Primele detalii despre sistemele autonome dezvoltate de Apple: sistemele Lidar au detectat pietoni fără să utilizeze camere video

de Daniel Popescu
Miercuri, 22.11.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Mai mulți cercetători Apple au dezvoltat o aplicație software pentru mașini autonome care permite sistemelor Lidar să detecteze pietoni și cicliști fără să utilizeze camere video.

Presa internațională speculează de mult timp ce Apple dezvoltă sisteme pentru mașini autonome, însă până în prezent nu au existat confirmări oficiale din partea companiei de tehnologie recunoscută pentru gadgeturi precum iPhone și iPad.

Iată însă că doi ingineri care lucrează pentru Apple au publicat rezultatele unor cercetări pe ArXiv, o platformă online independentă dedicată lucrărilor științifice. Inginerii au dezvoltat o aplicație software numită VoxelNet care ajută un computer să detecteze obiecte tridimensionale, cum ar fi pietonii sau cicliștii, doar prin utilizarea sistemelor Lidar, care detectează și măsoară distanțele cu ajutorul laserului.

Cu toate acestea, inginerii au admis că rezultatele "încurajatoare" au fost obținute doar în cazul unor simulări pe computer și că nu au efectuat teste reale pe mașini autonome.

În mod tradițional, pentru a detecta pietonii și cicliștii, constructorii folosesc sisteme Lidar și camere video.

Din cauza rezoluțiilor scăzute, un astfel de sistem are însă dificultăți să detecteze obiecte de mici dimensiuni care se află poziționate în plan îndepărtat.

Apple nu este prima companie care încearcă să dezvolte sisteme de detecție pentru pietoni și cicliști doar prin intermediul sistemelor Lidar. În primăvara anului trecut, Ford a demonstrat că o mașină se poate deplasa singură pe timp de noapte doar prin utilizarea sistemelor Lidar și a aplicațiilor tradiționale de navigație, în condițiile în care camerele video sunt practic inutile în astfel de condiții.

Totuși, la vremea respectivă, testul a fost realizat pe un drum liber, fără să fie introduse mașini care să circule din sens opus sau pe aceeași bandă și nici pietoni.

Via Reuters, ArXiv (PDF)

Comentarii (1)

  • Sunt bagati in tehnologia asta bine de tot, senzorul de securitate de pe iPhoneX este un LIDAR... sau ceva de genul ala
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru