Industria auto, motorul economiei: România a exportat mașini și componente auto de aproape 10 miliarde de euro în 2017

de Daniel Popescu
Luni, 02.04.2018
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
România a exportat mașini în valoare de 3 miliarde de euro și componente auto de peste 6.6 miliarde de euro în 2017, astfel că industria auto a fost cel mai important domeniu al economiei.

Industria auto are o semnificație majoră în economia României, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică pentru anul 2017. Sursa citată plasează industria auto pe prima poziție în topul exporturilor realizate de uzinele din România.

Astfel, România a exportat anul trecut mașini în valoare de 3.054 miliarde de euro produse de Dacia și Ford, la care se adaugă exporturi de 6.61 miliarde de euro pentru componente auto. În total, industria auto a exportat mașini și componente auto în valoare totală de 9.664 miliarde de euro. În plus, datele statistice arată că și producătorii de cauciucuri prezenți în România au avut un an prolific, cu exporturi de 1.358 miliarde de euro.

În schimb, România a importat mașini în valoare de 2.046 miliarde de euro și componente auto în valoare totală de 3.012 miliarde de euro. Prin urmare, valoarea totală a importurilor generate de industria auto a fost de 5.058 miliarde de euro.

Cu alte cuvinte, exporturile din industria auto sunt de aproape două ori mai mari decât importurile, chiar dacă țara noastră are numai două uzine de mașini, la Mioveni și Craiova.

Via Curs de Guvernare

Comentarii (3)

  • gata, am depasit Germania la exporturi auto, ne-am pricopsit.
    5 12
  • @tng cred ca te inseli amarnic....
    Nemti cred ca au mai mult de 15-20 de fabrici auto care lucra la capacitate maxima incontinuu.....cum naiba sa depasim Germania...daca te refereai la Ungaria poate avem sanse....
    4 11
  • Pai,moi,pib-ul romancii este undeva la 150-160mld.cit e auto 6-7%?!.sincer eu ma asteptam la industria aia extractiva petrol ,gaze,carbune poate si ceva agricultura sa fie pe primele locuri cu cite 10-15%....a,am uitat romanica a fost vinduta pe nimic si nu mai e nimic al nostru si in numele democratiei si al integrarii in ue.. petrolistilor li se face rau daca platesc redeventa ca in norvegia ,sa zicem..lasa ca vine anaf dupa covrigari(acolo ii buba cea mare,ca aia cu singe albastru nu suporta)
    1 3

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru