Norvegia face istorie: e prima țară în care mașinile electrice și hibride depășesc în vânzări mașinile diesel și pe benzină

de Mircea Meşter
Joi, 04.01.2018
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
52% dintre mașinile vândute în Norvegia în 2017 au fost electrificate complet sau parțial. Este o premieră mondială atinsă de o țară în care numărul de mașini electrice vândute într-un an e aproape egal cu cel al mașinilor diesel.

Performanțele de vânzări pe care Norvegia le are în zona mașinilor cu propulsie alternativă ne-au atras atenția încă de acum cinci ani, când urcarea lui Nissan Leaf pe poziția a 12-a în clasamentul vânzărilor auto din statul scandinav era considerată o performanță. Anul 2017 a fost însă unul absolut fabulos pentru mașinile electrice și hibride în Norvegia, acestea ajungând să adune peste jumătate din vânzările totale de mașini din statul nordic.

Conform statisticilor oficiale prezentate de autoritățile norvegiene, 52% dintre mașinile vândute în 2017 au fost electrice și hibride (plug-in sau clasice). Este pentru prima dată în istorie când vânzările de mașini cu propulsie clasică (diesel și benzină) dintr-o țară sunt depășite de cele ale modelelor care oferă propulsie electrice parțială sau completă. 

În clasamentul pe modele, vânzările auto din Norvegia oferă nume pe alocuri exotice pe primele poziții. Dacă Volkswagen Golf rămâne cel mai vândut model din această țară (clasamentul adună versiunile diesel, benzină, hibrid plug-in și electric), următoarele trei poziții în top sunt ocupate de BMW i3, Toyota RAV4 și Tesla Model X.

Esential 52% dintre mașinile vândute în 2017 în Norvegia au fost electrice sau hibride.
Dacă luăm în calcul exclusiv mașinile full-electrice (emisii zero), acestea adună 21% din piața norvegiană, în creștere de la 16% în 2016.
Aproximativ același procent este deținut de mașinile diesel (23%), aflate însă în scădere vertiginoasă în ultimii ani (31% în 2016).

Așa cum știm deja, vânzările de mașini electrice și electrificate din Norvegia sunt susținute în special de programele guvernamentale care elimină taxele de achiziție și utilizare pentru aceste mașini. Astfel, dacă un VW Golf în versiunea sa electrică are un preț de pornire de 262.000 de coroane (aproximativ 27.000 de euro), taxele imense din Scandinavia transformă o versiune pe benzină a aceluiași VW Golf într-o variantă mult mai puțin avantajoasă: 300.000 de coroane norvegiene (aproximativ 31.000 de euro), din care 120.000 de coroane sunt taxe.

Deși au existat încă din 2016 discuții la nivel guvernamental pentru eliminarea beneficiilor financiare în cazul modelelor electrice, care aduc anual o pierdere de 3 miliarde de coroane la un buget de stat care ajunge la 1300 de miliarde de coroane, presiunile din partea mișcărilor ecologiste au făcut ca eliminarea să fie amânată și în 2018.

Motivul principal: Norvegia și-a impus o țintă curajoasă care anunță eliminarea mașinilor cu propulsie clasică începând cu anul 2025. 

Comentarii (21)

  • Da, Norvegia e prima tara in care masinile electrice se vand mai bine ca si cele diesel, insa este unul dintre cei mai mari exportatori europeni de petrol ... Curat-murdar, ar zice nemuritorul Nea Iancu!
    39 10
  • Romania a pierdut o Coroana deja (MS Regele).
    Nu-si permite sa piarda alte 3 miliarde de coroane anual.
    Nu poate oferi aceleasi beneficii financiare ca Norvegia.
    Asa ca n-o sa vedem prea curand acelasi avant eco in domeniul vanzarilor auto.
    Deci liber la cazane si afumatori!

    @Misha - da, ai dreptate! Dar ce prosti sunt pe de alta parte ca nu au vandut rezervele de petrol la OMV cum a facut Romania...
    De-aia sunt in ,,halul" in care sunt.
    24 5
  • mircea badea
    sa taxam si noi asa toate dieselurile!
    12 16
  • @MGDA

    Prostia noastra nu exclude ipocrizia lor. Cat despre "halul" in care sunt, da-mi voie sa mai adaug un lucru. Dincolo de toata dezvoltarea aceasta aparenta, da-mi voie sa nu consider un stat in care un dement care ucide cu sange rece 80 de oameni scapa cu 20 de ani de puscarie de lux, un model. Daca ar fi sa discutam despre orwelianismul societatii norvegiene, despre faptul ca doar pentru ca ai parcat un minut pe un loc de parcare care nu-ti apartine, te poti trezi reclamant la Barnevernet, care poate trage concluzia ca nu esti un parinte bun si-ti poate lua copilul, despre termenul de «svart hode», despre rata enorm de mare pentru un stat asa de "dezvoltat" a depresiilor si sinuciderilor, am putea avea o imagine completa a "halului" despre care vorbesti. Dar, sigur, in calitate de romani, nu putem vedea decat la suprfata!
    23 15
  • @misha, am o vaga impresie ca defectele pe care le vezi vin din civilizatia lor pe care nu o intelegem noi. In acelasi fel in care nici imigrantii arabi si magrebieni nu inteleg si critica cultura europeana.

    Si noi si ei ne dorim bunastarea economica din nord-vestul europei, care vine din civilizatie (respectarea unor norme si conduite sociale), dar nu am vrea (nici noi si nici ei) sa ne schimbam niste obiceiuri si cutume ale stiluilui nostru de viata.

    Iar ipocrizia de care zici mi se pare doar invidie. Ei folosesc banii adusi de petrol pentru a-si finanta un mod de viata curat si sanatos. Nu-ti impun nimic tie care stai in alte tari...daca tu vrei sa arzi motorina sau carbune...e treaba ta.
    17 4
  • Scrooge
    @mishazaitev.....nu a zis nimeni ca Norvegia e societatea perfecta....dementul ala a luat 20 de ani pt ca asa e legislatia, un caz nemaintalnit la ei, o legislatie care nu a anticipat o schizofrenie de tipul respectiv. Daca definesti o civilizatie pe baza unui dement atunci esti departe rau. Nu stiu ce e mai rau, sa ai un dement ca Brevnick o data la 50 de ani sau un sistem medical capusat criminal de zeci de interese. Despre "Barnaver....." se stie ca fac exces de zel, in special cu imigrantii care vin cu apucaturi barbare din tarile lor de origine, au aparut si la ei destul de multe voci in ultimii ani care-i contesta si sunt pe cale sa mai indulceasca situatia. Oricum ce ai scris cu locul de parcare e exagerat, daca nu-ti plac exagerarile nu exagera. Iar in privinta sinuciderilor sunt multe studii efectuate si se pare ca principalul motiv e vremea si impicit lipsa soarelui ca factor care actioneaza asupra organismului uman. Daca vrei sa gasesti nod in papura sigur il gasesti, dar daca te uiti un pic in spate sa vezi unde erau ei acum 100 de ani si unde eram noi raportat la unde suntem astazi eu as tine ciocul mic si m-am uita in ograda proprie, o ograda pe care daca vrei sa sa o parasesti trebuie sa iei avionul, ca de infrastructura nu poate fi vorba.
    15 2
  • mircea
    @misha
    Nu mai repetați tâmpenia aia cu rata sinuciderilor din țările scandinave. E o trompetă promovată de televiziunile și site-urile cu stele pe piept. În Norvegia, rata sinuciderilor e de 9.3 la 100.000 de locuitori, în România e de 9.2, în Ungaria e 15.7, iar țările din fostul bloc sovietic sunt călare pe primele locuri: Rusia 17.9, Belarus 19.1 și așa mai departe. Ăsta e un exemplu :)

    În rest, dacă vorbim despre clasamentele realizate pe tema "cât de fericiți vă simțiți?", scandinavii sunt fără rivali pe primele locuri. Fără excepție, indiferent de sursa și creatorii sondajului. Iar Norvegia e fix prima în lume la acest capitol. Vezi aici, de exemplu: https://en.wikipedia.org/wiki/World_Happiness_Report
    13 11
  • @Mircea

    Cu tot respectul, dar simt nevoia sa va raspund pe acelasi ton agresiv, Timpenie mi se pare sa nu-ti dai seama ca atunci cand intr-o tara extrem de civilizata vorbim de o rata a sinuciderilor mai mare decat o tara fosta comunista, acea rata este una foarte mare. Ati traiti in Norvegia? Aveti prieteni acolo? Ati cunoscut tara aia altfel decat din excursie? Sunt sigur ca nu! Pentru ca altfel ati cunoaste faptul ca reclamatiile la protectia consumatorilor sunt de multa vreme un motiv de razbunare pentru orice aspect in kegatura cu care-i deranjezi. Legat de nivelul de fericire, tot o tampenie mi se pare sa crezi asemenea enormitati. Adica vorbim de o tara mult mai dezvoltata ca Romania in care rata sinuciderilor e mai mare ca in Romania, dar in care oamenii se declara fericiti! Foarte tare!

    @Green Alex

    Prietene faptul ca nu halesc sistemul juridic aberant norvegian nu inseamna ca nu inteleg civilizatia europeana per-ansamblu. Prefer insa natiuni mai deschise si mai putin rasiste.
    14 13
  • @Scrooge

    Despre procesul castigat de Breevik impotriva statului Norvegian pentru ca, vezi doamne, nu i-a fost respectat accesul liber la corespondenta si vizite, stii ceva? Bun, il condamni la 21 de ani de parnaie in condititii de lux, pentru ca potrivit "civilizatei" justitii norvegiene atat valoreaza viata un om (au fost 80 in cazul dementului aluia). Dupa care nu esti in stare nici macar pus in fata unei tragice evidente, nu iti schimbui legislatia urgent si-i dai dreptul la despagubiri. Ce sa intelegem din asta? Iti spun eu ce? Faptul ca simpatia de care s-a bucurat nenorocitul ala in randul societatii norvegienie (sutele de scrisori de incurajare oare ce demonstreaza?) a fost extinsa si launii politicieni. Doar a ucis niste copii de emigranti, nu? Niste «svart hode». Termenul asta nu l-am inventat eu, dar, desigur, exagerez!
    12 6
  • @mishazaitev Gandirea ta este obtuza, ingusta si dupa aia obtuza din nou. Daca tu analizezi ce ofera o tara prin prisma unui idiot care a omorat niste oameni si nu a primit puscarie cat vrei tu, nu prea e mult de spus. Norvegie e pe primul loc sau pe primele locuri in mod constant dpdv al nivelului de trai cu tot ce presupune asta. Si sunt multe lucruri care intra in nivelul asta de trai. Nu trebuie sa locuiesti acolo ca sa poti sa-ti faci o parere pertinenta. Exista jde mii de modalitati in care poti sa te informezi vizavi de conditiile de acolo. Nu esti primul si nici ultimul roman care a ajuns in alta societate si spune ca e de rahat pentru ca nu se ridica la "standardele" lui.
    11 5
  • Scrooge
    @mishazaitev......dubfire mi-a luat o parte din cuvinte nu-l voi repeta....dupa cum am spus e clar ca raportat la sistemul lor de justitie Brevnik e un caz aparte....scelerati au fost din toate timpurile si vor mai fi si peste 1000 de ani.....mediatizarea cazului a scos si alti scelerati la lumina asta se intampa peste tot....vezi ISIS....si ce daca esti in cea mai moderna societate ? Tot rasa umana....n-ar fi rau sa-ti mai parasesti bula in care te afli....nemtii l-au avut de curand pe Hitller care in continuare are o gramada de fani in zilele noastre....caracterizam societatea germana actuala dupa ce a facut furerul ? Nu, ii laudam, admiram si le cumparam masinile. Sistemul lor penitenciar de lux nu e bun....las ca e buna al nostru cu igrasie unde un procent insemnat din cei eliberati comit din nou infractiuni. Pun pariu ca esti genul de om care atunci cand aude prin presa straina ca romanii sunt romi si infractori se ofuschezaza rau....la urma te las cu traditionalul frantuzesc "le salut roumain" |/.
    10 6
  • Norvegia va fi prima tara din lume unde numarul masinilor electrice va fi mai mare decat a bicicletelor, pentru ca pretul va scadea atat de mult incat si copiii vor primi cate o electrica. Bravo lor.

    Cea mai mica rata a sinuciderilor este in Coreea de Nord, nimeni nu are curajul sa se sinucida acolo.
    11 0
  • Prieteni fugiti repede de tot in Norvegia . Sunteti astepteti cu bratele deschise si o ciorbica de balena. Dar ar trebui sa cititi asta inainte de a mai ridica in slavi tara asta. Nici unul dintre voi nu se va acomoda cu stilul lor de viatza. Veti avea , in primul rand, un soc cultural din care nu veti reusi sa va reveniti.
    http://mylittlenorway.com/2010/04/do-you-really-want-to-live-in-norway/
    6 0
  • @mircea mai lasa wiki deoparte si cauta ceva concret despre asa zisa fericire a scandinavilor. Intr-o tara unde ai Soare doar cateva zile pe an, nu ai cum sa fii fericit. O sa-ti dau un link si poate ai sa realizezi de ce wiki ii considera cei mai fericiti de pe Pamant. Au Netflix, HBO si bomboane. Si paturi calduroase.
    http://mylittlenorway.com/2010/04/do-you-really-want-to-live-in-norway/
    6 0
  • @mishazaitev.Eu n-am fost in Norvegia dar am stat un pic in Suedia.E o cocina politic corect si imi era frica sa ies pe strada,Ferentariul mi se pare acum chiar mai mut decat ok.Pe viitor cred ca astia o sa conduca camile sau o sa fie toti ghei.
    9 1
  • Mda, pentru ca un blog e definitia unei tari. e asa rau la ei de pleaca norvegienii pe capete de acolo, cum de altfel si ceilalti scandinavi.
    3 6
  • @dubfire

    Nu ca as da prea multi bani pe oameni pentru care jignirile tin loc de argumente, dar cand unul dintre redactorii principali ai site-ului da un exemplu in acest sens, nu-i de mirare ca fanii ii umeaza exemplu,

    Tu zici ca eu am o gandire obtuza si apoi te intrebi daca judecam societatea germana actuala dupa ce a facut Dolfi Hitler. Pai vezi, amicie, tu ai o gandire obtuza. Pentru ca eu nu judec Norvegia dupa ce a facut nu stiu care rege wiking si nici pentru faptele legiunilor norvegie Waffen SS. Parerea mea despre Norvegia se intemeiaza pe cele ce se intampla in Norvegia in prezent. Abuzurile Barnevernet, folosirea peiorativa si nesanctionata de stat a denumirii de "svart hode", faptul ca un ucigas in masa este pedepsit cu 21 ani de puscarie de lux dupa care i se mai acorda si daune pentru ca, vezi doamne, nu a avut acces la fani si la corespondenta, toate aceste sunt realitati ale prezentului si nu au nicio legatura cu trecutul acestei tari. Ia du-te in Germania si incearca sa folosesti expresii rasiste. Ia du-te in Germania si adopta simboluri naziste si vezi ce patesti! Germania si-a asumat ticalosiile hitlerismului si a platit pentru asta. Mai mult decat atat a adoptat o legislatie care sanctioneaza drastic orice forma de rasism si antisemitism.

    Legat de remarca pe care ai facut-o in legatura cu cele afirmate de Kotte, ei bine, parerile oamenilor, constatarile facute de ei pe propria lor piele reprezinta realitatea si nu statisticile. Daca tu esti dispus sa crezi ca un om mananca un ou si jumatate asa cum poate rezulta din unele statistici, e fix problema ta. Aceleasi statistici spun si ca Romania inregistreaza o crestere economica fulminanta, dar ce sa vezi, nimeni nu constata asta efectiv.
    8 1
  • Si inca ceva, mister dubfire ,,, Nu te supara, insa total inepta mi se pare informatia ca nu trebuie sa traiesti intr-un loc ca sa cunosti societatea respectiva. O asemene opinie dovedeste ca esti total pe langa realitate.Da-mi voie sa cred ca un parinte caruia i se ia copilul din casa doar pentru ca a ridicat tonul la el sau un individ caruia i se refuza un post doar pentru ca nu este blond, stie mai bine despre o anumita societate decat tine care te informezi online.
    9 0
  • În Norvegia se schimbă mai repede lucrurile pentru că este o țară mică, cu-n parc auto mult mai mic decât cel al României, de aceea par spectaculoase aceste creșteri în procente, nu și-n unități efective.

    Cu toate acestea, a remarcat cineva că anul trecut au existat totuși 23% norvegieni tâmpiți care și-au achiziționat diesel, aproape la fel cu electricele, 21%? Rușine lor, cred că sunt imigranți.
    10 2
  • Tax in Norway Tax is very high in Norway. It needs to be in order to provide all the great Social Welfare Benefits. The lowest tax you will pay if you have a kr. 250,000 p.a. job is 36%. That is over a third of your wage gone to the tax-man.
    Accommodation in Norway A one bedroom apartment in Oslo to rent is at least kr, 72,000 p.a (about US$14,000 p.a). It can be very difficult to find a place to live unless you are willing to hand over the money. (Even students have to spend months in university bunkers until they can find a place to live.) The other thing about renting is that you are often expected to pay three to six months rent up front and when you leave it is normal to give 3 months notice. This can make moving costly and sometimes frustrates life if you get a job in another city. Rent doesn't usually include utilities if in a separate apartment. Heating costs, especially in Winter, will suck up a lot of money and can equal 20% of your rent.
    Food in Norway Norway has to import a lot of food and the import taxes are outrageous. In order to save money you have to learn how to eat like a Norwegian otherwise you will be spending a fortune. Simple everyday items are very pricey - capsicum/sweet peppers can be kr.50-70,- per kilo in the winter which is about US$10-14. Eating out is certainly a luxury. One large pizza at a restaurant is on average kr.250,- or about $50. A large MacDonalds meal is around kr.120 - thats about US$20 for a (squished) burger, fries and coke. Food will be one of a 'new-mover's' killer costs.
    Transport in Norway To get anywhere in Norway it costs a lot of money. Catching a bus for a day can at least set you back kr. 50,- ($10). It is easy to walk but you will not survive the Winters unless you ski/sled everywhere. Because Norway is long and has a lot of mountain ranges it is essential to fly from city to city. Buying a car in Norway (kr.250,000,- for a basic new station-wagon is about $50,000) has very high taxes and don't even think about buying one in a cheaper country and driving it over as you will also be lumped with import taxes.
    Work Conditions Work conditions are very good in Norway. The general hours are 8am to 4pm, Monday to Friday. It is rare to get overtime. You are expected to socialise, are pressured to join the union and generally have to take your holidays in one big lump during Summer. If you don't speak Norwegian you will usually be under contract to know the language by a certain time which is very hard to do as everyone will just speak English to you. I know of a few university lecturers that are finding this extremely hard and are worried about their future employment.
    De asta sunt fericiti nordicii. Sa nu uitam nici de finlandezi, care la sfarsit de saptamana, trec granita la rusi. Vodka este foarte ieftina la rusi. Si apoi sa vezi ce fac vikingii care s-au imbatat cu basamac rusesc.
    Dubbie, tu poti sa te muti in Burkina Faso. Nu am fost acolo, dar stiu ca e bine. Sau in Vanuatu.
    3 1
  • Scrooge
    @mishazaitev.....eee mare branza patetsti in Germania daca o arzi nazist....extrema dreapta (partidul care se considera urmasul celui condus de Hitler) tocmai ce a reintrat in parlament si e a 3 a forta politica in Germania. Incerci sa o arzi destept divagand spre legiuni de mult apuse, eu vorbeam de istorie recenta, atat de recenta incat sunt in viata oameni care au trait acele vremuri
    3 4

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru