Obiectiv: 100% electrice. Norvegia vrea să devină prima ţară din lume care interzice vânzarea de maşini noi diesel şi pe benzină

de Mircea Meșter
Joi, 06.08.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Norvegia continuă să avanseze din punctul de vedere al adopţiei maşinilor electrice. Cea mai evoluată ţară la acest capitol anunţă o ţintă foarte curajoasă: nicio maşină cu motor termic la vânzare în showroom-uri în 2025.

Norvegia ne-a obişnuit deja cu veşti mai mult decât interesante la capitolul maşini electrice, deci ţara în care se vinde o maşină cu emisii zero la fiecare trei maşini cu motoare clasice nu ne mai poate surprinde la multe capitole. Şi totuşi, ultimele informaţii venite dinspre oficialii de rang înalt de la conducerea statului scandinav ne dezvăluie un peisaj auto care tinde spre perfecţiune ecologică.

Conform declaraţiilor unuia dintre membrii Parlamentului norvegian, Ola Elvestuen, care conduce de asemenea Comitetul de Energie şi Mediu din Norvegia, statul nordic se pregăteşte încet, dar sigur de o revoluţie ecologică. Astfel, o serie de reguli care urmează să fie impuse în Norvegia vor interzice vânzarea maşinilor noi pe benzină sau diesel până în 2025.

Esential 2025 este anul în care toate maşinile vândute în showroom-urile din Norvegia vor fi electrice.
Regulile vor fi impuse treptat şi vor acoperi pe rând toate zonele industriale sau de business care depind de transportul cu automobile.
Conform programului stabilit, planul va începe să fie implementat încă din acest an, când toate vehiculele cumpărate de autorităţi vor trebui să fie electrice. Transportul în comun pe roţi din Norvegia se va alinia şi el complet la standardele cu emisii zero până în 2020, iar taxiurile vor fi şi ele full-electrice până în 2022. Ultima barieră, achiziţia personală de maşini exclusiv electrice, va intra în vigoare în 2025.

Norvegia este cea mai avansată ţară din lume la capitolul electrificarea parcului auto. Prin dezvoltarea continuă a infrastructurii şi printr-o serie de bonusuri acordate cumpărătorilor acestui tip de maşini, statul scandinav a ajuns în ultimii trei ani un adevărat paradis al maşinilor electrice, modele precujm Volkswagen e-Golf, Tesla Model S sau Nissan Leaf fiind apariţii uzuale în peisajul auto al oraşelor din Norvegia.

Comentarii (31)

  • Yeah! Go for it, Lilyhammer!
    12 1
  • Ce cretini si ipocriti is si norvegienii astia! Au noroc ca vand petrol la greu ca altfelt statul lor ultra socialist si supra taxat s-ar fi prabusit economic total mai rau ca Grecia.
    33 41
  • Asta inseamna ca si hibridele vor fi interzise in 10 ani, mi se pare destul de drastic, o implementare fortata, inteleg cu diesel si benzina, dar nu si cu hibride. Exista si-un aspect pozitiv, e vorba de 2025, nu 2020, macar norvegienii au schimbat anul de gratie.
    34 4
  • Superba stire! Asa o sa aiba si romanasii nostri sansa sa isi ia niscavai tdi-uri de 10 ani ieftine caci o sa le vanda la pret redus suedezii sa scape de ele..evident o sa le innmatriculeze pe bulgaria ca e taxa mai mica!!
    29 18
  • @sam93
    cand traiesti intr-o tara similara cu Papua Noua Guinee e normal sa scrii ce ai scris. Relaxeaza-te ca nu ai nici un fundament in ceea ce zici, desfa' o bere ieftina si uita-te la tabloide.
    29 8
  • eu vreau sa emigrez acolo!
    25 8
  • Si tot astazi s-a dezbatut la palat un obiectiv pe care Romania si-l propune sa-l indeplineasca pana in 2025, acel obiectiv de a scoate de pe drumuri Golfurile 2 si Audi 80, Golful 3 e in plan de eliminare de abia dupa 2050. :))))))
    15 3
  • full electric
    Pana in 2025 vom avea autonomie similara cu cea pentru motoarele termice, poate chiar mai mare! In plus sunt pe teava si alte solutii alternative, cum ar fi cele pe hidrogen. Putin mai involuate, dar cu potential la fel de ridicat.
    22 3
  • normal ca se cumpara electrice la greu la facilitatile initiale de acolo! Incarcare gratis in parcari,taxe zero,bonusuri! ulterior ,vazand ca pierd multe miliarde de euro au lasat-o mai moale cu facilitatile!.
    7 9
  • Aceasta masura prohibitiva va avea efectul oricarei masuri prohibitive. Piata sh a masinilor conventionale va inflori. Parca in America interbelica cand a fost interzisa vanzarea alcoolului, a incetat lumea sa mai bea?

    Iar lui SAM i-ati dat manute rosii de pomana. Are perfecta dreptate. Cum sa fii unul dintre cei mai mari exportatori de petrol din Europa iar, la tine acasa, sa interzici masinile care folosesc combustibili derivati din petrol?! Cat despre nivelul de "performanta" al societatii norvegiene, sa ne amintim ca vorbim despre o tara in care un dement a ucis acum cativa ani cateva zeci de persoane cu sange rece si a fost pedepsit cu 21 de ani de inchisoare cu laptop in celula si cu posibilitatea de a fi eliberat conditionat.

    Faptul ca pentru unii dintre noi o asemenea societate nu reprezinta un model, nu inseamna nici ca traim in tari bananiere nici ca suntem impotriva progresului. Pur si simplu, o societate in care viata unui om valoreaza atat de putin, oricat de "moderna" si "civilizata" ar fi ea nu este un model,
    24 20
  • @Misha

    Exact. Sam a detectat ipocrizia unui stat care s-a dezvoltat și trăiește din petrol, dar ei vor doar electrice. E ca și cum tu te hrănești doar cu alimente bio, dar crești alimente cu chimicale și le vinzi altora. Să-i afecteze pe ei, nu pe tine.

    Iar cei ce l-au umplut de mânuțe roșii sunt cei care cred că tot ce se vede se mănâncă. Acei oameni naivi și păcăliți care văd un viitor curat al planetei, un viitor verde, flower power unde rasa umană va atinge o civilizație de nedescris. Umpleți-mă și pe mine cu mânuțe roșii, dar vă înșelați amarnic. Și timpul vă va arăta asta.
    19 14
  • Da, Moldovean asa e. Baietii astia fac parte dintre aia care se duc la Corbu sau la Vadu cu masini cat mai fancy - trandy, cat ma accesorizate, iar cand dau cu burta de pamant se uita cu jind la batranele 4x4 poluante care trec lejer pe acolo pe unde ei se opresc. Insa la nivel declarativ tuna si fulgera impotriva poluarii.
    8 15
  • In primul rând, e o măsură normală şi civilizată. Bravo lor!

    Să nu ne grăbim cu acuzaţiile de ipocrizie... Norvegienii nu le dau cu forţa petrol nimănui. Sunt multe alte ţări exportatoare care la ei acasă au benzina foarte ieftină, că doar este destulă; nu gândesc ecologic.
    Pe de altă parte, să nu uităm că petrolul are multe alte utilizări industriale, diferite de utilizarea primitivă de a fi ars...

    Iar despre criminalul ăla al lor, ce să zic... în unele state primitive, nu zic care, infractori de diverse soiuri trăiesc bine mersi, liberi, fără stres. Aşa că ciocu mic că ăla a primit numai atâţia ani.
    20 4
  • Mi-as dori si eu sa fiu si eu cretin si ipocrit ca ei. Au ajuns la acest nivel de bunăstare pentru ca sunt corecți si serioși (nu sunt foarte inteligenți), deși la televizor pare o tara nemaipomenita, va garantez ca acolo nu este așa simplu de trăit.
    9 1
  • qwerty
    Norvegia isi produce 99% din energie din surse regenerabile ca hidrocentralele. De multe ori au supraproductie de curent si nu au ce sa faca cu el, din aceasta cauza au atat de multe facilitati pentru masinile electrice. Ei considera ca e mult mai avantajos sa vinzi petrol decat sa-l arzi. Cu cat sunt mai multe masini electrice cu atat au exporturi pe petrol mai mari si cu atat fac mai multi bani.
    E foarte simplu: "Its all about the Benjamins" Unde e problema/ipocrizia ?
    17 4
  • Scrooge
    Citesc comentariile si ma minunez de incultura multor forumisti. Pai:
    - daca extragi petrol (aurul negru) asta nu inseamna ca trebuie sa-l folosesti in consumul intern al masinilor.
    - pentru voi petrol inseamna :motorina si benzina
    - din petrol se mai obtin: cauciuc sintetic (pt masinile electrice :), ingrasaminte chimice, mase plastice, detergenti....etc.
    - nu stiu daca fac bine cu impulsionarea electricelor, dar uita-ti va la statistici sa vedeti numarul alarmat de mare de imbolnaviri cu astm la copiii din Romania. Va doresc sa aveti sub geamuri numai vecini cu TDi-uri care pornesc la a 5a cheie dimineata.
    - puneti eticheta norvegienilor pt caz rar cu un descreierat care a facut un omor in masa, dar cand sunteti bagati in aceeasi oala un zecile de infractori romani fac rau in Europa imediat va sare mustarul.

    Am mai zis-o si o repet.....urmaresc de mult forumull Automarket, dar nivel mai scazut de IQ ca in ultimul an nu am mai resimtit.

    Puneti mana pe o carte veche de clasa a V-a sa vedeti intrebuintarile petrolului.
    22 7
  • Depinde cum e produs curentul electric,ca nu cumva producerea curentului electric sa polueze mai mult decat masinile.
    3 7
  • Mai prostovanilor, trebuie sa vi se zbata rau neuronul sa acuzi de ipocrizie o tara utopica pentru gandirea si intelegerea voastra. Ati locuit acolo ca sa mancati cu lingura ? Aia sunt o natie de prosti ? Stiti ce impaduriri fac aia ? Stiti ca importa lemn, tocmai pentru a nu-l taia pe al lor ? Stiti ce aer respira aia ? Desi avem o tara mult mai bogata in resursa ca a lor, avem o gramada de PET-angii de bere de super proasta calitate si de boschetari intelectuali ca "are" si ei net si drepturi. Cand te fura o sleafta 25 de ani la rand si tu nu faci nimic, cand copiii iti sunt vanduti si prostituati prin lumea larga, cand educatia si sanatatea castiga mai putin ca popii, ce pretentie sa ai sa intelegi importanta unui mediu curat ? Luati si mancati mici ! Cu mustar, sa nu vi se aplece !
    22 6
  • Oameni buni, nu ma intelegeti gresit. Nu zic ca Norvegia ii o tara de rahat. Dimpotriva, ii apreciez foarte mult realizarile si standardele de viata. Dar nu inteleg cum nu vi se pare de o perversitate maxima sa-ti sustii intreaga economie nationala pe petrol si dupa sa sustii ca iti pasa foarte mult de mediu si ca interzici masinile cu ardere interna. Hai sa fim seriosi, daca nu ard ei petrolul ci altii la 1000 km distanta, poluare tot se produce care ii afecteaza si pe ei. Si pe mine ma enerveaza dispretul asta fata de petrol, cand petrolul le permite sa traiasca asa cum traiesc ei astazi. Ca fara el ar fi falimentari.

    Apreciez foarte mult Scandinavia. Apreciez foarte mult cultura oamenilor de acolo. Dar nu sunt nici ei un fel de master race perfect. Au si ei defectele lor. Plus ca in ultimii ani nu prea mai merg asa roz treburile nici pe acolo. Musulmanii i-au cotropit total in urma sustinerii idioate a multiculturalismului extremist, si in vecina Suedie, Malmo a devenit orasul cu cea mai mare criminalitate din Europa.

    Si un ultim lucru care ma deranjeaza este ca toata lumea crucifica masinile ca fiind sursa intregii poluari umane. Masinile sunt simbolul suprem al poluarii, se pare. Fara sa se ia in considerare ca tot sectorul de transport (vapoare, trenuri, avioane, masini) abia daca ii responsabil de 25% din emisiile cu efect de sera. De acolo trebuie sa scadem avioanele, vapoarele, trenurile, camioanele de marfa, etc., si ramanem cu un procentaj foarte mic al poluarii provocate de masinile de uz personal.

    In plus, s-au facut fara indoiala progrese majore in ultimele decenii in privinta poluarii produsa de masinile mici. Motoarele de noua generatie sunt foarte curate si tehnologia continua sa evolueze. In schimb, industria carnii produce o cantitate enorma de poluare. Planeta are 1.5 miliarde de vaci, toate producand cantitati considerabile de metan, cu gaz de 20 de ori mai potent ca CO2 in efectul de sera. Asta fara sa mai luam in considerare alte animale de ferma si transportul carnii lor si comercializarea. Poluarea este absolut enorma in toate aspectele vietii.

    De aceea mi se pare hilar cu toata mass-media impreuna cu toate masele s-au decis sa crucifice masinile fara sa acorde nici un sfert atata atentie modului obsesiv in care se distrug padurile planetei, a emisiilor de metan si azot provenite de la substantele chimice folosite in agricultura, a centralelor care functioneaza pe carbuni (un numar enorm in intreaga lume), a distrugerilor provocate de minerit (aici se includ si mineritul de metale rare folosite in baterii), etc, etc.

    Doar masinile sunt de vina pentru distrugerea planetei. Daca ne dam toti pe masini electrice totul va fi bine, pe naiba. Sa vedeti voi daca continua India, Bangladesh, Pakistan, Nigeria, sa scoata miliarde de oameni pe banda rulanta ce futile o sa fie eforturile astea cu masini electrice si chestii. O sa se ajunga la razboaie mondiale pentru resurse din cauza suprapopularii.
    20 10
  • @Scrooge BIG like:

    "- puneti eticheta norvegienilor pt caz rar cu un descreierat care a facut un omor in masa, dar cand sunteti bagati in aceeasi oala un zecile de infractori romani fac rau in Europa imediat va sare mustarul."

    Oricum, eu zic ca masura asta e prea drastica, prea abrupta. Tranzitia de la motoarele cu combustie interna s-ar putea face treptat, in cativa pasi, mai lin, mai cu preludiu, cu un pic de lube.
    Altfel va fi destul de complicat si aiurea. Ar putea sa inceapa intai cu mijloacele de transport in comun.
    De ce am investit miliarde de euro in tehnologie turbo, common rail, DPF, injectie directa, distributie si admisie variabila si astfel de solutii ca sa satisfac reglementarile, daca si asa nu voi putea sa mai vand masinile astea in care am bagat o groaza de bani ?


    De acord si cu ce spune Moldovean... suntem facuti sa credem ca incalzirea globala e cauzata de masinile nostre, ba chiar unii se cred criminali din cauza asta si avem impresia ca daca trecem pe electrice, brusc totul va fi frumos, curat si bine.
    Fals, profund fals. Doar vacile din SUA dauneaza mai mult decat toate autoturismele la un loc, dar nu vedem zilnic reportaje in presa despre asta. Sau despre fabrici si combinate peste tot, sau sau sau atatea alte lucruri. Americanii si rusii au detonat sute de bombe nucleare, pe langa care bomba de la Hiroshima era un ou Kinder, dar noi vorbim de prea multe masini. Baliverne !
    Este dovedit ca temperatura medie anuala a fluctuat de cand e Terra, cu suisuri si coborasuri, cu topiri de calote si ere glaciare, inca dinaintea dinozaurilor, sau al lui Adam... acuma fiecare...
    De asemenea, temperatura a crescut in intregul sistem solar, oare or fi TDI-uri pe Pluto ? Se poate... Astia de la VW si-au bagat coada cam peste tot.

    Cu toate astea, eu nu sunt impotriva curentului si chiar a tranzitiei catre electro. Performantele sunt greu de disputat, confortul si fiabilitatea la fel. In 10 ani sunt convins ca vor fi foarte putine motive pentru care sa mai vrei un M5 sau un 911 turbo.
    Da, suna bine un 250GTO, imi place mirosul de benzina dimineata, dar daca pot avea performante mai bune, autonomie mai mare, fiabilitate, totul la un pret mai mic, why the fuck not ?

    Sigur, daca inca ai mintea unui elev de liceu, stai cu mama la 30 de ani si te joci counter-strike in beci o sa alegi un V8 gen Ford Falcon din Mad Max si gata. Pentru cine are familie, se gandeste la viitor, buget, concedii, alea alea... treaba sta un pic altfel, desi omu ar prefera si el un Ford Falcon.
    4 5
  • @Sam93 e simplu. Eu nu sunt nici vanator, nici soldat, nici mafiot nici criminal. Dar daca gasec 7 carabine de vanatoare la mine pe balcon, eu o sa le scot pe piata sa le vand, legal, desigur.

    Am copii de hranit, rate de platit, case de intretinut si investitii de facut.
    E simplu. Nu-s pus aici pe Pamant sa ii spun eu lui vecinul ca n-ar trebui sa cumpere arme, ca-s periculoase si s-ar putea sa-si doreasca sa omoare pe cineva. E treaba lui ce face cu ele. Eu imi vad de familia mea si resu de a lor. Eu asa vad lucrurile cu Norvegia.
    Ce vrei sa faca cu petrolul ala ? sa-i bage inapoi in pamant ?
    Pai da-ti seama ca ala sustine o natie !

    Si oricum, daca nu-ti scoti tu petrolul pe piata, stai linistit ca ti-l scot altii... cu sau fara voia ta. Un doi vin Americanii sa-ti ofere niste "freedom" si "democracy".

    Daca ti-as da un corn de rinocer si l-ai putea vinde legal, ai fi deja pe eBay ! Scuteste-ma de "nuuu, eu ? niciodata". Sa fim seriosi...
    Nu stiu care e mai ipocrit ? noi sau Norvegienii ?
    13 3
  • GUVERNUL TREBUIE SA ADOPTE URGENT ACEEASI MASURA SI SA SCAPE TARA DE POLUARE.
    6 2
  • @mowgli Temperatura la nivel global a fluctuat, dar nu a ajuns la nivelul din ziua de azi never ever.Nu stiu de unde iti iei sursele de informatii, dar sunt total gresite.Uite aici un link de la nasa - http://climate.nasa.gov/evidence/
    2 2
  • AndreiRN
    Un exemplu pozitiv dar .........
    Este Norvegia impotriva poluari produse de petrol?
    Daca asta ar fi adevarul atunci ar trebui sa opreasca exploatarea si vanzarea petrolului.
    2 9
  • @AndreiRN
    pfff.....nici tu nu ai inteles nimic.....Norvegia nu este impotriva poluarii produse de petrol (la general vorbind), ea este impotriva poluarii cu noxe auto fix in orasele de pe teritoriul sau. Tie si celor cu delir de mai sus chiar nu va e clar ???? A mai explicat cineva mai sus foarte frumos o similaritate cu vanzarea de arme.
    7 1
  • AndreiRN
    Si care este poluare in orasele din Norvegia?
    Te-ai uitat vreodata la date?
    Banuiala mea este ca nu are nici-o legatura cu poluare ci totul este despre bani.
    Ca sa faci plinul la o baterie auto the costa $2.75 dar plinul la benzina $80.
    Asa ca ei prefera sa bage in buzunar cei $77.25 si sa treaca la electric.
    Poate de aceea toti Norvegieni sunt milionari.
    2 7
  • The country maintains a combination of market economy and a Nordic welfare model with universal health care and a comprehensive social security system. Norway has extensive reserves of petroleum, natural gas, minerals, lumber, seafood, fresh water, and hydropower. The petroleum industry accounts for around a quarter of the country's gross domestic product.[12] The country has the fourth-highest per capita income in the world on the World Bank and IMF lists, as well as ninth-highest on a more comprehensive [13] CIA list. On a per-capita basis, it is the world's largest producer of oil and natural gas outside the Middle East.[14][15] From 2001 to 2006,[16] and then again from 2009 to 2014, Norway had the highest Human Development Index ranking in the world.
    Date luate de pe Wikipedia. Resursele lor sunt mult mai mari decat ale Romaniei.Si stiu cum sa le valorifice. Sistemul lor de invatamant ? Romania si alte tari nici nu viseaza la asa ceva. Asa ca lasati-i in pace pe norvegieni.Vedeti-va de banalele si pateticele lucruri de nimic , pe care le faceti zilnic.La criticat si judecat pe altii , nu va intrece nimeni.
    1 0
  • @AndreiRN
    wow...ce comentariu de cresa...de curiozitate cati ani ai ?
    5 1
  • inexorabil
    Măi oameni buni, putem să bem petrol la halbă, dacă ne place; ideea simplă şi elocventă este că “uzinele de purificare a aerului”, recte pădurile, trebuie să fie tot mai abundente, pe fondul exploziei demografice pe plan mondial, ca să ne permitem în continuare motoare cu ardere internă, adică ceea ce îi este necesar în principal unei maşini pentru a fi acceptată ca maşină! Dar, dacă ne raportăm la situaţia internă, ce observăm? Că vin austriecii de la Holzindustrie Schweighofer (şi nu numai ei) pentru defrişări masive în stil samavolnic (ca să exporte masă lemnoasă), în schimbul sponsorizării campaniei electorale a actualului preşedinte (rapace şi el, plus iubitor de lux, ca toţi ceilalţi), şi, ulterior, îi cer acestuia să susţină d.p.d.v. legislativ interesul lor prejudicios pentru naţia română. Aceiaşi habsburgi trăitori pe picior mare ne-au “şutit” şi “aurul negru” pe nimica toată, iar preţurile de la pompă, mereu aflate la cheremul lor, le ştiţi şi voi prea bine. Iar noi dormim în şlapi şi ne văicărim că industria petrolieră poluează (însă, dacă un litru de benzină sau de motorină ar costa, prin absurd, doar un leu, evident că nici mama dracu’ nu s-ar mai pretinde ecologistă grijulie faţă de sănătatea mediului şi amatoare fanatică de “electrice”).

    Eu, unul, m-am cam lămurit ce m… este UE (ca să rimeze) şi, probabil, se vor lămuri şi ucrainenii plus basarabenii, care “cad pe spate” la gândul că-i aşteaptă numai miere europeistă şi lapte globalist (de aceea vor "fraţii noştri de peste Prut" unirea cu patria-mamă, nu de dragul imperativului dreptăţii istorice sau fiindcă i-ar înduioşa amintirea strămoşilor care şi-au vărsat sângele pe câmpurile de luptă).
    3 1
  • qwerty
    @inexorabil aoleu in ce hal debitezi tampenii....
    Holzindustrie Schweighofer era in Romania de ani de zile, cu mult inaintea alegerilor prezidentiale.
    "Aurul negru" a fost "privatzat" de PSD si Nastase odata iar Ponta, 10 ani mai tarziu nu a modificat redeventele (conform contractului de privatizare se putea face dupa 10 ani) si ia scutit de datorii. Dar conform logicii tale strambe habsburgii si Johannis sunt de vina. Partea comica este ca totul e legal. Asa sunt la noi legile facute de tampiti si infractori.


    Te-ai lamurit cu m.. UE ? dar ce te asteptai ? sa stai cu curu la televizor si sa primesti pe moca. Tarile bogate sunt bogate pentru ca muncesc nu pentru ca primesc totul pe gratis. Nimeni nu o sa-ti dea pe gratis ceva indiferent din ce uniune esti.
    Te rog fa-ti un bine si emigreaza in uniunea vamala, e plin de dastia ca tine care s-au lamurit cu m...UE.
    Personal cred ca bei deja petrol la halba, asa reiese din comentariul tau anterior.
    0 2
  • inexorabil
    Măi nene, înainte să dai cu barda “rectificării”, fii atent la ce scriu! Termenul “habsburg” (cu “h” mic) l-am folosit în sens figurat, referindu-mă la austrieci ca naţiune în ansamblu, ei fiind destul de lacomi de-a lungul istoriei. Mai precis, am incriminat OMV-ul. Dacă ştii despre ce vorbesc, atunci n-ar fi nevoie să cauţi investigaţii desfăşurate în acest sens, sub titlul “Jaful secolului: privatizarea SNP Petrom”.

    Cât despre prietenii tăi “legali” de la HS, ia vezi ce-i şi cu acest articol: “Reţeaua Schweighofer: cine a tăiat şi cât a câştigat”.

    UE este una dintre acele forţe oculto-elitisto-globaliste care au dorit înainte de 1989 punerea pe butuci a economiei româneşti. Dar, dacă eşti bişniţar, evazionist, ţepar sau orice alt potlogar căruia îi convine de minune actuala stare ticăloşită a ţării, fals legalistă (nu mai ţine braşoava numită “statul de drept”), cu aromă de “capitalism competitiv”, normal că repudiezi naţionalismul justiţiar. Mai lipsea să mă etichetezi drept “extremist”, “xenofob”, “retrograd”, “neintegrabil”, “fanatic ortodox” etc.

    Şi degeaba venerezi “hărnicia” europenilor. Puţine popoare întreţin cultul muncii oneste precum românii! “Europa civilizată” a jefuit straşnic fostul şi vastul ei sistem colonial, secole la rând, sporind astfel în prosperitate şi înăbuşind în sânge răscoalele juste ale băştinaşilor, iar acum râde de “subdezvoltarea” şi “primitivismul” nostru şi îşi arogă rolul de mentor care cică ne conduce pe calea democraţiei. Lupul în blană de oaie…
    3 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru