Scăpăm de poliţiştii ascunşi în tufişuri? Amenzile pentru viteză ar putea fi acordate doar dacă şoferii sunt informaţi că există radare

de Daniel Popescu
Marti, 29.03.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Codul Rutier ar putea fi modificat pentru ca amenzile pentru viteză excesivă să fie acordate doar în cazul în care şoferii sunt informaţi că traversează o zonă monitorizată cu radare.

Numeroşi şoferi sunt nemulţumiţi de legislaţia actuală care permite poliţiştilor să se ascundă în spatele unor obiective pentru a fi dificil de identificat atunci când monitorizează viteza participanţilor la trafic prin intermediul radarelor şi pistoalelor.

Codul Rutier s-ar putea însă modifica în viitor pentru ca acest lucru să devină imposibil, după ce mai mulţi parlamentari şi-au exprimat nemulţumirea că această strategie pentru acordarea amenzilor nu este normală.

Prin urmare, una dintre propuneri este ca amenzile pentru viteza excesivă să poată fi acordate doar în cazul în care şoferii sunt avertizaţi în prealabil că traversează o zonă în care există monitorizare cu radare şi/sau pistoale.

Urmareste Automarket
În plus, o altă problemă ridicată este nivelul amenzilor auto, considerat prea mare raportat la salaruiul minim pe economie.
În prezent, un punct de amendă valorează 10% din salariul minim brut pe economie, adică 105 lei, astfel că amenda minimă este de 210 lei, echivalentul a două puncte de amendă. Prin urmare, este posibil ca în curând să apară un nou proiect prin care cuantumul amenzilor să fie micşorat.

În prezent, există deja un proiect de modificare a Codului Rutier care prevede interzicerea parcării pe trotuar dacă pietonii nu vor avea la dispoziţie o lăţime de cel puţin 2 metri pentru a circula sau interzicerea maşinilor cu volan pe dreapta. Aceste propuneri urmează să fie supuse votului în Senat şi Camera Deputaţilor în perioada următoare.

Via Digi24

Comentarii (33)

  • Eventual sa oblige echipajul de politie sa dea si flashuri din tufis. Si in loc de amenda sa trebuiasca sa aprinzi o lumanare.
    40 18
  • Ce tampenie.
    Pai semnele de circulatie care iti spun limita de viteza ce sunt?
    Da-le naibii! Daca vreti sa ne dati o amenda ca merg cu suta pe unde e limitat la 50, mai intai spuneti-ne ca sa fie decizia noastra daca vrem sa platim amenda. Poate nu avem atunci bani si punem frana ca e radar...
    WTF!!!????
    33 20
  • Si daca ne avertizeaza unde sunt radarele, care-i mai scopul atunci? Cu atat mai mult voi incalca legea si voi conduce regulamentar doar in zona unde-i radarul, in rest ii dau blana. Care-i idiotul care a copt tampenia asta?
    "Soferii sunt nemultumiti" oh.. boo-fucking-hoo!

    Din ce am vazut in vest, politia tot ascunsa sta. Cum altfel sa faci un astfel de control?
    Astept ziua cand vor scrie pe fiecare strada daca este un politist prin zona sau camere de supraveghere, ca sa stie hotii daca pot risca sa fure o masina sau sa sparga o casa. Doar nu am vrea sa-i suparam, prin prezenta unei patrule fara ca hotul sa fie notificat in avans, nu? Eventual un sistem pe baza de SMS.
    26 16
  • Din ce am observat in ultima vreme, politistii sunt din ce in ce mai nesimtiti. Drumurile sunt tot mai aglomerate, tot mai proaste (multumim CNADNR) iar ei sunt din ce in ce mai multi si stau de regula la iesirea din localitate. Nu e bine nici sa mergi cu 80 in localitate, de acord, dar asa mizerie ca in romania nu am mai vazut: fara autostrazi, toate drumurile intra si prin localitati, tractoare, cazane si carute laolalta. Daca esti bugetar si iti intra banii in fiecare luna fara probleme in cont e usor sa comentezi, dar daca ai de facut un drum prin tara te prinzi de cap: lipsa marcaje, drumuri in valuri, gropi cat casa si asta pe drumuri extrem de circulate.
    30 12
  • Eu as propune altele: politistii sa nu mai aiba plan la amenzi, politia rutiera sa fie si altceva decat o modalitate de a lua banii populatiei, adica sa se ocupe si cu altceva decat aplicarea de amenzi, etc. Poate credeti ca nu au ce face in afara de dat amenzi si constatari de accidente. Va dau un exemplu: de ce nu fac nimic in legatura cu parcarile cu plata facute de autoritatile locale cu nerespectarea prevederilor codului rutier (ex. loc de parcare inainte de si lipit de trecerea de pietoni). Pe de alta parte asteptam politia economica (daca mai exista) sa verifice unde se duc banii din rovignete si accize (a se vedea cea bagata de Ponta tocmai pe motiv de ... autostrazi), sa verifice de ce in unele localitati avem semne de circulatie cu duiumul, in mod nejustificat, etc.
    25 8
  • atunci sa vezi ceafa lata si toti astia tari in gura ...pai de ce mi-ai dat amaneda daca nu m-ai anuntat ca e radar??:)))
    19 10
  • nu are cum sa se ocupe de parcarile cu plata facute de autoritatile locale cu nerespectarea prevederilor codului rutier (ex. loc de parcare inainte de si lipit de trecerea de pietoni), asta intra in competenta tomberonezilor in orase
    7 3
  • Cred ca nu mai vor sa prinda vitezomanii ci prostii- Adica cei care merg cu viteza chiar si atunci cand sunt avertizati.
    7 2
  • Parerea mea e sa nu va pripiti cu comentariile. Asteptati sa apara legea in forma ei finala si dupa aceea vedem ce e de facut. Articolul de fata pare a fi preluat din libertatea si nu face decat sa induca lumea in eroare , nefiind nici primul si nici ultimul de pe site-ul asta!
    16 2
  • Sunt curios cati din cei care au comentat aici au circulat cu masina intr-o tara civilizata. Sunt sectoare intregi unde sunt camere fixe din 2 in 2 km.....dar in permanenta esti avertizat de semne si indicatoare luminoase. Am fost si in Polonia care e asa mai de la est....ca noi....au indicatoare ca urmeaza camere. Intr-adevar au si autostrazi....multe...foarte multe, nu ca noi 3-4 si alea pe bucati.
    15 1
  • @Mowgli Politia in vest asa cum spui tu sta ascunsa doar in UNGARIA....sus pe poduci ce traverseaza autostrada....cu pistoale radar.
    6 6
  • Si eu cred ca scapam de ei... dar abia dupa ce se va termina si defrisarea tufisurilor, :-) pe care se aude prin tirg c-au planificat-o "drujbele lui D-zeu" mai vechi (Verestoy A.) sau mai noi (Schweighofer & Co.)

    Serios acum, majoritatea agentilor din generatia noua nu mai seamana cu militienii, dar unii (putini) inca mai fac abuzuri, pe care o legislatie revizuita le-ar putea stopa eficient.
    16 2
  • io man
    nu sunt de ajuns accidentele care se fac din cauza vitezei , nu sunt de ajuns mortii care nu mai pot vorbi...eu zic sa nu se mai sanctioneze deloc viteza in Romania si cu bautura , numai daca ai omorat de la 5 insi incolo si ai fost prins , deci bautura cat cuprinde , atunci sa va vad pe astia cu gura mare ! dar atunci numai scoateti un sunet ! vorbiti total fara sa ganditi !
    12 5
  • negrabitul
    Mai bine sa se dea un formular pe care sa-l completam si sa-l semnam , precum ca suntem de acord sa ne prinda radarul...iar semnele de circulatie sa le dam la oamenii nevoiasi sa-si inveleasca casele cu ele!
    6 7
  • Michael
    Eu unul nu sunt nemultumit ca au pus limite de viteza, ma deranjeaza lipsa de discernamant a politiei. Considera localitate si limiteaza viteza la 50 km/h o "asezare" formata din 3 case la sosea, satul fiind departe de drum. Toata tarasenia are vreo 5-600 m si, ce sa vezi, fix acolo sta politia cu radarul. Asta este un exemplu de rea intentie si ar trebui ca, odata semnalat, sa fie taxat ca abuz de catre autoritati.
    8 0
  • Vasi Manole
    @Sak

    Te contrazic. Eu sunt de acord cu propunerea. Iti recomand sa te duci in lumea civilizata prin occident si pe urma sa-ti exprimi opinia. Va mult mai diferita. Da, si acolo sunt radare ocazionale in masini civile, dar foarte foarte rare. Nu-i o regula ca la noi. Se stie in general ca-i un abuz motivat de SPAGA. Asta-i Romania ! De ce sa ne ascundem dupa deget? De ce sa nu inceteze?

    Acolo e alt sistem: ai un radar de intrare si un radar de iesire la 5, 7 sau 10 km distanta unul de altul, adica iti calculeaza media vitezei pe portiunea de drum respectiva. Deci daca esti pe autostrada, in Spania de exemplu, unde limita e 120 km/h si tu ai media 140 km/h la radarul de iesire, atunci iti face poza si ti-o trimite impreuna cu amenda acasa. Pe langa asta mai au si alte radare fixe: cand vezi blitzul, ai pus-o ! E foarte corect !
    11 4
  • @io man
    Clasic ! o dai in extreme doar ca sa-ti demonstrezi punctul de vedere, dar e gresit ! intodeauna exista o cale de mijloc pentru a impune legea.

    Coruptia si spaga trebuie sa dispara !!!
    9 1
  • bolovan
    @Bujie Pe semne ca n-ai fost mai departe de ungaria. Sa vezi in austria cum stau parcati...de multe ori nici nu stau in masini, stau in case de langa drum (vazut de mine...m-am oprit pe margine sa setez gps-ul...si sotia a observat).
    De fapt, in austria n-am observat nici un radar in masina politiei...toate erau in masini civile.
    In DE...la fel...aproape exclusiv in masini neparcate.
    Adevarat...ei au autostrazi...nu ca in munte negru unde n-au un centimetru de autostrada...si au limite de 40-50km zeci de km...si aproape exclusiv romanii incalta amezni...ah...da...acolo se si face puscarie daca nu o platesti...indiferent daca o contesti sau nu....si au jumatate din mortii din RO. De fapt...noi cred ca avem mai multi morti pe autostrazi decat au tarile care au autostrazi (cele trei petece de autostrada semi-alunecata nu se pot numi autostrazi)
    9 9
  • Cea mai bună metodă......respectați limita de viteză şi cei cu radarele se pot ascunde unde vor ei.
    5 7
  • @mowgli
    Da mai Rusu', poti sa-i dai ''blana'' pan' te tin pistoanele la E Trej'n-oua. Sper sa aiba manevrabilitate buna pe curbe . Am auzit ca astea ghermance stau cam prost . Clipul spune totul despre vitezomani si ''manevrabilitate'' ghermanca ...... Simpli clever .....

    http://www.trafictube.ro/accident-live-milcoiu/
    2 6
  • Viteza excesiva si indisciplina ucid ! Asta trebuie sa ti se aprinda in cap cand pornesti motorul ! Daca nu se aprinde...schimba bujia !
    5 6
  • @Bujie, nu stiu in ce tari ai fost tu, dar in Austria, Polonia, Slovacia, Slovenia, Croatia, Germania sau Cehia, politia sta la panda.
    Au si ei avertismente de rada pe sosea, cum avem si noi. Poti strabate toate tarile astea, fara sa vezi un radar, asa cum la fel poti pati si in Romania. Motivul pentru care nu vezi tu prea multe radare, e ca nu umbli prin sate si localitati. Pe autostrada nu prea stau, cum nu stau nici la noi.

    @Robert, mai buna ca la nubira oricum, sau ca la Skoda din clipul tau.
    1 7
  • Nu am masina cu volan pe dreapta, nu as conduce, mi se pare urate si anapoda insa este discriminatoriu interzicerea lor. Daca trec de RAR si de asiguratori atunci pot conduce in liniste. Daca ei sunt mai predispusi la accidente sa fie penalizati de asiguratori sau in trafic de politie daca nu sunt in stare sa tina banda sau incalca regulile de trafic ca oricare alt sofer cu masina cu volan pe stanga.
    Iar pentru interzicerea statului in "boscheti" total de acord. Politia trebuie sa previna accidentele si viteza nu sa o penalizeze si atat, la target. Sa se puna radare fixe peste tot legal, autorizat si la revedere cine sare calul ca l=a mancat talpa ca na patim toti, sa plateasca si gata.
    2 3
  • @mowgli
    Da nene mowgli, adica Rusu' . E Treij'n-oua este mult peste Nubira 1 ;) . Mai ales diuzele alea ''jmekere'' puse ''uniform'' pe capota ''styling made in Romania'' - Dacia Logan ;) ..... Sunt invidios ca nu am si eu pe Nubira pe capota :))))


    PS: Octavia avea max 1.000 km rulati . Trebuie sa fii nebun sa circuli cu o masina noua in acel hal. Probabil lipsa discurilor frana pe spate si prezenta directiei soft ''super-confortabila'' s-a ajuns la acel ''simt de raspundere'' german .
    2 6
  • Constanteanul
    Cum sa nu stea politia romana la panda pe autostrazi? Sta, amice! Chiar acum cateva saptamani i-am vazut pe A2
    3 0
  • o.k.
    0 0
  • Valeriu
    Raportarea amenzilor la salariul minim pe economie, face o discriminare inumana pentru soferii care nu au surse de venit de niciun fel, dovedit din evidentele fiscale. Cum este posibil ca un nenorocit de soarta cu o Dacie din '70, fara un leu venit sa fie amendat in functie de salariul minim?
    1 0
  • dumi59
    este fff adevarat pitigoi sunt amplasati prin toate tufisurile ca sa te prinda cu viteza.propun ca politisti sa te inregistreze cind circuli cu viteza dar la celalat capat sa existe politist care sa te amendeze,nu sa te amendeze in lipsa,sau sa se puna un martor mincinos.din punctul meu de vedere statul la pinda si apilicarea....este o tilharie la drumul mare.politisti sunt functionari publici cu statut special platiti din bani publicii.fapte antisociale se savirsesc dar nu ai la cine apela.itrun stat civilizat politia previne nu cauta sa te sanctioneze la orice pas,vezi austria ,germania ect.imi este scirba si rusine ca am inbracat aceasta uniforma timp de 30 ani.dar ma consider fericit ca miam facut datoria nimeni nu ma aratat cu degetul.rusine sa fie politistilor care nu are singe in instalatie sa se ia de git cu sefii ,........
    0 1
  • O mare prostie . N-AU au ce discuta in parlament decit despre politistii care stau cu radarul la pinda ?!? DA , amenzile sint mari ( in general ) , dar pt . ALCOOL , VITEZA EXCESIVA . DEPASIRI AIUREA ar trebui cel putin dublate si chiar sa ia permisul minim o luna . Faceti bine , mai parlamentarilor , si vedeti-va de treaba voastra . Sint chestiuni mai importante de discutat !!!
    1 2
  • Cum adica sa micsoreze amenzile pentru viteza?? Sa le mareasca. Minim 1000 lei petru depasirea vitezei cu 10 km/h si sa creasca cu 500 lei pentru fiecare 10 km/h in plus fata de limita!! Doamne ajuta!
    1 5
  • Este dat liber ca cei cu cefe de burghez sa faca ce vor.Parerea mea.
    0 2
  • @rms

    Esti cumva militian ce-si vede spaga afectata de posibila micsorare a amenzilor?
    3 0
  • Mare smecherie ! De parca nu s-ar putea monta niste table asa cum mai sunt pe anumite sectoare de drum cu celebra inscriptie "radar".
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru