Experiment realist: două familii suedeze vor utiliza Volvo XC90 cu funcții autonome pe drumuri publice

de Daniel Popescu
Miercuri, 13.12.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Două familii din Suedia vor utiliza mașini Volvo XC90 echipate cu sisteme autonome pentru ca producătorul să monitorizeze comportamentul unor șoferi și pasageri obișnuiți.

Volvo este unul dintre constructorii care promovează introducerea de sisteme autonome pe mașini. Chiar dacă nu intenționează să ofere mașini complet autonome pentru trasee urbane, constructorul suedez intenționează să lanseze în 2021 primul model capabil să se conducă singur pe autostrăzi.

Volvo a încheiat inclusiv un parteneriat cu serviciul de ride-sharing Uber prin care va furniza nu mai puțin de 24.000 de unități XC90 care vor conduce singure pasagerii la destinație începând din 2019.

Iată însă că producătorul este pregătit acum de o nouă etapă a dezvoltării prin extinderea proiectului Drive Me, care are ca scop invitarea a 100 de persoane care să testeze mașini autonome. Astfel, două familii suedeze au primit două exemplare XC90 pe care le vor conduce pe străzile orașului Goteborg. Cele două mașini sunt echipate cu cea mai nouă tehnologie de asistență a șoferului, o serie de camere și senzori pentru a monitoriza comportamentul lor și pentru a oferi mașinii informații despre mediul înconjurător.

În prima fază a experimentului, familiile vor menține mâinile pe volan și vor superviza condusul constant când folosesc mașinile.

Pe parcursul timpului, inginerii vor introduce diverse sisteme autonome, iar membrii familiilor vor fi instruiți special pentru a înțelege cum să le utilizeze.

"Ne așteptăm să învățăm foarte multe din experiențele acestor familii, ce vor da contur dezvoltării tehnologiei pentru mașinile noastre autonome, astfel încât în 2021 să fim capabili să oferim consumatorilor noștri mașini complet autonome", explică Henrik Green, Vice Președinte Senior al departamentului de Cercetare și Dezvoltare din cadrul Volvo.

Volvo menționează că testarea mașinilor va avea loc inițial în medii controlate, sub îndrumarea specialiștilor Volvo, pentru a garanta astfel siguranța tuturor participanților la trafic.

Via Volvo

Comentarii (1)

  • Scandinavia e zona în care se fac cele mai multe mega-experimente sociale.
    ...Ați fost recent prin Suedia? Eu, da - în ciuda valului de imigranți rudimentari, e deja o mini Brave New World a lui Huxley - fără bani lichizi, cu cipuri implantate unor angajați de bunăvoie (deocamdată doar unora) și acum cu Autonomous Driving în fașă.

    Părerea mea: neo-feudalismul digital e pe vine. :-)
    7 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru