Legea suspendării înmatriculării a fost adoptată: se aplică dacă ITP-ul este expirat sau dacă transferul de proprietate durează peste 90 de zile

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Miercuri, 22.11.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Înmatricularea unui vehicul va fi suspendată dacă ITP-ul este expirat sau anulat sau dacă dreptul de proprietate nu este transcris în maxim 90 de zile de la achiziționare. Legea se aplică din 20 mai 2018.

Camera Deputaților a aprobat marți un nou regulament pentru Inspecția Tehnică Periodică (ITP), care prevede, printre altele, că aceasta trebuie realizată anual pentru mașinile cu o vechime mai mare de 12 ani.

În aceeași, zi, Camera Deputaților a adoptat un alt proiect de lege prin care este introdusă noțiunea de suspendare a înmatriculării unui vehicul, ca parte a necesității de a armoniza legislația cu cea existentă deja în Uniunea Europeană.

Legea fusese aprobată de Guvern încă din luna august, iar acum mai are nevoie doar de promulgarea președintelui și publicarea în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare începând din 20 mai 2018.

Noua lege prevede că înmatricularea unui vehicul este suspendată în cazul în care ITP-ul este expirat sau anulat. În plus, înmatricularea va fi suspendată în cazul în care noul proprietar al mașinii nu solicită transcrierea dreptului de proprietate într-un interval de 90 de zile de la data achiziționării.

În prezent, termenul legal este de 30 de zile, însă neîndeplinirea acestuia nu atrage niciun fel de sancțiune.

Cu alte cuvinte, prin noua lege nu mai este posibil ca noul proprietar să conducă mașina fără să transcrie dreptul de proprietate. În prezent, circulația cu o mașină care are înmatricularea suspendată se sancționează cu amendă de la 9 la 20 de puncte și cu reținerea certificatului de înmatriculare.

O altă noutate este că, până la intrarea în vigoare a legii, Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor trebuie să realizeze o aplicație pe site-ul său oficial prin care să poată fi verificată rapid situația înmatriculării unei mașini și, dacă este cazul, motivul suspendării înmatriculării.

Via Profit

Comentarii (8)

  • Edikkk
    ati uitat cred si ca masinile noi vor face ITP odata la 3 ani

    (noi fiind considerare cele pana in X ani.. .zic X ani pentru ca nu scrie nicaieri pana in cati ani este o masina noua considerata noua...
    din ceea ce pare doar prima data se va face la 3 ani si apoi imediat la cate 2 ani)
    6 0
  • @Edikkk

    Pana la urma si la coada ai inteles bine: o masina noua (atunci cand e pusa in circulatie prima data) va avea ITP-ul valabil 3 ani... dupa aceea... precum restul masinilor din circulatie... la urmatorul ITP deja avand 3 ani de la prima inmatriculare nu mai e noua...
    In cazul in care se mai intreaba totusi cineva daca masina proprie mai este noua intrucat a achizitionat-o (dar si a inmatriculat-o) doar cu putin timp inainte de 20 mai 2018, raspunsul este negativ (ptr ca deja are ITP-ul trecut in talon 2 ani, mai exact: inmatriculare = talon = ITP trecut).

    Cam alambicat... sper totusi ca macar e logic... :))
    11 0
  • Si despre ITP-ul odata la un an ce stiti ? Daca a masina din 2005 , la 1 ianuarie trebuie sa merg urgent la ITP ? Teoretic imi expira abia la sfarsitul lui 2018.
    0 0
  • @A: Noua lege nu se aplica retroactiv, astfel ca nu afecteaza valabilitatea ITP-ul actual. Urmatorul ITP il faci cand expira cel actual, la sfarsitul lui 2018. Din acel moment, fiecare ITP pe care il faci va fi valabil doar un an.
    8 0
  • kim_vl
    Legea care prevede valabilitatea ITP-ului intra in vigoare la 1 ianuarie 2018 (daca o promulga presedintele).
    1 0
  • Sa speram ca nu trece de presedinte si ii trimite pe ei sa faca testul psihologic in fiecare an la ce aberati scot.
    3 0
  • kim_vl
    @badas
    Care este aberatia ?
    0 0
  • @kim_vl
    Aberatia e ca EI sunt acolo si dau legi. Si ca ”unii” dintre noi i-am votat...
    1 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru