Jaguar Land Rover testează un nou tip de vehicule autonome: tehnologia “virtual eyes” studiază reacțiile pietonilor înainte ca aceștia să traverseze pe trecere

de Paul Cosma
Marti, 28.08.2018
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Grupul Jaguar Land Rover a început să testeze o nouă tehnologie pentru mașinile autonome. Sistemul “virtual eyes” analizează reacțiile pietonilor înainte ca aceștia să traverseze pe trecere. Studiile arată că 63% dintre pietoni sunt îngrijorați de cât de sigur va fi pentru ei să traverseze drumurile publice în viitor.

Siguranța oferită de mașinile autonome a fost pusă la îndoială încă de la apariția primelor teste cu aceste noi tehnologii. Mai mult decât atât, imaginea mașinilor autonome a fost serios șifonată în urma unui accident din Statele Unite, când un vehicul autonom a lovit și ucis un pieton.

În aceste condiții, producătorii caută soluții prin care mașinile “care se conduc singure” să trezească sentimentul de încredere în rândul opiniei publice.

Britanicii de la Jaguar Land Rover au creat unele vehicule autonome, echipate cu “ochi virtuali”, care să analizeze comportamentul și reacțiile pietonilor înainte ca aceștia să traverseze pe trecere. Proiectul vine în contextul unor studii invocate de JLR care arată că 63% dintre pietoni sunt îngrijorați de cât de sigur va fi pentru ei să traverseze drumurile publice în viitor.

Astfel, o echipă de ingineri JLR va colabora cu mai mulți psihologi pentru a înțelege mai bine comportamentul oamenilor și încrederea pe care aceștia o au față de mașinile autonome.

Tehnologia “virtual eyes” folosește o serie de senzori care se “uită” în ochii pietonilor și le semnalează că i-au “văzut” și că vor lua măsuri pentru a opri mașina.

Vehiculele autonome JLR, denumite “self-driving pods”, sunt testate într-un depozit închis ce simulează condiții din viața reală a pietonilor.

Peste 500 de oameni vor lua parte la aceste teste. În plus, proiectul se bucură de susținerea guvernului britanic.

Rezultatele testelor și nivelul de încredere al pietonilor în mașinile autonome vor fi anunțate ulterior de grupul Jaguar Land Rover.

 

Comentarii (2)

  • inexorabil
    Și cum vor “reacționa” autonomele, dacă vor “citi” ȋn ochii mei ce “folclor” le voi adresa eu mental? Dar dacă mă vor surprinde fiind pur și simplu flegmatic?

    Vor zice unii: “Tipic lui inexorabil”. Adică needucat, neintegrat, necivilizat, nerafinat. Păi de! ce pretenții să ai de la unul care, până la ultima suflare, se va complăcea ȋn “putoarea” M.A.I. ?
    0 0
  • mircea badea
    sa-i calce daca nu-s in stare sa se asigure.
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru