Mașinile autonome ar putea reduce traficul cu 35%: sistemele de comunicare între mașini vor fi esențiale

de Daniel Popescu
Marti, 21.05.2019
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Mașinile autonome au potențialul de a reduce traficul cu 35% în cazul în care acestea ar comunica permanent unele cu altele, potrivit unor simulări realizate în Marea Britanie.

Mai mulți cercetători de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie au realizat o simulare pentru a stabili cât de eficiente ar fi mașinile autonome pentru traficul urban.

Cercetătorii au programat o flotă de mașini robotizate în miniatură să se conducă singure pe un circuit cu două benzi pe sens pentru a observa ce se întâmplă cu traficul atunci când prima mașină din flotă se oprește.

În faza inițială, fiecare mașină aflată în spate a încetinit sau a oprit și a așteptat un moment prielnic pentru a schimba banda de circulație, la fel cum se întâmplă în traficul real.

În a doua fază a proiectului, cercetătorii au programat mașinile să colaboreze, astfel că mașina care s-a oprit pe circuit a trimis un semnal celorlalte mașini din flotă. Efectul a fost că mașinile din spate au frânat mai ușor și au fost capabile să schimbe banda de circulație mai repede, fără să frâneze puternic sau să oprească.

Concluzia cercetătorilor a fost că traficul s-a redus cu 35% atunci când mașinile autonome și-au transmis date în timp real.

"Mașinile autonome ar putea rezolva multe probleme diferite asoaciate cu condusul în orașe, dar trebuie să existe o cale prin care să lucreze împreună", explică Michael He, unul dintre studenții care a lucrat la dezvoltarea algoritmilor pentru acest proiect.

Una dintre problemele reale va fi reprezentată de faptul că producătorii auto dezvolta propriul hardware și software pentru mașinile autonome.

"Dacă producători diferiți dezvolta propriile mașini autonome cu propriul software, mașinile trebuie să comunice între ele în mod eficient", a adăugat Nicholas Hyldmar, un alt student care a lucrat la proiect.

Via Auto Express

Comentarii (1)

  • Era un nene care afirma la un moment dat ca ba din potriva: e posibil ca in loc sa scada traficul el sa creasca din cauza celor care pentru a nu plati parcarea (sau pentru ca nu gasesc loc liber) sa-si trimita masinile sa se invarta prin zona.
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru