Mici schimbări pregătite pentru obținerea și schimbarea permisului: valabilitatea fișei medicale se va dubla de la 6 luni la un an

Publicat sâmbătă, 10.08.2019 09:56 de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com

Fișa medicală pentru obținerea sau schimbarea permisului de conducere va avea o valabilitate de un an, comparativ cu perioada actuală de 6 luni, potrivit unui proiect al Ministerului Sănătății.

Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere publică un nou proiect care vizează condițiile pentru obținerea și schimbarea permisului de conducere.

Principala noutate este că valabilitatea fișei medicale se va dubla de la 6 luni la un an, indiferent dacă solicitantul vrea să obțină sau să schimbe permisul de conducere.

Pe de altă parte, fișa medicală va include și examinarea de pneumologie, însă aceasta va fi obligatorie doar pentru șoferii profesioniști care conduc camioane sau autobuze, adică pentru categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 și D1E. Practic, șoferii profesioniști vor fi testați obligatoriu pentru riscul de apnee în somn.

Legislația actuală introdusă în 2015 prevede că doar șoferii suspectați de apnee trebuie să obțină un aviz medical special. Decizia este justificată de numărul mare de accidente auto care au drept cauză principală apneea, o oprire temporară a respirației asociată cu o somnolentă excesivă pe timp de zi.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie aprobat de ministrul sănătății și publicat în Monitorul Oficial.

Via Avocatnet

  • PAUL, sâmbătă, 10.08.2019 11:16

    FISA MEDICALA ESTE O HARTIE CARE PRODUCE SPAGI ,,MAI BINE FARA .