Proiect de lege: fumatul va fi interzis în mașinile în care se află minori sau femei însărcinate

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Joi, 20.06.2019
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Fumatul va fi interzis în mașină în prezența persoanelor minore sau a femeilor însărcinate, potrivit unui amplu proiect de lege care va restricționa utilizarea și promovarea produselor din tutun.

Un proiect de lege depus recent la Parlament prevede o serie de noutăți importante cu privire la utilizarea produselor din tutun în mașinile personale.

Astfel, proiectul prevede că fumatul va fi interzis în mașină în prezența persoanelor minore sau a femeilor însărcinate.

Un astfel de proiect de lege a mai fost depus la Parlament și în urmă cu trei ani, însă la vremea respectivă a fost respins. De data aceasta, propunerea face parte dintr-un proiect mult mai amplu, care prevede numeroase alte restricții.

De exemplu, dacă proiectul va fi aprobat, țigările electronice și dispozitivele de încălzire a tutunului vor avea același regulament de utilizare ca tutunul tradițional, inclusiv la utilizarea acestora în mașina personală.

Pentru a fi adoptat, proiectul de lege trebuie votat de Senat și Camera Deputaților, promulgat de președinte și publicat în Monitorul Oficial. În plus, noul pachet de legi va intra în vigoare la 6 luni de la publicarea acestuia în Monitorul Oficial, adică cel mai devreme în 2020.

Via Avocatnet

Comentarii (14)

  • Asa, si? O sa se aplice exact cum se aplica si legea anti aruncat gunoaie pe geamu' masinii...deloc.
    14 0
  • Nu mi se pare o initiativa rea, doar ca sunt alte probleme mult mai importante, care sunt ignorate.
    11 1
  • De ce se permite fumatul in masina????????????????????????

    NU ne mai facem bine
    2 0
  • mircea badea
    cdredeam ca e valabila aceasta lege deja in toata uniunea..
    3 0
  • Inca nu reusesc sa dezleg misterul din poza:

    - barbat fericit: isi aprinde o tigara si contempla la nemurirea sufletului...
    - barbat nefericit: nevasta tipa la el: stinge naibii tigara aia ca sunt insarcinata!!!
    - barbat fericit: oh draga mea! inseamna ca voi fi tatic!!!
    - barbat nefericit: ooo nuuu, ca nu-i al tau! zise ea...
    - barbat fericit: uite un motiv sa scap de tine! replica el...
    - barbat nefericit: amenda pentru fumat in masina cu o gravida!
    11 1
  • Buna initiativa! Dar oare nu era mai importanta o lege mai aspra pt cei prinsi la volan beti,fara carnet,drogati? Recent ,in Braila ,unul a intrat cu viteza intr o statie de bus,,,l-a bagat in coma pe un taximetrist,dupa care a fugit! A revenit dupa 9 ore ,cand mai avea ceva urme de alcool! Judecatorul il judeca in libertate! Alt caz,,5 oameni omorati intr o statie bus,,,criminalul a iesit dupa 2 ani si 9 luni,afara,,,la condamnarea initiala de ,,,5 ani! Pai confisca i masina ,legat pe loc ,,dus la politie pana se trezeste,,24 de ore,,si pus la plata odihna ca la hotel de 5 stele! Apoi judecat la urgenta si condamnat!
    10 1
  • Unde ne indreptam? Ca sa faci un lucru ce tine de bunul simt in ziua de azi, avem nevoie de legi?Educatia de acasa , din scoli.....Pe apa Sambetei!
    9 2
  • Initiativele neo-marxistilor de la USR sunt doar de A INTERZICE. Atata pot ei, la fel ca toti socialistii de altfel. Si pe-aici era unu care visa cu ochii larg deschisi la interzicerea comentariilor care deranjeaza cu adevaruri care jeneaza retina. Adevaruri despre masinile cu baterii. Cum altfel? :)

    Initiativa asta e doar inca o magarie care li se face in mod nedrept fumatorilor.
    Sa explic:
    Fumatorii sunt tratati ca ultimii oameni. Sunt pusi sa fumeze in frig in fata crasmei, sunt amendati cu sume de la 1500 de lei in sus daca fac crima impardonabila de a-si aprinde o tigara in curtea unei institutii publice, sunt mai nou batjocoriti de nefumatori, multi dintre destepti fiind ei insisi fosti fumatori, calatorii cu trenul trebuie sa astepte urmatoarea statie sa poata sa fumeze o tigara samd samd samd . De ce? Pentru ca au un viciu. Dupa cum stim, suma viciilor e constanta. :) Toate astea IN CIUDA FAPTULUI ca 1. e LEGAL sa fumezi si 2. 75% din pretul tigarilor intra la bugetul statului.

    Acum, dupa cum va asteptati deja: NU e normal ca statul pe teritoriul caruia e legal sa fumezi si caruia ii platesti taxe absurde pentru viciul tau, sa iti interzica sa fumezi pana si in masina ta, care e proprietate privata. In interiorul masinii esti intr-o zona de proprietate privata. E dreptul tau sa fumezi sau nu in masina ta. In taxi, ti se spune frumos sa nu-ti aprinzi tigara si te supui, ca nu e masina ta. La fel si in mijloacele de transport in comun. Deci puteti sa spuneti ce vreti, dar initiativa e cel putin jegoasa si izvoraste din pantecele unei formatiuni care nu isi defineste NICI ACUM clar orientarea politica si nu are program de guvernare, asa ca asta e tipul de "initiative" cu care vrea sa fie vizbil. Ceea ce mi se pare jalnic.

    Inainte sa ma injurati, daca ati ajuns sa cititi pana aici: nu sunt fumator. Am fumat, nu mai fumez, dar tipul asta de "hai sa pedepsim o categorie de oameni, sa se vada ca ne pasa", tipul asta de apucaturi ma irita si nu e corect. Sunt perfect constient de pericolul pe care il reprezinta tigarile, e motivul pentru care nu mai fumez, dar totusi, e prea mult deja.

    O abordare corecta ar fi sa existe cu adevarat spatii pentru fumatori, sa fie reglementata chestia asta SAU sa se interzica cu totul tigarile, moment in care poti sa interzici fumatul si datele problemei se schimba. Dar e o meschinarie incredibila ca statul sa ia banii pe accizele uriase la tigari dupa care sa-si bata joc pur si simplu de fumatori. E revoltator dupa parerea mea.
    1 3
  • @joe: sincer sa fiu, in cazuri ca si cele descrise de tine, nici nu prea cred ca ar mai trebui sa fie nevoie de judecata. Exista martori, exista victime, ar trebui bagat direct la bulau, fara pierdut timpul cu procese. Asta e o parere personala.

    De asemenea, si aici cred ca ar fi de fapt cea mai crunta pedeapsa, sa se stabileasca niste despagubiri care sa fie publice, barem, ca la examen. Ai omorat un om din vina ta, platesti 1 mil lei (~200.000 de eur). Ai distrus o masina, platesti intergal masina evaluata de un organism independent, ai omorat 2 oameni, 2,5 milioane de lei. Apoi sa i se vanda omului cam tot ce are pentru despagubiri si daca nu ies banii, sa il bage in datorii pe viata. In felul asta te-ai gandi infinit mai serios pana sa te urci beat la volan.
    In fine, asta e alta discutie.
    3 0
  • Cand ai copii si femei gravide in masina, tu fumezi? Normal ca fumezi, ca doar este masina ta, si este dreptul tau. Dreptul tau de a fi nesimtit ,prost crescut Dreptul tau de ai obliga pe ceilalti sa suporte mirosul ala imputit. E dreptul tau , asa zic specialistii.
    Exista un nou curent; Pamantul este plat , nu este sub forma de GLOB. Iar miscarea asta(curentul asta) a inceput sa aiba adepti pe tot globul pamantesc.E anuntul facut de ei!
    2 1
  • Eram mic si mergeam cu mama de la Zarnesti la Brasov in trenul ala ticsit de lume. 4 barbati jucau carti si unul s-a apucat sa fumeze desi era vagon de nefumatori. Mama i-a atras atentia ca e plin de lume si sunt si copii de fata. Pur si simplu toti 4 si-au scos tigarile si au inceput sa sufle fumul spre noi, tigara de la tigara, pana s-au dat jos din tren la Brasov.

    De atunci urasc fumatorii cu patima. Mi-au trebuit ani de zile sa inteleg ca trebuie sa urasc obiceiul lor si nu pe ei, Sunt plecat de foarte multi ani din Romania si unul din motivele pentru care multumesc Domnului in fiecare zi ca m-a scos din tara aia este faptul ca am scapat de nesimtirea si impertinenta fumatorilor. Poate e un lucuru mic, dar e unul din detaliile care iti fac viata mai frumoasa.

    @PMC, n-am nimic cu tine, nu te cunosc si intotdeauna iau omul asa cum e, cu bune si cu rele. Dar observ ca iti plac motoarele diesel, si tigarile. Nu vezi nici o legatura? :):):) Normal ca e dreptul tau sa fumezi cat ai chef, si sa conduci ce masini vrea muschiul tau. Dar cand fumezi si obligi pe altul sa iti miroasa tigara nu mai e ok.

    Aici unde sunt, legile sunt foarte dure cu fumatorii dar pe de alta parte, o spun cu mana pe inima, ca nu-mi aduc aminte sa ma fi calcat vreounul pe coada cu obiceiul asta. Pentru ca totul este reglementat in asa fel incat noi astia care vrem sa traim normal, sa fim protejati la maxim. Si atunci nimeni nu mai are de comentat si toata lumea e multumita.

    Un copil nu are cum sa se apere nici fizic, nici verbal de fumul de tigara pufait de un adult. Iar daca adultul ala nu are nici macar un dram de creier si de bun simt sa se comporte normal, atunci din partea mea, legea sa-si faca treba 120%. Fara loc de tocmeala si negociere.
    5 1
  • Stiam ca argumentatia mea o sa fie prea greu de urmarit pentru unii, majoritatea.
    Imi plac motoarele Diesel si nu-mi plac tigarile. Am scris acolo ca am fumat si m-am lasat. Am explicat ca ce se intampla cu fumatorii e nedrept, nu ca e normal sa-ti fumeze in nas cineva.
    Din nou: stiu, e greu sa urmaresti un text relativ simplu. Nu e nicio suparare asta. Pe fiecare ne ajuta mansarda cat ne ajuta. Problemele apar cand incerci sa raspunzi si sa-ti dai cu parerea fara sa fii atent...
    In fine... imi vine sa-mi aprind o tigara... :)))
    2 0
  • @PMC, argumentatia nu e greu de urmarit, dar pe mine m-ai pierdut in al treilea paragraf din alte motive.

    Sincer, ma bucur foarte mult pentru tine ca te-ai lasat de fumat. E bine pentru tine in primul rand si ai facut o favoare enorma celor imediat apropiati tie.

    Fumatul, la fel ca si drogurile sau alcoolul e un viciu. Un fumator are nevoie constanta de tigari ca sa se simta normal, asa cum este un nefumator in mod natural. Aici e problema.

    Te rog sa nu-ti aprizi nici o tigara, mai ales nu din cauza mea. Injura-ma, e ok, E mai sanatos asa :) Imi cer scuze ca nu ti-am citit textul pana la sfarsit. Raspunsul meu insa ar fi fost acelasi, minus fraza :iti place motoarele diesel si tigarile". E foarte bine ca nu ti se mai aplica si tie nimic din ce-am scris. Tu te-ai lasat de fumat si e un lucru fantastic. Poate nu iti dai seama ce caz rarisim esti.

    Sunt altii insa, care nu doar nu se lasa de fumat, dar ii trag si pe altii in viciul asta, de multe ori la varste extrem de fragede. Sunt deasemenea foarte multi care fumeaza fara nici cea mai mica umbra de consideratie pentru cei din jur. In aer liber, nu ma deranjeaza cu nimic. Dar intr-un spatiu inchis, deja se schimba treaba total.

    In masina, in clipa in care ai pasageri, raspunzi pentru ei. La fel ca si cand ai intrat pe strada, raspunzi pentru tine si pentru siguranta celorlalti din trafic. Cu atat mai mult pentru un copil care nu e constient de drepturile lui si nici nu stie sa si le apere.

    In final, argumentatia nu ti s-a adresat tie personal, pentru ca oricum tu nu mai fumezi, dar se aplica ideilor pe care tu le aperi. Si e valabila cu atat mai mult celor care inca fumeaza si afecteaza si pe cei din jurul lor.

    Peace ... si duminica placuta.
    4 0
  • In general tot ce "interzice" ceva o sa aiba efecte de yoyo si oamenilor in general nu le place sa le interzici nimic. Un exemplu concret: in Austria au reusit sa enerveze "interzacii" de serviciu un numar destul de mare de oameni influenti, politicieni cat si oameni simpli incat s-a renuntat la regula pe care o iubiti voi asa de mult, aia cu "imi fumezi mie in nas, mie! regele universului! atentezi la sanatatea trup'shorului meu, crampei de paradis! Dispari! Marsavule!" Rezultat: acum se fumeaza in draci din nou in restaurante.
    Nu e bine sa le dai peste nas oamenilor fara sa le oferi o supapa de refulare. Fara sa le creezi un spatiu pentru ei, in care sa-si faca mendrele. Am mai spus: vinzi tigari legal? Iei bani grosi din taxe? Atunci lasa-i pe oameni sa-si fumeze tigarile si nu-i trata ca pe niste raufacatori. Pentru ca s-ar putea sa nu se stie, da ma intelegi ce vreau sa spun acilea. :) Despre asta e vorba.
    Putem s-o luam pe puncte si sa povestim pana poimaine daca vrei, dar iti demonstrez la orice ora ca n-ai dreptate. Nu poti sa interzici pt ca asa te apuca pe tine si pentru ca nu-ti place tie ceva. Nici altora nu le place ceva ce-ti place tie, si doar faptul ca esti intr-o pozitie de putere la un moment-dat prin anumite imprejurari nu e un motiv suficient sa-ti faci de cap si sa interzici ce te taie capul. Argumentele de tip "sanatatea mea domnule!" nu tin, pentru ca stim cu totii ca omul e o natura vicioasa, si daca tu nu ai viciul fumatului ai alt viciu. Asta nu e un motiv suficient sa interzici viciile altuia.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru