Studiu: 36% dintre români vor să cumpere o mașină electrică, dar prețul îi descurajează pe aproape jumătate dintre ei

de Paul Cosma
Miercuri, 11.09.2019
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Românii sunt europenii cu cel mai mare grad de interes pentru achiziția mașinilor electrice (36%), însă aproape jumătate dintre ei susțin că prețul este principalul obstacol în cumpărarea unui vehicul cu emisii zero, potrivit unui studiu realizat de E.ON și Kantar.

Interesul faţă de maşinile electrice se situează la cotele cele mai înalte în România şi Italia, unde 36% dintre respondenţii chestionaţi în cadrul unui studiu s-au pronunţat în favoarea autovehiculelor cu propulsie electrică.

Doar 16% dintre germanii participanţi la sondaj - şi care au declarat că plănuiesc să cumpere o maşină - ar opta pentru una electrică. La nivel european, cehii sunt şi mai sceptici decât germanii, doar 13% dintre ei fiind deschişi la ideea ca următoarea lor maşină să aibă propulsie electrică.

Motivele pentru care o maşină electrică nu constituie, în toate cazurile, prima opţiune pentru următoarea achiziţie auto sunt diverse, dar cert este că pe primele locuri se situează preţul ridicat, densitatea încă redusă a staţiilor de încărcare şi problema autonomiei.

Pentru români, principala reţinere în a cumpăra o astfel de maşină o reprezintă preţul, indicat de 44% dintre cei care au participat la studiu. În schimb, în Germania, autonomia maşinii este percepută ca un factor critic, 68% dintre respondenţi menţionând-o ca fiind motivul pentru care preferă în continuare un autovehicul cu motor convenţional.

Sondajul mai arată şi faptul că motoarele diesel cunosc un declin în Europa.

Doar 21% dintre români mai iau în considerare maşinile cu această motorizare pentru o viitoare achiziţie. În Germania şi Ungaria, dieselul are un coeficient de aprobare de doar 13%, cel mai mic din toate ţările în care s-a derulat sondajul. Notă discordantă face doar Turcia, unde aproape jumătate dintre cei intervievaţi se văd conducând o maşină cu motor diesel.

Studiul realizat de E.ON și Kantar a chestionat circa 10.000 de persoane din Danemarca, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Republica Cehă, România, Suedia, Turcia și Ungaria.

Comentarii (9)

  • Adrian
    Masinile electrice, dovada clara ca omul cumpara ceea ce i se promoveaza cel mai intens. Asta daca nu era deja evident cu medicamentele, dulciurile sau alte produse de larg consum.
    Oare si in domeniul politic e la fel?
    Frumoasa e manipularea maselor!
    16 13
  • pacman
    Manipularea maselor functioneaza la cei multi si prosti. Da, am zis-o. Vorbesti de parca esti parte din iluminati, dar esti doar paranoic ca orice alta varianta este o manipulare, in conditiile in care exista masini electrice cu sute de mii de km, si proprietari EXTREM de satisfacuti. Oare ca planeta este sclava imparatilor titeiului, nu ti se pare ca a fost o manipulare, nu a maselor, ci a intregii planete decenii la rand?
    16 9
  • ACE - Craiova
    Faptul ca romanii isi doresc o masina electrica este DE LAUDAT.
    In primul rand, constientizeaza ca RESURSELE mminerale nu sunt INFINITE.
    Apoi ii deranjeaza POLUAREA, smogul care duce la dezvoltarea multor afectiuni, respiratorii, oculare, cancere etc..
    Pe de alta parte, romanii sunt FOARTE DESTEPTI, chiar daca aparent, de multe ori parem ca trecem cu vederea multe chestiuni care nu ne convin...
    Chiar daca pe moment s-a crezut ca importul de masini SH a fost varianta cea mai facila de a avea un autoturism, FOARTE MULTI au realizat ca aceste masini vin la pachet cu o serie de probleme tehnice mai mult sau mai putin vizibile in prima faza....
    Din toate aceste considerente inclin sa cred ca - NU FOARTE TARZIU - ne vom afirma din ce in ce mai puternic in U.E. si in lume.
    PENTRU CA NU DEPINDE DECAT DE NOI ca aceasta tara EXTRAORDINARA sa fie RAIUL pe pamant si nu doar apanajul persoanelor care stiu doar sa faca afaceri NUMAI IN INTERES PERSONAL fara sa le pese de ceilalti....
    10 6
  • Comunismul este puterea soviet
    @pac Vorbesti de paranoia cand ne zici teorii ale conspiratiei cu regi ai petrolului care manipuleaza si subjuga planeta, Ha ha ha.
    Extrem de satisfacuti de juiseaza permanent... Ce sute de mii de km baiete cand tu petreci mai multe ore la incarcat decat pe drum si autonomia e de toata jena (asta daca mergi ca pensionarii).
    8 10
  • Comunismul este puterea sovietelor plus electrificarea intregii tari.
    4 7
  • Mamaaa, aici se vede cum o ia lumea pe aratura.
    Mi se pare interesant studiul si daca ar fi sa explic de unde apetenta romanilor pe electrice as zice ca de la infrastructura si pret. In orasele si judetele din romania este greu sa depasesti 500 600 de km pe zi, iar media zilnica sunt convins ca este destul de redusa, adica fix unde merg electricele. Pe de alta parte mirajul incarcarii gratuite (atat cat o mai fi disponibila) contribuie si el la raspunsuri. Totul insa se opreste in pretul de achizitie care ne arata realitatea cruda, electricele sunt deocamdata pentru "bogati" (care oricum isi permit si benzina/motorina) sau pentru firme care vor sa se promoveze ca fiind eco-friendly. Era o vorba, "Mai e mult pana departe".

    In alta ordine de idei daca legislatia va lua modelul din vest si va promova mai agresiv masinile electrice...lucrurile se pot schimba, acum daca in bine sau in rau, asta fiecare judeca pentru el.
    7 3
  • Edikkk
    Un mare bravo românilor !!!

    BRAVO !
    6 2
  • Rudolf D.
    Cu vorba stam bine.
    2 0
  • inexorabil
    Mă apucă groaza uitându-mă la compulsiunea orgastică parcă tot mai accelerată a electro-decerebraților de pe AM...Ah, cât i-aș vrea predați în mâinile mele, ca să-i readuc eu, volens nolens, în simțiri omenești-firești-creștinești. Desigur, metodele/operațiile utilizate ar fi dureroase, dar...sănătoase.

    Și acum, inevitabil, urmează protestele vehemente: "Păi, libertatea, democrația...". Dar cum? Lăsate numai de capul lor?! În acest caz, mai degrabă ele păgubesc decât folosesc. Izbăvirea sufletelor de "mânia ce va să vină" primează autoritar!

    Cu alte cuvinte, decretez că propaganda Sistemului Satanic Mondial nu poate fi combătută, din moment ce beneficiază de prea multe mijloace, de prea puternice pârghii, de prea tari nervi... Dar "măcar" țintele ei pot fi...scoase din poligonul de tragere demagogică. Chit că ele însele nu vor...Și chit că numai unele pot fi redobândite în credința creștină.

    Electrikkk, renunță, dragule, la mistificări grosolane! Despre ce "miliarde de victime ale poluării" fabulezi?...Dar de ce nu miliarde de predestinați la...osândire întru gheenă?

    Cât despre ACE, la acest zombi "exemplar" nu încape îndoială că ochelarii de cal sunt lipiți de tâmple cu Picătura. Adică tipul este (nu doar pare) irecuperabil...Și nu prea găsiți un socialist mai jurat decât dumnealui! Bașca încercat de delirium tremens tipic "raiului" milenarist pe care deja îl prefigurează el însuși...

    Repet: dacă era vorba despre cobai (mediatici) aparținând altor națiuni, aș fi rămas indiferent...Dar consider că este cât se poate de deprimant ca terapia de șoc a tâmpirii globale secular și illuminat programate să se repercuteze cu "succes" asupra unor compatrioți de-ai mei...

    Doamne, îndură-Te de noi, robii Tăi! De la Tine se pogoară pedeapsa cuvenită nouă, dar tot în arzătoarea Ta iubire de oameni și tot în mila Ta necuprinsă ne punem nădejdea...
    2 6

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru