Studiu european: 54% dintre șoferi spun că neatenția la volan este principala cauză pentru accidentele mortale: 24% dintre ei scriu SMS-uri la volan

de Paul Cosma
Sambata, 20.04.2019
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Șoferii europeni spun că neatenția la volan este principala cauză pentru producerea accidentelor rutiere mortale. Cei mai mulți conducători auto spun că “stăpânesc arta șofatului” și nu se gândesc la pericole. Aproape toți participanții la trafic sunt de părere că este periculos să scrie SMS-uri la volan, însă 24% dintre ei fac acest lucru.

Şoferi din 11 ţări europene (Franţa, Germania, Belgia, Spania, Marea Britanie, Italia, Suedia, Grecia, Polonia, Olanda şi Slovacia) au fost chestionaţi în privinţa obiceiurilor la volan cu ocazia unui barometru european al condusului responsabil.

Pentru prima dată, spune studiul, neatenţia la volan a fost identificată de europeni drept principala cauză de mortalitate rutieră (54%), devansând conducerea vehiculelor sub influenţa alcoolului sau a stupefiantelor şi viteza excesivă.

Conştientizarea riscurilor a înregistrat progrese, însă comportamentele neadecvate persistă. Potrivit studiului, 97% dintre șoferi consideră că este periculos să scrie SMS-uri la volan, dar 24% dintre ei fac acest lucru.

Șoferii spun că stăpânesc arta şofatului şi îşi cunosc limitele sau nu s-au gândit la pericole”, au declarat autorii studiului. O altă concluzie este că “ceilalţi conduc prost, în timp ce fiecare se consideră un şofer bun.”

În plus, 11% dintre șoferi recunosc faptul că au avut un accident sau s-au aflat foarte aproape de a suferi un accident întrucât au folosit telefonul mobil în timp ce se aflau la volan.

Atunci când îşi analizează stilul de a conduce, europenii se declară vigilenţi (74%), calmi (57%) şi politicoşi (28%).

Foarte puțini recunosc că sunt stresaţi (10%), agresivi (3%), iresponsabili (1%) şi periculoşi (1%).

În schimb, ei atribuie aceste atitudini celorlalţi participanţi la trafic: 46% dintre respondenţi îi consideră pe ceilalţi şoferi iresponsabili, stresaţi (36%), agresivi (30%) şi periculoşi (28%).

Potrivit studiului, 92% dintre suedezi spun că depăşesc limita legală, francezii uită să semnalizeze (61%) şi 45% dintre greci sunt reticenţi în privinţa folosirii centurilor de siguranţă.

Grecii sunt pe primul loc (71%) la insultele adresate colegilor din trafic, imediat în fața francezilor (69%), în timp ce la polul opus se află suedezii (32%).

Via Agerpres

 

Comentarii (2)

  • mircea badea
    mda, defapt majoritatea sunt "pietoni functionali".

    de ce isi trimit sms daca nu vor sa se auda?
    2 0
  • Cu alte cuvinte, oamenii nu sunt buni soferi si trebuie eliminati de la volan. Trebuie sa cumparam autonome iar baietii care le dezvolta trebuie sa adune cat mai multi bani de la investitori. Nimic nou. O sa cumpar eu autonome cand o costa 500 euro pachetu.
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru