Renault vrea să lanseze în 2020 prima mașină autonomă cu preț accesibil din lume: "Suntem convinși că putem reuși"

de Daniel Popescu
Joi, 18.05.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Renault și-a propus ca în 2020 să lanseze pe piață prima mașină autonomă cu preț accesibil din lume care să aibă un nivel 4 de autonomie, în care șoferii să intervină doar în anumite situații.

Numeroși constructori și companii de tehnologie lucrează în prezent la dezvoltarea unor mașini autonome, însă cei mai mulți dintre ei sunt din segmentul premium, cum ar fi BMW, Mercedes, Audi sau Volvo.

Până în prezent, cei mai optimiști dintre ei erau americanii de la Ford, care susțin că vor lansa în 2021 o mașină autonomă fără volan și pedale, însă aceasta va fi dedicată inițial doar serviciilor de transport.

Iată însă că Renault anunță un program și mai ambițios, prin care francezii își propun să devină primul constructor din lume care oferă pe piață o mașină autonomă la un preț accesibil. Lansarea este programată pentru anul 2020, iar mașina va fi disponibilă publicului larg, nu unui număr limitat de persoane. "Vrem să fim primul constructor care oferim, la un preț accesibil, o tehnologie autonomă pe mașinile mainstream. Suntem convinși că obiectivul poate fi atins", spune Laurent Taupin, inginerul-șef al departamentului de mașini autonome al Renault.

Pentru a-și îndeplini obiectivul, Renault testează de câteva luni 5 prototopuri de Espace modificate dotate cu o tehnologie autonomă pe care francezii o numesc "fără ochi, fără mâini".

Prototipurile sunt echipate cu 3 sisteme lidar, un radar cu acțiune lungă, 4 radare în cele 4 colțuri ale mașinii, o cameră video trifocală, 4 camere care se rotesc la 360 de grade și 20 de senzori.

Tehnologia are nivelul 4 de autonomie și permite mașinii să preia controlul volanului și pedalelor atunci când consideră că drumul este suficient de sigur, cum ar fi pe autostrăzi și drumuri naționale. Ulterior, când mașina ajunge într-o zonă pe care o consideră nesigură, anunță șoferul să preia controlul volanului în cel mult un minut. În cazul în care șoferul nu preia controlul, mașina rămâne în mod autonom cu obiectivul de oferi siguranță pasagerilor.

Renault va extinde programul de teste la "câteva duzini" de prototipuri.

Via Autoactu

Comentarii (3)

  • Bravo Renault! Sper sa se tina de cuvant si sa nu fie la fel ca si cu Dacia de 5.000 Euro
    6 1
  • a existat odata un trenulet care credea ca poate
    4 3
  • mda poate pt salariile din vest nu pt cei din africa de est(pardon europa)
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru