Volkswagen ar putea scăpa de anchetă penală în Statele Unite, grație unei lacune a legilor americane

de Bogdan Mirică
Miercuri, 30.09.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Americanii ar putea avea dificultăți în deschiderea unei anchete penale împotriva Volkswagen. Legea Clean Air Act asigură o excepție de la anchetarea penală în cazul constructorilor auto.

Criza Volkswagen: tot ce trebuie să știi despre scandalul "Dieselgate"

Odată cu scandalul declanșat de emisiile mincinoase ale modelelor Volkswagen, autoritățile din Statele Unite și-au pus și problema sancționării drastice a oamenilor responsabili de această decizie. Mai multe surse au vorbit deja despre deschiderea unor cercetări penale pe numele oamenilor din conducere, care au aprobat astfel de metode frauduloase.

Se pare că aceast proces de acuzare penală va fi ceva mai dificil, întrucât legea americană include câteva omisiuni. Experți legali americani susțin că împotriva Volkswagen nu se va putea deschide o cercetare penală, întrucât ar fi prima de acest gen în istoria unui constructor auto.

Esential 1970 este anul în care a fost votată legea Clean Air Act.
Dincolo de asta, legea Clean Air Act, votată în anul 1970, a beneficiat de sprijinul unor avocați pricepuți, iar constructorii auto au reușit să creeze o excepție pentru anchetele penale.
Astfel de fapte de poluare nu sunt pasibile cu o cercetare de acest gen.

În acest condiții, procurorii din SUA caută să atace Volkswagen pe alte căi, una dintre ele fiind acuzația că germanii au mințit autoritățile responsabile. Excepția votată în anul 1970 ar putea fi eludată doar dacă organele legislative americane vor putea să schimbe regulile impuse atunci și să includă încălcarea normelor de poluare pe lista infracțiunilor penale.

De cealaltă parte a Oceanului, în europa, procurorii anchetează deja oameni din conducerea Volkswagen, pentru că legislația din Germania nu oferă protecție pentru asemenea infracțiuni.

via wsj

Comentarii (10)

  • Nici avocatii si juristii WV n-au dormit pana acuma, chestiunea se va lungi pe an pana vor plati o amenda.
    10 0
  • *ani!
    1 0
  • Marian
    Vedeți, cum vă spuneam. Vw a învățat lecția de la BMW și a dat partea cui trebuie și scăpa ușurel de multe.
    4 8
  • inexorabil
    “Include omisiuni” ? Cu alte cuvinte: ȋnglobează lipsuri. Dar nu această construcție nefericită mă deranjează, ci “cazul Volkswagen”, care parcă nu se mai termină…Oricum, VAG nu se va plasa mai jos de locul 2 la sfârșitul anului (n-are rost să specific ȋn care clasament; se subȋnțelege la ce mă refer). Chiar dacă, prin absurd, ȋn loc de emblema definitorie (W ȋnscris ȋn cerc) ar fi pusă mutra lui Hitler, lumea tot ar cumpăra “ȋn draci” VW. La fel și dacă cele patru cercuri ȋnlănțuite ale lui Audi ar fi ȋnlocuite cu cei patru călăreți ai Apocalipsei.

    Prin urmare, câinii latră, caravana trece imperturbabilă…numărându-și tacticos porcoaiele de lovele. Dacă jivinele ar ȋndrăzni să urle de pe margine “Ne-ați păcălit!”, mințile luminate din caravană ar riposta fără zăbavă, sigure pe ele, crezând că, astfel, ar avea un as ȋn mânecă: “Da, am trișat, dar ȋn mașinile noastre nu vă treziți cu airbag-urile pocnindu-vă fețele din senin, ca la alții, și nici nu vă omorâm din cauze tehnice, tot ca alții”…Chiar! Mai zi-le ceva, dacă poți.
    12 4
  • Las'că semnează liderii noștri europeni acordul TTIP și să vedeți ce-o să-și mai facă corporațiile de cap și la noi, nu numai în SUA...
    3 2
  • Chiar dacă scapă la găurică au luat-o, iar tăvăleala abia-i la început.
    4 1
  • Avocati la fel de parsivi ca ei au destui...sigur ca se vor agata de orice chichita

    Viclenie, inselatorie? Cuvinte banale in vocabularul grupului Volkswagen. Clientii merita prostiti. Preturi umflate, garduri vopsite... merge treaba!
    10 1
  • rotilla
    @ AM
    "Legea americana include cateva omisiuni" cat de tare poti sa fii!!!
    3 0
  • @Liviu
    La asta sunt buni avocatii. Cred ca sunt unii din cei mai cinstiti oameni si nu stiu cum fac ei ca de fiecare data dreptate are ala care cotizeaza mai mult.
    Si jigodiile de la VW in loc sa se concentreze pe reparat greseala, se concetreaza pe "hai sa vedem ce lipseste din legislatie ca sa scapam basma curata".
    Asta e lucru clar ca pe langa inselat clientii vor sa insele si statul profitand de legi cu lipsuri !
    5 2
  • hazard
    pana nu cresc ghiocei din tevile de esapament ale diesel-urilor vw nu cred ca isi vor curata numele de mizerie
    4 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru