Fața nevăzută a mașinilor autonome: șoferii agresivi vor profita de "amabilitatea" acestora

de Mircea Meşter, Foto: Dreamstime.com
Luni, 24.10.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Faptul că mașinile care se pot conduce singure vor fi programate să evite orice fel de incident în trafic va duce la situații în care șoferii umani vor profita în prima fază de caracterul "blând" al acestora.

Tehnologiile care le vor oferi mașinilor capacitatea de a se autopilota au mari șanse să transforme traficul urban și extraurban în următorii ani. Și nu e vorba doar de modul în care mașinile care nu au nevoie de șofer se vor conduce pe șosea, ci și despre modul în care șoferii mașinilor "normale" vor alege să interacționeze cu acestea.

Conform unui studiu realizat de Goodyear în parteneriat cu London School of Economics în 11 țări europene, șoferii agresivi de astăzi vor profita de modul în care vor fi programate mașinile autonome pentru a le "hărțui" în trafic. De exemplu, știind că o mașină autonomă este setată să-și protejeze ocupanții și să evite accidentele, unii șoferi vor forța accesul în intersecții sau în zonele în care șoseaua își reduce numărul de benzi.

Mașinile autonome "vor fi mașini cuminți"

"Vom fi copleșiți de mașini amabile. Acestea nu ne vor face niciodată nimic rău. Sunt mașini cuminți, nu taie calea, nu stau la un metru de spatele tău și nu îți frânează în față amenințător", a declarat un șofer din Marea Britanie în cadrul studiului.

Opinia șoferilor este întărită și de Roger Geffen, membru al unui club de ciclism din Anglia, care susține că "dacă pietonii și bicicliștii pot să intre fără probleme în fața mașinilor știind că acestea se vor opri, fără îndoială că unii vor profita de acest aspect.

Acest lucru îi va înfuria pe șoferi, iar de aici se vor naște probabil petiții pentru ca bicicletele să fie interzise de pe șosele".

Evident, acest tip de comportament este ilegal, însă acest aspect nu-i va opri pe șoferii agresivi să apeleze la "bunăvoința" mașinilor autonome pentru a profita de acestea. Conform studiului la care au răspuns 12.000 de șoferi, riscul ca un șofer să "agreseze" o mașină autonomă crește proporțional cu agresivitatea de care dă acesta dovadă în traficul actual.

via Business Insider

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru