Grevă la uzinele BMW și Audi din Germania: muncitorii vor salarii mai mari și program mai scurt

Publicat vineri, 12.01.2018 11:59 de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com

Muncitorii de la trei uzine BMW din Germania și cei de la fabrica Audi din Ingolstad au intrat în grevă și solicită mărirea salariilor cu 6% și posibilitatea reducerii programului săptămânal de lucru la 28 de ore.

Germania se confruntă cu un conflict de muncă între muncitorii din uzine și marii producători, care a fost declanșat de sindicatul IG Metall, cel care reprezintă interesele a aproape 4 milioane de salariați.

Industria auto este printre cele mai afectate de acest conflict, iar muncitorii uzinei Audi de la sediul central din Ingolstadt și salariații uzinelor BMW din Dingolfing, Landshut și Regensburg au întrerupt lucrul în așteptarea rezolvării acestuia.

Ca urmare a creșterii economice din ultimii 6 ani și a celei mai scăzute rate a șomajului din ultimii ani, sindicatul IG Metall solicită mărirea salariilor cu 6% pentru muncitorii din uzine și ingineri. În plus, pentru prima oară după 30 de ani, sindicatul solicită reducerea programului de lucru săptămânal de la 35 de ore la 28 de ore pentru o perioadă de doi ani în cazul angajaților cu copii sau care au în îngrijire persoane în vârstă.

Pentru moment, contra-oferta venită din partea companiilor a fost mai modestă: mărirea salariului cu 2% și acordarea unui bonus de 200 de euro pentru primele 3 luni ale acestui an. În plus, companiile condiționează reducerea programului de lucru de posibilitatea ca alți angajați să lucreze temporar mai mult, pentru ca producția să nu fie afectată.

Negocierile dintre cele două părți vor continua în următoarele zile, însă până atunci sunt așteptate și alte greve sporadice la uzinele marilor constructori auto.

Via Reuters

 • Adrian C, vineri, 12.01.2018 13:21

  Uite ce inseamna sa iti cunosti drepturile si sa actionezi in consecinta. Romanul accepta orice, nu protesteaza si se plange pe facebook ca nu are bani si lucreaza zi lumina. BVO lor.

 • DAC, vineri, 12.01.2018 14:39

  Uite ce înseamnă sa îți cunosti drepturi dar si sa fie uniți. Sindicatele nu se vând pe 2 lei ca la noi. E normal ca atunci când ai profit sa mărești salariile si sa acorzi si alte drepturi. La noi, ne mulțumim ca avem un serviciu si atât. De aceea nemții sunt unde sunt, iar noi..., vai de noi.

 • vladu daniel, sâmbătă, 13.01.2018 00:41

  Si cei de la Daimler, din fabrica de la Worth am Rhein au intrat in greva si cer aceleasi lucruri. Miercuir a fost o greva de doua ore, si daca nu comducerea nu va accepta cererile noastre, miercurea viitoare va fi una de 24 de ore.

 • rov, duminică, 14.01.2018 10:31

  se bucura chinezii...