră aceştia că reprezintă viitorul în ceea ce priveşte maşinile de familie ale europenilor. Venga este un monovolum de clasă subcompactă care rivalizează modele precum Nissan Note şi Citroen C3 Picasso. Pe lângă destinaţia sa comercială, modelul reprezintă şi noul limbaj de design al coreenilor, lucru subliniat şi de apropierea estetică dintre conceptul No.3 şi modelul de producţie. Să vedem şi cum se comportă noul Venga pe şoselele româneşti.

Kia Venga (2009-2014)
1.4 DSL MT 90CP Motion

  • Pret de pornire 14.379 €
  • Pret model testat 15.243 €
  • Taxa auto 146 €
  • CUI SE ADRESEAZĂ?
  • FĂCUTĂ PENTRU
  • IZOLARE FONICA
  • COOLNESS EFFECT

Motor / Transmisie

Kia ne oferă între 75 şi 128 CP pentru Venga, iar noi am optat în testul nostru pentru versiunea diesel de 90 CP. Importatorul mărcii sud-coreene în România estimează că versiunea cea mai bine vândută va fi cea pe benzină de 1.4 litri şi 75 CP, pe când versiunea testată de Automarket ar trebui să fie cea mai populară la nivel european - 1.4 DSL High. Vorbim de o unitate de 90 CP şi 220 Nm, cuplată cu o transmisie manuală cu şase rapoarte. Cuplul motor maxim este oferit între 1.750 şi 2.700 rpm, iar puterea maximă este furnizată la 4.000 rpm. La nivel de segment, vorbim de cel mai mare cuplu motor furnizat de o unitate mai mică de 1.5 litri şi de un nivel de putere egal cu cel al concurenţilor direcţi. Atât cutia de viteze manuală, cât şi cuplul motor ridicat oferit încă de la turaţii joase oferă un comportament fâşneţ la viteze de până în 120 km/h, după care modelul îşi trădează puterea și segmentul. Timoneria cutiei de viteze permite schimbări precise prin intermediul cursei scurte, dar modul în care este realizată aceasta împiedică şoferul să conducă cu adevărat sportiv, din cauza faptului că levierul agaţă, în special la schimbarea celei de-a doua trepte. Nivelul de zgomot este redus până la 2.500 rpm, după care creşte subtil până la 3.000 rpm şi devine deranjant după 3.500 rpm. Dar, din moment ce turaţiile respective sunt atinse doar în cazul unor depăşiri, nu trebuie să vă faceţi probleme în privinţa acestui aspect. În ceea ce priveşte modul în care efectuează Venga 1.4 DSL depăşirile, putem spune că reprizele oferite de perechea motor/transmisie nu sunt tocmai impresionante, dar că acestea îndeplinesc necesităţile familiştilor în condiţii normale de exploatare.

Consum

Cei de la Kia anunţă un consum extraurban de 4.3 litri la sută pentru versiunea 1.4 DSL a lui Venga, iar consumul urban este de 5.6 litri la sută. Aşadar, consumul mediu al acestui model este de numai 4.7 litri la sută. Rivalii de la Citroen anunţă un consum de 4.1 litri în afara oraşului şi de 6.1 litri la sută în interiorul acestuia, în timp ce japonezii de la Nissan au cel mai economic model din segment. Note 1.5 dCi are un consum de 4.2 litri în regim extra-urban şi de 5.1 litri în regim urban. Testul nostru a avut loc pe 215 km şi a vizat traseul Otopeni-Covasna. Într-un regim economic de condus, am înregistrat un consum de 5.5 litri la sută în regim mixt, consum care a urcat la 6.5 litri la sută în condiţiile în care am abordat o serie de serpentine cu Venga şi am dezlănţuit noul model coreean pe drum întins. De menţionat faptul că am consumat aproximativ un sfert din rezervorul de 48 de litri al acestui model pentru un traseu de 215 km, semn că modelul promite o economie de carburant interesantă încă de la primii kilometri parcurşi. Deşi Kia oferă şi un sistem Stop&Go pentru toate motorizările lui Venga, exemplarul testat nu beneficia de acest echipament opţional. Pentru reducerea consumului de carburant, coreenii au montat pneuri Continental cu rezistenţă scăzută la rulare şi un sistem care reduce sarcina motorului la urcare şi la accelerare prin decuplarea alternatorului şi cuplarea acestuia doar în momentele în care este necesar sau atunci când şoferul frânează. Evident, nu vorbim de un sistem de recuperare a energiei cinetice, ci doar de un sistem inteligent de management al încărcării bateriei.

Performanţe

Kia Venga nu este orientat spre performanţă din moment ce aparţine segmentului B şi se doreşte a fi un MPV spaţios. Acceleraţia 0-100 km/h este realizată în 14.5 secunde în cazul versiunii diesel de 90 CP, în timp ce viteza maximă este de 167 km/h. Citroen C3 Picasso este ceva mai performant, având capacitatea să accelereze de la 0 la 100 km/h în 13.4 secunde şi să atingă o viteză maximă de 173 km/h. Japonezii de la Nissan sunt din nou în poziţia fruntaşă cu Note, având cea mai bună acceleraţie 0-100 km/h – 13.3 secunde şi o viteză maximă de 164 km/h – "scuzată" de cutia manuală cu cinci rapoarte.

Interior

Acest capitol ar trebui să fie punctul forte al lui Venga. Practic, cei de la Kia mizează pe ideea de "maşină mică la exterior, maşină mare la interior". Întregul habitaclu a fost inspirat de mobila Minotti Living şi reprezintă o fuziune multiculturală care îmbină stilul italian cu design-ul din orientul îndepărtat. Materialele sunt la nivelul celor găsite în Cee’d, cu mici îmbunătăţiri. Spaţiul oferit la interior este ridicat, iar cei de la Kia spun că Venga este lider de clasă pentru spaţiul oferit genunchilor. Singurele elemente discordante la interior sunt tetierele, care sunt prea ferme pentru ceea ce doream de la Venga. Poziţia la volan nu este la fel de ridicată ca în cazul altor MPV-uri, iar comenzile sunt amplasate ergonomic. Cotiera are dimensiuni destul de reduse şi o poate folosi doar şoferul – fiind ataşată scaunului din stânga. Am trecut rapid peste forma neaspectuoasă a volanului şi am apreciat pielea în care este îmbrăcat acesta. De asemenea de apreciat ar fi atât spaţiile de depozitare, cât şi faptul că beneficiem de două prize de 12V la îndemâna şoferului şi pasagerului din dreapta. Modularitatea acestui model este şi ea la un nivel înalt, existând posibilitatea culisării cu 130 milimetri a banchetei din spate, dar şi a plierii acesteia pentru a obţine o podea plată dintr-o singură mişcare fară eliminarea tetierelor. Volumul portbagajului este de 440 litri cu bancheta din spate dusă la maximum înspre portbagaj şi excluzând compartimentul de sub podeaua dublă a acestui model. În cazul în care luam în vedere şi acest spaţiu suplimentar de depozitare, vorbim de un volum total de 570 litri. În cazul în care pliem scaunele din spate, obţinem o podea plată şi un volum de încărcare de 1.230 litri.

Preţ de achiziţie

Kia Venga porneşte de la 13.392 de euro în România, cu toate taxele incluse. Cei de la Kia se aşteaptă ca această versiune să fie cea mai bine vândută din gamă în ţara noastră, în timp ce pieţele din Europa de Vest se vor orienta spre versiunea 1.4 diesel de 90 CP cu nivelul de echipare mijlociu. Exemplarul testat este în varianta de echipare Motion. Acesta are un preţ de pornire de 15.243 de euro cu toate taxele incluse. Fiindcă vorbim de o gamă care beneficiază doar de propulsoare Euro 5, taxa de poluare este zero, iar întreţinerea ar trebui să aibă costuri mai reduse pe termen lung graţie distribuţiei pe lanţ a acestui motor. Japonezii de la Nissan oferă o versiune echivalentă a lui Note contra sumei de 14.700 de euro cu toate taxele incluse. Citroen C3 Picasso costă 15.050 euro cu toate taxele incluse într-o versiune similară de echipare şi motorizare. Aşadar, nu vorbim de cel mai ieftin model din segment, dar diferenţa dintre Venga și adversarii direcți este una foarte mică.

Siguranţă

Venga a primit doar patru stele la testele de siguranţă EuroNCAP, deşi beneficiază de şase airbag-uri în standard şi ESP. Se pare că protecţia toracelui pasagerilor din faţă nu era la un nivel corespunzător din cauza unei probleme la centurile de siguranţă. Aceasta a fost remediată ulterior de Kia printr-o bandă de plastic pe care am gasit-o şi pe maşina de test. De remarcat faptul că Venga beneficiază de tetiere active în standard - extrem de utile în cazul unui impact din spate. UPDATE: În urma rezultatului slab al lui Venga obţinut la testul precedent, Kia a modificat modelul său de segment B pentru sporirea siguranţei la impact. De data aceasta, Kia Venga a obţinut cinci stele la testul EuroNCAP. Protecţia adulţilor a fost cotată la 89%, în timp ce protecţia copiilor a fost notată cu 85%.

Ţinută de drum

Având în vedere rivalii din segment, Kia Venga nu se prezintă deloc rău în ceea ce priveşte comportamentul dinamic pe şosea. Exemplarul testat de Automarket beneficia şi de un set de jante din aliaj uşor de 17 inch, echipate cu anvelope cu talon îngust. Acestea din urmă sporeau stabilitatea pe viraje şi la viteză. Platforma lui Venga este realizată pe o versiune mai scurtă a şasiului lui Soul, existând anumite diferenţe la suspensia spate. În timp ce Soul are o punte fixă, Venga beneficiază de o suspensie spate semi-independentă. Verişorul său compact, Cee'd, beneficiază de aceeaşi parte frontală în ceea ce priveşte suspensia, dar este echipat cu o suspensie spate mult mai modernă, de tip Multilink. Fiind un monovolum, fie el şi de clasă mică, nu ne putem aştepta la un comportament sportiv pe viraje. Venga s-a ridicat la nivelul aşteptărilor şi a fost cuminte pe serpentine cât timp nu am depăşit o viteză de bun simţ pentru capacităţile sale. Dacă vă avântaţi în viraje, veţi întâlni o tendinţă subviratorie, urmată de intervenţia ESP-ului pentru a preveni alte incidente nefericite. De remarcat dozarea bună a pedalei de frână, care este mai fermă decât cea a altor MPV-uri şi îţi oferă un plus de feedback şi încredere atunci când o apeşi.

Vizibilitate

Având în vedere forma lui Venga, putem spune că inginerii Kia au avut de lucru când a venit vorba de vizibilitate. Deşi nu întâlnim suprafeţele vitrate mari ale lui C3 Picasso, avem un model din care poţi să observi cu uşurinţă ceilalţi participanţi la trafic şi să te orientezi uşor în spaţiu la bordul acestuia. Montantul A are o formă aproape neintruzivă, care este corectată pe cât posibil de cele două geamuri triunghiulare montate în dreptul bordului. Acestea s-au dovedit a fi extrem de utile în eliminarea zonelor oarbe, dar au existat şi câteva momente în care montanţii respectivi ne-au încurcat pentru câteva clipe. Oglinzile laterale plătesc tribut design-ului exterior, dar reuşesc să ofere vizibilitatea de care aveţi nevoie. Versiunea de echipare de top beneficiază şi de o cameră video pentru marşarier, aceasta afişând imaginile pe display-ul sistemului multimedia.

Tehnologie

Kia echipează noul Venga cu un sistem audio orientat spre tehnologie, oferindu-le clienţilor posibilitatea de a conecta fie un stick USB, fie un dispozitiv auxiliar, fie un iPod la sistemul audio al acestui model. Comenzile acestuia sunt integrate pe volan, iar celelalte elemente tehnologice sunt amplasate şi ele la îndemână într-o formă creativă - cum este cea formată de panoul de control al sistemului de climatizare. Exemplarul testat nu beneficia de sistemul de navigaţie din imagini şi nici de un sistem de cruise control.

Design

Kia Venga a fost desenat la Frankfurt de o echipă condusă de Peter Schreyer. Modelul va fi comercializat doar pe piaţa din Europa şi a fost transformat într-un automobil de producţie la centrul de dezvoltare din Russelsheim. Pentru cei care nu stiu, Peter Schreyer este creatorul primei generaţii Audi TT. Desigur, fiindcă vorbim de două segmente diferite, de mărci diferite şi de două modele lansate la mai bine de zece ani distanţă, nu putem vorbi de asemănări între cele două modele, dar apreciem asemănările stilistice dintre conceptul No.3 şiVenga. Noua direcţie de design a celor de la Kia pare să fie interesantă. La scurtă vreme de la debutul pe piaţa europeană, Kia Venga a primit premiul IF Design 2010 la categoria "Product Design", ceea ce confirmă potenţialul viitoarelor modele care vor ieşi din mâna lui Peter Schreyer la cârma echipei de design european a celor de la Kia.
Date tehnice - Kia Venga (2009-2014) 1.4 DSL MT 90CP Motion
Combustibil
Benzina
Nr. usi
5
Motor tip / cilindri
n/a
Nr. locuri
5
Cilindree cmc
1396
Lungime mm
4068
Putere maxima CP (rpm)
90 (4000)
Latime mm
1765
Cuplu maxim Nm (rpm)
220 (1750)
Inaltime mm
1600
Viteza maxima km/h
167
Greutate kg
1345
Acceleratie 0-100 km/h s
14.5
Ampatament mm
2615
Tractiune
Fata
Volum rezervor litri
48
Cutie viteze
M6
Volum portbagaj litri
440
Vezi versiuni si preturi Mai multe detalii despre Kia Venga (2009-2014)

Ultimele teste

Comentarii (22)

  • Vortex66
    like it!
    foarte draguta :D
    10 2
  • stefanel
    hmm
    Nu e rea masina, pare o combinatie reusita intre o masina de oras si una de familie.
    Automarket, aveti idee, fata de Honda Jazz, care se vrea, totusi, referinta in clasa asta, cum vi se pare?
    4 4
  • Razica
    Familist de criza
    d c ii zice familist de criza ?... din cauza pretului.. pt ca la pretul de 13.392 cred k poti sa iti iei un ceed 1.6 gsl
    7 5
  • @automarket

    avand in vedere ca detineti o baza de date destul de sanatoasa cu masinile noi .. poate ar fi interesat sa vadem la voi pe site si un istoric al pretului pentru masini ... nu stiu de ce, dar in ultimul an mi se pare ca toate preturile au urcat, incetisor dar sigur.

    @kia ... nu tocmai ieftina pentru ceea ce ofera unui "familist" .. pe bune acu' .. ce draq face un "familist" cu gandacul ala ? ... daca pleci la mare nu ai loc sa bagi o galetusa si trei lopatele in portbagaj... da sa pleci cu nevasta si trei copii dupa tine..
    11 6
  • Faina... dar nu pentru noi
    @Razica iti poti lua un ceed dar este diferanta mare intre masini, venga lasa impresia de mai mult spatiu interior, aerisita... alta pozitie la volan si daca ai si acoperisul panoramic...

    @unckle este destul de incapatoare, degeaba spui tu ca nu ai loc.

    Mie materialul bordului nu mi s-a parut mai bun ca la ceed, dar per total ca finisaje sta mai bine.

    @Automarket Note la 14700 are motor euro 4 (deci + ~600euro), nu are airbag-uri cortina, nu are ESP, nu are jante de 17'' (are insa geamuri electrice spate)... deci nu este mai ieftina. La fel si Citroen C3 Picasso
    http://www.automarket.ro/masini-noi/nissan/note-15l-dci-86cp-mt-acenta-8119/dotari/standard.html
    http://www.automarket.ro/masini-noi/citroen/c3-picasso-16-hdi-fap-airdream-90cp-trendy-7066/dotari/standard.html
    4 1
  • ma... cred c amai dureaza cateva mii de ani pana cand masinile astea or sa fie incapatoare -- dar dimensiunile masinilor ( si in general .. dimensiunile a orice ) sunt judecate dupa conceptul de "mare sau mic" aflat in capatzana privitorului ... iar in capatzana mea masina asta apare ca o masina mica .. daca tu o vezi incapatoare nu pot sa te contrazic, pentru ca probabil este incapatoare judecata prin ochii tai ;)
    5 6
  • BrillClubKIA.ro
    @unkle
    Volumul portbagajului la Cee`d este de 340 litri pe cand la Venga este de 440 litri. Am testat-o si eu si e foarte incapatoare e genul de masina mai mica pe dinafara decat pe dinauntru. Mai arunca si tu cate un ochi in showroom sau mai citeste si tu o fisa tehnica.
    9 2
  • spatiu la genunchi
    salutare.
    e cineva mai inalt care sa se fi urcat in ea la volan? cineva de peste 1.8 inaltime? ca mi-e lene sa ma duc la reprezentanta sa le vad moacele triste la tipele alea si ma intereseaza cum stau genunchii, pt ca am citit mai sus ca e cel mai mare spatiu pt genunchi din segment, iar eu cam am probleme acolo ...

    Imi plac la nebunie monovolumele astea: ai si spatiu, se si parcheaza usor, si mai poti si cara un aragaz in spate ;) practic, dom'le, practic!
    4 1
  • danutzu
    Venga Benga
    Picasso-ul este super fata de asta la maai multe capitole vitale (vizibilitate, consum, putere, protectie pasageri, senzatie de berlina pe curbe, si cel mai important PRET ! 1.4 90 CP sub 10.000)
    2 11
  • BrillClubKIA.ro
    @eee
    Eu am 1.87 si incap lejer de tot acolo. Chiar e nevoie sa mai imi trag scaunul mai in fata, iar in spatele meu mai avea loc cineva cam asemanator. Poti duce cu ea si un aragaz si un frigider in acelasi timp. :)
    8 2
  • De cutie automata se stie ceva?
    1 1
  • @Vlad
    Este oferită şi o cutie de viteze automată, dar vine doar alături de motorul pe benzină de 1.6 litri. Versiunea respectivă are patru trepte, 125 CP la 6300 rpm.
    Viteză maximă - 178 km/h şi 0-100 km/h în 12.2 secunde.
    Din păcate, versiunea respectivă nu a fost prezentă la testul la care am participat.

    @eee
    Am stat în spatele unui coleg de breaslă mai înalt de 1.80. Eu am 1.80 şi am avut mai mult decât suficient spaţiu la genunchi. Mergi într-un showroom şi încearcă una dacă eşti cu adevărat interesat.
    6 1
  • @danutzu
    @danutzu bati campii prietene: Citroen C3 Picasso 1.4, 12651 cel mai ieftin si ai dotare: preechipare audio, 2 aiburi (nu 6) jante de 15'', ABS (nici gand de ESP)... si nici mai bine nu arata. Porbagaj mai mic...
    3 1
  • @vlad
    @vlad, cutia automata cu 4 trepte este de toata jena, nici sa nu te gandesti... parerea mea. Ar trebuie sa o aduca pe cea cu 6 rapoarte...
    3 1
  • Scumpa chinezaria
    Cred ca 15000 de euro e cam mult. Se poate alege si altceva mai bun de banii astia.
    7 8
  • Multumesc! o sa ma gandesc la alta varianta cu cutie automata. Pana acum am remarcat Fiat Bravo 1.4 turbo cu cutie in 6 trepte la aprox 16 mii cu tot cu tva
    3 2
  • @Vlad
    Cu plăcere.

    Bravo şi Venga sunt în segmente diferite.


    Kia Venga e MPV de segment B, iar Fiat Bravo este o compactă (segment C).
    5 3
  • BrillClubKIA.ro
    @ion
    Poate ceva second ca ceva nou.... n-ai cum. Si cu garantie de 7 ani... scuza-ma dar e cazul sa te trezesti sau sa iti revi
    10 2
  • gheorghe_logan
    @toti
    la 15 000 de coiro imi dusteru frate si imi trag si o vacseaua rosie priezidientiala asa miticarita umpic(miticarita e de la mitic miticarizat) si STIU ca nu e in acelasi segment clasa impachetare invaluire de notiuni automobilistice de departajare a cutiilor pe 4 roti.
    dar SIGUR ajut economia nationala...evident rid de unul singur despre subtilitatiile remarcilor maneliste cocalare de care voi fi acuzat cind spun ca numai asa putem sa bagam bani la buget ca sa mai fie de unde sa riciie de pe fundul sacului hotii de la guvernare...
    si concluzionez prin precizarea faptului ca am scris doar ca sa ma bag in seama ca pe radio MU si ca nu ma intereseaza decit minutele alea rosii sa fie cit mai multe.
    chiar ma plictiseam si am zis sa imi incerc calitatiile dactilografice dar nu am reusit k sa scriu k p net si agramaticaliceste cum se poarta acum de catre toti care au conostiiiiinte vaste in domenilu automobilistic
    hai PA si...cam atit
    over and out(nah ca am dat-o si pe inglese)
    7 8
  • lol ma gheo' , ai reusit cu gramatica, aproape sa zic ca esti fan ********* ( bagati voi aici TDI, BMW, Audi, Dacia DCi , etc. )

    @capacitatea portbagajului :

    ok, avem 340l... 440... 500...etc -- dar la o astfel de masina nu poti sa bagi in portbagaj 15 baxuri de apa minerala ... ca ti se suie stiva pe luneta ...
    Spune alea de mai sus pentru ca "440l volum de portbagaj" nu spune nimic despre faptul ca baietii au pus portbagajul "INVERS", cu latura scurta in jos ... pana la urma volumul tot ca la geometrie se calculeaza si tot L*l*i este formula ... dar daca ai baza de 130cm*50cm este cu totul altceva decat sa ai baza 130c*100cm ( nu am scris aiurea 50cm si 100cm, deoarece aia 50cm sunt exact diferenta dintre un .... ce-o fi masina asta... si un sedan )
    avand in vedere cele de mai sus dati-mi voie sa fac si eu o recomandare de genul " mai du-te ba in shourum " si deschideti si portbagajul dupa ce terminati de admirat luminitele de pe bord si bullshitul de marketing de pe pliante :)
    4 1
  • @ unckle
    Sa completez primul tau post

    Probabil ca e familist de criza pentru ca lasa copii acasa si astfel are loc de bagaje, deh sa nu fie criza si mai acuta ca lasa si nevasta si atunci sa vezi ce de loc )))))
    2 0
  • @gheorghe_logan
    @gheorghe_logan
    si profitu cui crezi ca o sa creasca? a romanilor?, nu prea cred, ca noi nu mai avem nici o industrie
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru