Start în Formula 1: unde (nu) vedem cursele și care sunt principalele noutăți ale sezonului 2018

de Daniel Popescu
Joi, 22.03.2018
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Sezonul 2018 al Formulei 1 începe duminică la Melbourne cu o serie de schimbări de regulament, iar Mercedes, Ferrari și Red Bull sunt principalele favorite la victorii în cursele care în acest an nu sunt transmise de niciun post TV din România.

UPDATE: Digi Sport și Telekom Sport au cumpărat în ultimul moment drepturile TV pentru sezoanele 2018 și 2019 ale Formulei 1. Detalii AICI.

Marele Premiu al Australiei din 25 martie marchează debutul noului sezon al Formulei 1, unul care aduce numeroase schimbări pentru echipe, piloți și fani.

Pe de o parte, FIA a introdus câteva modificări importante de regulament care ar putea ajusta raportul de forțe dintre echipe, însă Mercedes, Ferrari și Red Bull rămân în continuare principalele favorite la victorii.

Pe de altă parte, piloții trebuie să se acomodeze la noul sistem de protecție Halo și la noile compoziții de pneuri furnizate de Pirelli, în timp ce fanii vor face cunoștință cu noutățile propuse de noul proprietar Liberty Media pentru regulamentul sportiv și grafica utilizată în timpul curselor, care din acest sezon nu sunt transmise de niciun post TV din România.

Principalele schimbări ale regulamentului

După schimbarea radicală a regulamentului tehnic din 2017, FIA a pregătit un pachet mai modest de modificări pentru sezonul care debutează la Melbourme, însă unele dintre ele au potențialul de a afecta lupta pentru titlu:

Monopostul este echipat cu sistemul de protecție Halo, care are rolul de a proteja în special capul pilotului la impactul cu diverse obiecte, cum ar fi componente desprinse din alte monoposturi sau pneuri. Dispozitivul Halo cântărește 6 kg, motiv pentru care masa minimă obligatorie a unui monopost a crescut la 734 kg;

Suspensiile speciale pentru îmbunătățirea aerodinamicii, aripile spate în forma literei T și carcasa extinsă pentru motor au fost interzise, pentru ca echipele să nu obțină un avantaj de performanță;

Piloții vor putea utiliza doar 3 unități de propulsie pe parcursul unui sezon fără să fie penalizați pe grila de start. În plus, penalizările au fost simplificate: orice penalizare de minim 15 poziții va avea ca efect obligativitatea de a începe cursa din spatele grilei. Măsura a fost luată pentru a evita situațiile din trecut, când unii piloți primeau penalizări de peste 50 de poziții pentru o singură cursă;

În cazul unei curse întrerupte prin steag roșu, directorul de curse are posibilitatea de a impune așezarea piloților pe grila de start și efectuarea unui nou start static, în locul startului din spatele Safety Car-ului.

● Piloții au la dispoziție două noi compoziții de pneuri: cea mai moale compoziție este hypersoft (roz), în timp ce superhard (portocaliu) a devenit cea mai dură compoziție

Mercedes, Ferrari și Red Bull, principalele favorite la victorii

Înainte de noul sezon, echipele au efectuat două sesiuni de teste pe circuitul de la Barcelona.

Chiar dacă testele nu oferă o imagine reală a performanțelor, ca urmare a strategiilor diferite sau a cantității de carburant utilizate, acestea sunt utile pentru a evidenția anumite aspecte.

Sebastian Vettel a stabilit cel mai bun timp după ce a fost cronometrat cu 1:17.182 cu pneuri hypersoft, în timp ce Lewis Hamilton a fost cu peste o secundă mai lent, dar a folosit cauciucuri ultrasoft;

Mercedes este echipa care a parcurs cele mai multe tururi în teste (1040), în timp ce Ferrari s-a oprit la pragul de 929. La polul opus, McLaren a parcurs doar 599 de tururi din cauza unor probleme de fiabilitate, cauzate în cea mai mare parte de noile motoare Renault, după renunțarea la parteneriatul cu Honda, care furnizează acum motoare pentru Toro Rosso;

Testele au evidențiat că al doilea pluton al grilei va fi alcătuit din echipe precum Renault, Haas, Toro Rosso, Force India și McLaren;

Pe grila de start din acest sezon vor fi prezenți și Sergey Sirotkin, care îl înlocuiește pe Felipe Massa la Williams sau Charles Leclerc, care va debuta la Sauber. Toro Rosso mizează pe o linie de piloți complet nouă, formată din Pierre Gasly și Brendon Hartley.

Unde vedem sezonul 2018 al Formulei 1

Pentru prima oară în ultimii ani, nicio televiziune din România nu a achiziționat drepturile TV pentru Formula 1. În ciuda faptului că România s-a aflat anul trecut în top 20 al audientelor realizate de Formula 1 în întreaga lume, posturile Digi Sport și Telekom Sport nu au mai investit bani în drepturile TV, cel mai probabil din cauza veniturilor scăzute din publicitate.

În acest context, opțiunile fanilor din România pentru a urmări cursele sunt destul de limitate: există un singur post TV din străinătate care are drepturi pentru Formula 1 și care este disponibil în grilele operatorilor din România: RTL.

Postul german de televiziune are drepturi pentru Formula 1 până în 2020 și transmite în direct toate sesiunile de calificări și cursele, dar și un rezumat al ultimei sesiuni de antrenamente.

În afara Germaniei, semnalul HD este criptat, astfel că transmisiunile în direct recepționate în România vor fi în format SD (Standard Definition). RTL este prezent în grila operatorilor RCS-RDS și UPC, însă nu este disponibil la Telekom TV sau Akta. Este însă posibil ca postul să fie recepționat și la alți operatori locali de mici dimensiuni.

Pentru fanii din România, principalele dezavantaje ale transmisiei RTL sunt pauzele publicitare frecvente, inclusiv imediat după start, și interviurile în limba germană realizate în timpul curselor și transmise în locul imaginilor de pe circuit.

Pe de altă parte, Formula 1 va lansa în curând un serviciu prin care va transmite în direct pe internet toate cursele unui sezon competițional.

Noul serviciu se va numi F1 TV Pro și va include transmisiuni în direct de la cele 3 sesiuni de antrenamente, calificări și curse, dar și conferințele de presă.

În plus, feed-ul va include acces la imagini care nu sunt disponibile în cadrul transmisiunilor TV, inclusiv acces permanent la camerele onboard ale tuturor celor 20 de piloți, iar comentariul va fi preluat de la postul de televiziune Sky Sports din Marea Britanie. De asemenea, abonații vor putea vedea toate cursele suport din Formula 2, GP3 și Porsche Supercup.

La lansare, F1 TV Pro va putea fi accesat doar din țările în care drepturile pentru internet ale curselor nu au fost deja achiziționate de televiziunile clasice. Liberty Media nu a anunțat oficial lista țărilor, însă jurnaliștii de specialitate au intrat în posesia unui document în acest sens, iar România se află pe listă în care serviciul va fi disponibil. F1 TV Pro va avea un tarif lunar cuprins între 8 și 12 dolari, care va varia cel mai probabil în funcție de puterea de cumpărare a locuitorilor din țara respectivă.

Prin urmare, pentru clienții din România, F1 TV Pro va costa cel puțin echivalentul a 30 de lei pe lună, în cazul în care pentru țara noastră se va aplica cel mai mic tarif la un curs de 3.8 lei pentru un dolar.

Totuși, oficialii Liberty Media nu au anunțat încă o dată de lansare pentru noul servicu, care va fi testat în privat cu ocazia cursei de la Melbourne. "Vom face un test în weekendul de la Melbourne, cu obiectivul că serviciul să fie disponibil cât mai curând posibil", a precizat un purtător de cuvânt.

Începând din acest sezon se va schimba radical și grafica afișată pe ecran în timpul transmisiunilor TV.

Marele Premiu al Australiei

Marele Premiu al Australiei se va desfășura după următorul program, conform fusului orar al României. Atenție! România trece la ora de vară în noaptea de sâmbătă spre duminică, când ora 03:00 va deveni ora 04:00.

Eveniment Ziua Ora Transmisii TV
Antrenamente 1 vineri, 23 martie 03:00 -
Antrenamente 2 vineri, 23 martie 07:00 -
Antrenamente 3 sambata, 24 martie 05:00 -
Calificari sambata, 24 martie 08:00 RTL
Cursa duminica, 25 martie 08:10 RTL

Comentarii (42)

  • Buna ziua,

    Ne cereti sa va oferim informatii confidentiale. Exista o negociere in curs si vom face un anunt cand totul va fi oficial

    Aste este raspunsul celor de la Telekom Sport.
    14 12
  • E jenant ca nicio tv din Romania sa nu transmita F1 ..Pentru cursa de duminica se anunta ploaie
    19 15
  • pentru fanii din r moldova vor putea privi cursele pe posurile rusesti matci tv si setanta + comentatorii sunt rusi dar nu cred ca e vreo problema pentru noi din moldova
    24 22
  • nu inteleg de ce nu na place comentariul meu care e problema
    19 17
  • @ fanf1 - Poate ai suparat pe unii useri care posteaza pe aici..Asa sunt ei .nu uita si dau voturi negative
    7 14
  • fan f1 dragos87
    pai in romania nu mai poti vedea nimic de calitate ca nu e loc la tv de gadea si de ghita cu romania tv si antena 3 rechini astia care manipuleaza oameni ,toata lumea se uita la porcariile lu astia si atunci nu mai merita sa cumpere drepturile tv cu f1 alte televiziuni Astai romania mai bine ne uitam la minciunile de pe alte posturi in loc sa vizionam o emisiune de divertisment sau un motorsport ,poate ajungem azi maine sa nu mai o vedem nici pe simona halep cand joaca ,ne meritam soarta
    40 19
  • http://www.vipbox.st/motorsports/95559/1/sky-sports-f1-%7C-sky-f1-live-stream-online.html
    5 7
  • zzz eu sint din r moldova si nu inteleg ce nu le place la altii ,da pe de o parte va inteleg nu va place limba rusa pu ca nu o intelegeti dar noi e indiferent in ce imba se vorbeste in rusa sau moldovenesca oricum o intelegem perfect ,si in afara de posturile rusesti cu transmisia formulei 1 nu avem ,mereu posturile voastre din rominia au interzis transnisia in r moldova,eu indeosebi nu prea comentez cum altii dar nici asa 4 voturi ok si 9 nu ,sa inteleg ca nu v plac moldovenii
    18 15
  • @fanf1 nivelul intelectual al multora este foarte ridicat. cand nu inteleg, nu au argumente, nivelul, mai sus mentionat, ii impinge sa apese pe degete.
    scrie ceva de bine de ferrari si sa vezi cat de "verde" ai sa fii :)
    9 17
  • Mai bine ma uit pe RTL decat pe net la Hamilton TV ( aka Sky Sports F1) mereu il pupa in cur.
    17 13
  • Mai bine ma uit pe RTL chiar daca nu inteleg ce spun decat pe Hamilton TV(Sky Sports F1)
    11 10
  • iaca cum ,dar eu am scris despre cine trnsmite f1 ce are asta cu ferrari da este o echipa legendara dar ea nu poate tine pasul cu mercedes si citeodata cu red bu asta e realitatea 100% le pl,problemaace sau nu dar asta este sper sa ma sustineti in asta asta au demonstrato in acesti 10 ani problema la ei este ca le trebuie piloti tineri si conducere buna ,aerodinmica la ei nu prea merge ,de ce nu se uita la mercedes ce aripa fata au si nas oare lii greu
    5 14
  • @ fan f1 - Eu ti-am explicat cum sta problema cu voturile negative
    1 9
  • Era o sugestie, in caz ca vrei degete verzi. Altfel nu ai sanse sa iesi pe plus.:)
    4 14
  • bine voi ine cont de asta
    5 8
  • mai este si movistar f1 pe net in spaniola
    8 5
  • Cand Digi sport a preluat F1 Putinica a spus ca in urmatorii 4 ani vom vedea F1 fara nici o grija. Cine e mincinosul ? Credeam ca RCS-RDS e o companie serioasa dar ma dezamageste din ce in ce mai mult. Domnilor detinatori ai acestei companii , s-ae putea sa renunt la serviciile dumneavoastra si nu cred ca sunt singurul care gandeste asa. Ofertele sunt destule. Tineti cont ca datorita noua abonatilor existati !
    17 6
  • link stabil are cineva?
    0 5
  • livetv punct sx.....sky
    1 8
  • imaginile de pe camera asezata deasupra capului pilotului sunt oribile acum cu halo.
    3 5
  • HAM BOT VER RAI VET RIC....ordinea in FP1
    Diferenta e mare intre Mercedes si restul. Sa speram ca nu au apasat pe acceleratie pana la fund, pentru ca altfel va fi un sezon plictisitor.
    3 10
  • http://cricfree.cc/sky-sports-f1-live-streaming
    11 7
  • @fanf1
    Comentarile tale au fost ok ...pana l-am vazut pe ala cu limba moldovenesca! In mod normal cred te uiti la #DodonTV :) Te-au indoctrinat bine bietii.
    Acum ontopic, sper ca in al 12 ceas macar telekom sa cumpere drepturile si sa transmita #F1 in Romania ca sa vada cursele si @FanF1 in romana nu in moldoveneasca.
    9 9
  • Cum spunea cineva mai sus: JENANT.
    Daca era un meci de fotbal ar fi in stare sa il transmita si pe Cartoon Network. Dar curse de calitate nu. Sa nu uitam si de GP2, 3.
    7 6
  • Multumesc "eu" pentru link
    2 5
  • Multumesc "schumi31" . Se vede foarte bine.
    2 5
  • @eu
    Chiar acum ma uit la P2 si merge bine.
    1 5
  • pe sky
    pe sky se uita doar pupatorii de dosuri mercedes ,ham...pffffff
    5 10
  • @Bwoah
    Normal ca il "pupa in cur" , e de-al lor! Tu, când joaca Simona Halep cu Ceva rusoaica, tii cu rusoaica?
    7 7
  • @ pe sky
    lasa ma teutonule, tu uita-te pe rtl, pentru ca intelegi tot, si tocmai de aia, nemtii nu sunt subiectivi.
    3 8
  • A reusit careva sa isi faca abonament la F1 TV Pro? Am intrat pe aplicatia lor dar nu am gasit unde trebuie platit abonamentul.
    1 5
  • @WickedSick: Asa cum am mentionat si in articol, serviciul F1 TV Pro nu a fost inca lansat. Mai dureaza cateva saptamani, probabil.
    3 5
  • ar fi o lovitura ca eurosport sa cumpere si drepturile pentru f1 . Pe ei poti sa ii urmaresti pe toate retelele si ar avea o audienta acceptabila, zic eu. Slabe sanse oricum .
    3 5
  • Poate mari cablisti cumpara dreptul de a trasnsmite F1 de la jumatea sezonului ca este mai ieftin :))))))
    1 5
  • Lasand gluma la o parte este mai mult decat jenant ca nu au interes pt F1. Cand se va lansa aplicatia F1TV Pro poate se hotaraste cineva dintre ei sa transmita. Un lucru este clar dupa parerea mea si anume nu mi se pare asa de scump sa dai undeva la 12 euro si sa ai o gramada de benecifi de a viziona la calitare maxima plus alte chesti pe care la tv nu ai cum sa le vezi
    3 6
  • F1FAN1994
    OFFICIAL F1 VA FI TRANSMISA DE DIGI
    0 4
  • Va lua telekom pana la urma, dar eu ca abodat Digi va trebui sa ma uit la RTL. Nu inteleg ce face Teszari asta, Champions League NU, Bundesliga Nu, F1 NU.
    2 7
  • F1FAN1994
    OFFICIAL F1 VA FI TRANSMISA DE DIGI
    1 4
  • https://www.telekomsport.ro/breaking-news-formula-1-se-vede-pe-telekom-sport-pana-in-2020-prima-cursa-e-in-acest-weekend-marele-premiu-al-australiei-17983379
    1 4
  • La fel si digi pana in 2020
    1 4
  • Ne vedem duminica la ora 8 pe digisport 1,
    incepe Formula 1 MP al Australiei.
    0 4
  • eu raspund lui @fn f1 eu nu tin cu dodon chiar delok dar posturile din rominia nu transmit dok pe teritoriul moldovei daca esti asa destep vino in r moldova si te vei convinge ca tl romina nu ransmite sport ,in plus cele russti fara probleme im plus ca le intelegem 100 % nu va convine de rusi ca va temeti ca niste fete de ei
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru