Impozit auto pentru samsari: persoanele care vând mai mult de două mașini pe an vor plăti contribuții sociale pentru sănătate și pensii

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Luni, 09.10.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Persoanele care vând mai mult de două mașini pe an vor plăti începând din 2018 contribuții sociale pentru sănătate și pensii, la fel ca în cazul activităților independente.

Codul Fiscal urmează să includă câteva schimbări majore începând de anul viitor, iar una dintre ele se referă inclusiv la vânzările de mașini.

Astfel, începând din 2018, o persoană care va vinde mai mult de două mașini pe an va fi încadrată în categoria persoanelor care realizează activități independente. Guvernul vrea "instituirea unui regim fiscal distinct, aplicabil persoanelor fizice care transferă din patrimoniul personal, în cursul unui an, mai mult de două autoturisme", se arătă în cadrul unui proiect discutat Guvern cu reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României la sfârșitul săptămânii trecute.

Potrivit cadrului legislativ care se va aplica de anul viitor, din venitul total anual obținut din vânzarea mașinilor vor fi scăzute cheltuieli forfetare de 40% pentru stabilirea venitului net. Din suma rămasă, persoana respectivă va plăti contribuții sociale la pensii (CAS) și la sănătate (CASS), iar cota totală a acestora este de 35%.

Introducerea unui astfel de regim fiscal va afecta în special samsarii de mașini, iar măsura este propusa ca urmare a creșterii spectaculoase a înmatriculărilor de mașini second-hand după eliminarea timbrului de mediu.

Via Hotnews, Profit

Comentarii (21)

  • In sfarsit o masura buna, samsarii sunt cu zecile de mii.
    31 2
  • cristianx
    Din cate stiu, majoritatea dintre samsari nu trec masinile pe numele lor inainte de vanzare in RO..vezi anunturile gen : unic proprietar in DE sau 1 singur proprietar in Germania, etc. Asta e probabil pt firmele care aduc masini sau cei care aduc masinile pe firma. Nu prea cred ca va atinge majoritatea ACEEA a samsarilor.
    25 3
  • Marius
    Nu va afecta pe nimeni, samsarii trec mașina de pe proprietarul străin direct pe cumpărătorul român, el nu apare nicăieri în acte deci nu va plății nimic, așa se face de ani de zile
    30 6
  • Aciduzzu
    Bă marius
    Un neproprietar nu poate vinde!
    Cand mergi la primarie să completezi formularu' ăla, vanzatorul tre sa prezinte contractul de v-c sau factura în care s-apară EL ca proprietar. Altfel cum dreaq să vândă ceva ce nu-i a lui?
    11 8
  • Contractul de vânzare-cumpărare se face între proprietarul din acte și cel care cumpara. Samsarii doar intermediază, cumpara cu un preț și vând cu alt pret.
    16 2
  • @Aciduzzu
    Ia sa vezi ca se poate. Doar papitoii de prin orase fac altcumva. Aia care aduc masini nu au treaba cu vreun act.
    4 0
  • Un neproprietar poate vinde linistit.
    CE mare lucru sa faca un contract intre proprietarul neamt si cumparatorul din Ro.
    Asa ca legea este degeaba. Si faptul ca au pus 2 masini este cam putin.
    Trebuia macar de la 3 in sus. Eu spre exemplu am 2 masini si daca le vand pe amandoua in acelasi an, cumpar alta, nu imi place, o vand si pe aia si platesc taxe?
    9 2
  • Nu vreau sa subliniez daca masura e buna sau nu ci in ce kkt treb sa fie tara daca astia din Guvern nu stiu din ce sa mai scoata bani.
    14 6
  • Nu ti se pare normal ca toti care fac profit sa plateasca impozit?
    15 2
  • Anonim
    O masura foarte buna multi au facut averi frumusele din traficul de masini . Dar legea trebuie facuta astfel : cine vinde mai mult de 2 masini pe an , cel care vinde trebuie obligatoriu sa fie proprietarul masini ca altfel smecherii astia nu se trec pe acte , si pe langa contributiile la pensie , sanatate trebuie si impozit pe profit ca doar nu le vnd in pierdere . Cei care muncim legal si avem un venit platim toate cele 3 trei taxe , contributii pensie , sanatate si impozit . De ce un smecher de asta care face profit sa nu le plateasca ?
    12 2
  • "Din cate stiu, majoritatea dintre samsari nu trec masinile pe numele lor inainte de vanzare in RO..vezi anunturile gen : unic proprietar in DE sau 1 singur proprietar in Germania, etc. Asta e probabil pt firmele care aduc masini sau cei care aduc masinile pe firma. Nu prea cred ca va atinge majoritatea ACEEA a samsarilor"

    Asa ceva nu se poate! Niciun cetatean roman nu poate semna contract de vanzare-cumparare prin intermediar. Transferul de proprietate pentru masinile din import se produce la momentul cumpararii masinii din Germania. Nu poti semna un act de proprietate in lipsa. Faptul ca se mentioneaza "un singur proprietar in Germania" este un fel de praf in ochi tocmai pentru induce iluzia seriozitatii. Daca ar declara simplu "un singur proprietar" cumparatorii ar putea lesne intreba "de ce unul singur cand eu cumpar masina de la tine si tu ai cumparat-o de la altul"!

    @bbb
    Pai cu ce e frate? Tu ai semna un contract cu altcineva decat cu proprietarul masinii? Sigur? Si atunci de ce crezi ca oamenii ar face-o? Eu nu spun ca nu exista si pacaliti. Insa cand dai 20 000 de euro pe o masina, crede-ma ca vvrei ca toate actele sa fie in regula!
    Hai sa fim seriosi? Tu crezi ca toata lumea-i proasta! Masina aia ca sa aiba numere rosii le are urmare a unei cereri facute de proprietar. Sau tu crezi ca nemtii le dau procure speciale smasarilor sa faca contracte si sa-i reprezinte in fata autoritatilor romane?!!

    Si apoi, inca un aspect... Samsaritul nu presupune doar aducerea masinilor din afara. Nu ati gasit niciunii biletele in geam ca cineva vrea sa va cumoere masina si ofera "seriozitate". Nu v-ati vandut niciunii masina personala pana acum sa vedeti ca din zece potentiali clienti, opt sunt samsari?

    @zen
    Statul este in starea in care este si din cauza evaziunii fiscale care se ridica la un porcentaj enorm. Si asa cum eu platesc impozite pe fiecare leut pe care il castig mi se pare normal ca toti sa o faca! Discutia este alta si, pe undeva te inteleg! Asemenea masuri ar trebui insotita si de altele care sa duca la reducerea celor care primesc ajutor social degeaba.
    6 2
  • Vor reveni înmatriculările in Bulgaria, este frecție la picior de lemn ce vor sa facă. Nu au soluție, samsarul are familie mare si bonus, mulți prieteni.
    O soluție ar fi ca vânzările de mașini sh aduse de afara sa se facă prin dealer/societate autorizata + impozit in funcție de cantitatea de CO2. Un singur amendament: statul trebuie sa ajute "samsarii" sa-si facă societăți capabile sa asigure aceasta activitate
    5 2
  • Edikkk
    indiferent ce cale vor mai gasi samsarii, intentia este foarte buna !
    4 3
  • Mi se pare normal sa plateasca toti care fac profit impozit. Dar nu mi se pare normal ca tu, statule roman, sa nu imi reprezinti corect interesele in gestionarea banilor. De aceea ma folosesc de toate mijloacele legale si ilegale sa pot sa fentez fiscul.
    6 3
  • Asa cum s-a mai precizat si in alte comentarii, samsarii nu inmatriculeaza masinile cumparate. Le cumpara pe numele lor in contract, iar ulterior, cand le vand, fabrica un nou contract, cu numele vanzatorului original si cumparatorul gasit; in consecinta, numele lor nu apare nicaieri. Da, asta e fals in acte si nu, nu-si bate nimeni capul sa dovedeasca asta.

    Ce se poate face cel mai usor, in opinia mea, e sa fie luate in evidenta masinile la momentul intrarii in tara; asta nu o mai poti fenta.

    In alta ordine de idei, nu vad de ce nu ar fi taxata specula in general, chiar si cea cu masini. Atunci cand cumperi si vinzi actiuni, daca inregistrezi profit, platesti impozit, nu?!
    13 1
  • Am si eu o curiozitate - daca vand 3 masini la un pret mai mic decat cel de cumparare, deci am pierderi, care este logica platirii de taxe?

    In orice caz, din ce inteleg in articol, 21% din banii luati pe masina la vanzare vor ajunge la stat, nu 21% din profit. Nu am avut rabdarea sa citesc intregul articol de pe profit.ro, dar dupa o citire in diagonala asa pare. Iar asta nu are nici un sens.
    1 2
  • Foarte corect , ca toti au construit case , au 3-4 masini si traiesc ca boierii !!! Sa vada ANAF-ul din ce au construit casele si sa plateasca impozit dupa !
    0 1
  • Robert
    Un exemplu de luat in calcul.
    O taxa de proprietate exact ca in italia.De fiecare data cand se schimba priprietarul masini se plateste taxa de proprietate. Exact ca in tabelul de la link. Legea trebuie facuta perntru toata lumea la fel, adica si pentru cei ce vand masini noi, dar cum la noi ca la nimeni o sa se ajunga din nou pe la uniunea europeana si se va elimina. la 500000 de masini inmatriculate ganditiva cata benzina se cnsuma, cate impozite isi iau etc etc. Da in Romania se fac lucruri contra la populatie. Omul ca isi ia masina secon hand isi ia ca nu are destui bani sa cumpere una noua PUNCT.
    Ati votat, suportati consecintele.

    http://www.up.aci.it/udine/spip.php?article64
    1 0
  • Anonim
    @ WJFRIJWIFJ J smechere daca esti asa bun foarte bine numai ca atunci cand castigi un ban dintr-o afacere trebuie sa platsti taxe la stat ca asa este legea nu traim in junla din Vitan unde faceti voi clientul . Multi dintre voi sunteti pasibili de puscarie falsifocati o gramada de lucruri de pe masini . Infractiunea se numeste INSELACIUNE ! Ca sa nu mai vorbim de platit taxe . Sper sa vina o zi in care pe toti "smecherii" astia sa va vad la munca si o parte la racoare !
    3 0
  • E o idee buna dar oare prima masina vanduta va fi scutita de taxe?
    0 0
  • hai ma!
    ba ,da eu propun altceva...sa moara calu smecherii care se ascund dupa denumirea simbolica de "stat" va arunca un os si voi icepeti sa roadeti(pt acest lucru tot respectul pt "stat")...in spatele acestei avalanse media de manipulare si idobitocire a sclavilor nu v-ati pus intrebarea de ce la stat exista salarii de mii de euro sau pensii pt niste papitoi ,care toata viata lor au plimbat hirtii dintr-o parte in alta si au facut pe "indispensabilii"societatii ...?a sa nu-i uitam si pe "truditorii"aparatelor de represiune care ajung si aia la salarii de j-de mii de euro...DA OARE DACA STATUL RAMINE CU JUMA DE ANGAJATI si aia cu salariu pe masura muncii oare nu-i mai bine???eu cred ca samsaru ala munceste mai mult decit un papitoi statal(chiar si cind se chinuie sa te insele...prost ii cumparatorul puna la urma care isi imagineaza ca in viata toate is gratis...astia-s in general bugetarii ,care habar nu au ce e aia munca.....asa ca d-nilor mai ginditi si voi otira ,lasati dracu indobitocirea...hi hi hi ,stati linistiti ca cei cu "singe albastru "vor trai intotdeauna bine ,iar voi veti latra degeaba la fiecare os aruncat...prea mult facebook la creie dauneaz!!!ps nu sint samsar,doar citesc printre rinduri
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru