Fondurile pentru programul Rabla 2018 au fost epuizate: românii au casat în acest an 50.000 de mașini vechi

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Marti, 04.12.2018
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Ministerul Mediului a anunțat că fondurile suplimentare disponibile pentru programul Rabla 2018 au fost epuizate la finalul lunii noiembrie.

Ediția din acest an a programului Rabla s-a bucurat de un succes peste așteptări, iar Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a alocat în total aproximativ 50.000 de tichete, dintre care 30.000 de tichete la jumătatea lunii septembrie.

Astfel, pentru prima oară în ultimii ani, românii au putut casa mașini mai vechi de 8 ani inclusiv în toamnă. AFM a anunțat acum că fondurile alocate pentru persoane fizice în cadrul programului Rabla 2018 au fost epuizate, în timp ce persoanele juridice au posibilitatea să mai depună cereri până în 7 decembrie.

Cu toate acestea, cele 50.000 de mașini vechi care au fost casate în acest an reprezintă doar o mică consolare, în contextul în care românii au înmatriculat 390.000 de mașini second-hand în primele 10 luni ale acestui an. Practic, pentru fiecare mașină veche care a fost casată în acest an, au existat alte 8 mașini second-hand înmatriculate.

Primele detalii despre Rabla 2019

Pentru moment, nu este clar când va începe programul Rabla 2019 și nici care va fi bugetul alocat, deși Ministerul Mediului afirma recent că va aloca fonduri pentru 50.000 de tichete, nivel similar cu cel din acest an.

Cert este că proiectul prevede o nouă condiție pentru înscriere, și anume ca mașina veche dusă la casat să aibă ITP valabil. De asemenea, proiectul prevede că mașina nouă achiziționată trebuie să emită cel mult 120 grame de dioxid de carbon pe kilometru, comparativ cu valoarea de 130 de grame din acest an.

În schimb, prima de casare va rămâne neschimbată la 6.500 de lei, însă proprietarii pot obține diverse bonusuri suplimentare: 1.000 de lei dacă emisiile mașinii noi sunt de cel mult 96 grame și 1.700 de lei dacă noua mașină are sistem hibrid.

Prin urmare, prima de casare poate ajunge la cel mult 9.200 lei.

Via Avocatnet

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru