Volkswagen lansează Moia: un serviciu care vrea să devină alternativa modernă la transportul în comun

de Mircea Meşter
Luni, 05.12.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Cum ar fi ca în loc să iei autobuzul să poți să comanzi un shuttle-minibus electric și auto-pilotat care te duce la destinație alături de alți utilizatori care merg în aceeași direcție? Moia, noul serviciu anunțat astăzi de Grupul Volkswagen, face fix acest lucru.

Grupul Volkswagen se lărgește astăzi cu o nouă companie, a 13-a din portofoliul celui mai mare conglomerat auto din Europa. Nu este însă vorba de un nou producător auto, ci de un brand inventat de germani și al cărui scop este acela de a oferi o alternativă la transportul în comun. Numele său: Moia.

Sub brandul Moia, germanii își lărgesc gama de activitate și intră oficial în zona de servicii de transport. Conform primelor informații venite dinspre Grupul Volkswagen, Moia se va lansa sub forma un serviciu de shuttle care operează pe rute personalizate în funcție de nevoile utilizatorilor săi, care vor putea să comande o mașină cu ajutorul unei aplicații de smartphone.

"Ne mișcăm în orașe așa cum o făceam acum 20-30 de ani. Trebuie să oferim noi forme de transport care să îmbunătățească traficul'

Ole Harms
CEO Moia
Va fi un serviciu în care utilizatorii vor împărți însă o mașină cu mai multe locuri, cum sunt versiunile pentru persoane ale lui VW Transporter, semănând mai degrabă cu o alternativă la transportul în comun decât la taxiurile clasice. Diferența este dată de faptul că rutele sunt flexibile și se mulează pe nevoile utilizatorilor.

Conform celor de la Volkswagen, prețurile vor fi și ele similare celor oferite de autobuzele clasice.

Planuri de viitor: shuttle electric și complet autonom

Planurile de viitor ale brandului Moia sunt și ele interesante, pentru că planul Volkwagen este de a schimba actualele mașini cu unele electrice construite special pentru a face parte din flota serviciului oferit de germani. Acestea vor avea între 6 și 8 locuri, iar primul concept va fi prezentat în cursul anului viitor.

Acesta va avea și capacitatea de a se autopilota, Grupul Volkswagen oferind astfel o soluție interesantă la soluțiile autonome tehnice dezvoltate la această oră de diverși constructori la nivel mondial. 

"Primele prototipuri autonome vor fi lansate în 2019, iar în 2021 vor exista în mod sigur unele orașe la nivel mondial în care vom opera cu ajutorul unei flote de mașini 100% autonome", a declarat Ole Harms, primul CEO al brandului Moia.

Moia va primi investiții cotate la nivelul sutelor de milioane de euro în următorii patru ani, iar piețele-cheie pe care Grupul Volkswagen vrea să lanseze conceptul sunt Europa, China și Statele Unite. În acest moment, pentru Moia lucrează 50 de angajați care au biroul central la Berlin, însă până la finalul anului viitor echipa se va extinde până la 200 de persoane.

Comentarii (7)

  • Mo! Ia!
    Ideia-i bună, numele-i discutabil, cel putin pentru noi...
    Parcă văd: Bă! N-a trecut moia de 10?
    13 2
  • carcotasu
    -Hai de ce nu vii? Esti cu Moia?
    -Da sunt in shuttle.
    -Adica faci naveta cu un microbuz autonom electric.
    -Da, evident ca sunt cu Moia.

    :(
    4 0
  • Intrebarea se pune asa: O sa arunce taximetristii cu oO si in astea ?


    ... cand omu' va spune ca nu-i nevoie sa mai dregem orasele ca sa "fluidizam traficul" voi o tineti cu Batman, Batman.
    VW doar se aliniaza unui trend mondial - masinile autonome sunt viitorul si nu peste 50 de ani, peste mai putin de 10. Nu va avea sens sa platesti ca sa mergi singur in masina (desi puteti fi convinsi ca optiunea va exista la toti transportatorii, cu cost marit, evident) cand o sa poti merge impreuna cu alti 3-5oameni si sa ai un cost infinitezimal fata de costul de a detine o masina. La orice ora o masina curata gata sa te duca fix unde ai nevoie este solutia care va scoate de pe piata transportatorii privati si de stat din toate orasele.
    .. iar masinile fara sofer nu o sa strambe din nas ca "se retrag in alt cartier" si vor face chiar si curse scurte, aviz aruncatorilor de oO.
    9 2
  • Costisanu
    Strasnica alternativa..
    Luati MOIA de la Volkswagen.
    Yes!
    9 1
  • Sa inteleg ca in loc de daune platite celor inselati, Volkswagen vrea sa ne dea la toti Moia?! Da, stiu, sunt rautacios, ca de obicei . . .
    4 1
  • Se duc incet taximetristii... ar face bine de pe acuma sa invete sa faca ceva productiv, caci munca de "jos" (sofer, vanzator, spalator, etc...) va fi automatizata in timp :)
    3 0
  • inexorabil
    Puteam să jur, ȋnainte de a accesa pagina, că denumirea aleasă va fi prilej de ironie pentru noi…Termenul “muie” are origine țigănească și se traduce ca “gură”, deci nicio aluzie licențioasă :P Iar expresia “a duce cu muia” ȋnseamnă a amăgi, a ȋnșela, a duce cu vorba, deci v.a.g. tocmai asta prestează: ȋi duce pe euro-dizălgheiți cu Moia.

    Ȋ.P.S. Mafiosie, bre, ȋn continuare “nu le ai” cu limba ta de baștină: se zice “a da la muie”, nu “a da muie”. Dans, fătuca tatii!
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru