Proiect de lege: Șoferii scapă de amenda pentru lipsa rovinietei dacă nu sunt înștiințați în patru luni de această contravenție

de Petre Barac
Marti, 06.02.2018
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Un proiect de lege adoptat de Camera Deputaților prevede că șoferii depistați că au circulat fără rovinietă nu vor mai plăti amenda în cazul în care trec patru luni fără să fie înștiințați de această contravenție.

Autoritățile au promovat o modificare legislativă care modifică articolul privind utilizarea pe drumurile naționale a rovinietei.

Potrivit proiectului adoptat cu unanimitate de voturi de Camera Deputaților, procesul verbal nu mai trebuie să fie însoţit de fotografii doveditoare, iar dacă trec patru luni de la data în care şoferul a fost depistat că circula fără rovinietă, dar nu este înştiinţat, contravenţia se prescrie.

"Modificarea legislativă se impunea, având în vedere că norma nu era suficient de clară, instanţele interpretând diferit situaţii reclamate de mulţi cetăţeni în cazul amenzilor aplicate în mod repetat în lipsa rovinietei”, a declarat deputatul PNL Lucian Bode.

De asemenea, procesul verbal de constatare a contravenţiei trebuie să fie transmis obligatoriu în două luni de la data aplicării contravenţiei, iar în intervalul de la data săvârşirii contravenţiei, până la data comunicării procesului verbal, nu se mai poate aplica altă sancţiune. Acelaşi proiect prevede că procesul verbal nu mai trebuie să fie însoţit de fotografii doveditoare.

Întrebat ce se întâmplă în cazul în care şoferul nu este anunţat în termenul prevăzut de lege că a primit această amendă, deputatul PNL Lucian Bode a declarat că atunci contravenţia se prescrie.

Legea intră în vigoare la şase luni după ce este promulgată de preşedinte şi publicată în Monitorul Oficial.

Via News.ro

 

Comentarii (3)

  • Ce aiureală! Poți primi înștiințare de plată și după 3 ani. CNADR poate să scrie un proces verbal oricând, apoi trece pe document data de acum trei ani. Tu nici nu ai habar de existenta acestui P. V., dar ei vor susține că ți-a fost înmânat în prezența unui martor. Când vei cere să se prezinte martorul, "onorata" instanță va respinge solicitarea ta. Așa am pățit eu.
    2 0
  • Hunter
    @LR

    Amenda pentru rovinieta iti vine prin posta. Nu iti inmaneaza nimeni niciun proces verbal. Nu te opreste politia sa iti bage pe gat un proces verbal si nici nu te intreaba politia de rovinieta atunci cand te trage pe dreapta pentru control de rutina sa zicem sau alte fapte.
    Rovinieta este monitorizata prin camerele fixe imprastiate prin tara si eventual camerele mobile ale celor de la CNADR.
    Mi se pare o chestie buna aceasta reglementare, deoarece timp de 4 luni au vreme sa iti tot trimita amenda, chiar daca se trimite prin posta, iar serviciile postale de la noi sunt cum sunt.
    Sa iti vina amenda dupa 6 luni jumate, de sa nu iti mai aduci aminte pe unde ai umblat, e cam aiurea (caz patit de parintii mei).
    In conditiile in care unii numa stau si belesc ochii in niste monitoare iar sistemele electronice detecteaza masinile care nu au rovinieta, eu tind sa cred ca un termen de 4 luni e mai mult decat suficient sa imprime aia procesul verbal, sa il bage in plic, sa linga plicu si sa il lipeasca si pe urma sa il trimita prin posta.
    4 0
  • Hunter,

    Eu m-am trezit în ianuarie 2014 cu o somație de plată de la ANAF. M-am dus la ei ca să-i întreb ce înseamnă acel "P.V. Nr.../ aprilie 2011". După ce am fost plimbat prin trei sau patru birouri, cineva mi-a spus că acel proces verbal la care se făcea referire în somație ar putea fi de la CNADR. Apoi m-am dus la CNADR local și am întrebat de acel P.V. O funcționară a găsit acest document în baza de date și mi-a dat o copie. Abia atunci m-am lămurit despre ce e vorba. Ei trebuiau să întocmească acest document și să mi-l transmită în 30 de zile. Depășirea acestui termen, conform legii de atunci, ducea la nulitatea procesului verbal. Legea mai spunea că acest document "se afișează, se înmânează sau se pune în cutia poștală a destinatarului, în prezența unui martor" (am redat aproximativ).
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru