Enel X a instalat 34 de puncte de încărcare pentru mașini electrice în București și împrejurimi: urmează stații în Timișoara, Sibiu și Constanța

de Paul Cosma
Marti, 11.08.2020
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Enel X România a pus în funcțiune o rețea de 34 de puncte de încărcare în București și în zonele limitrofe. Potrivit datelor oficiale, Enel X va continua cu alte unități în București, Timișoara, Sibiu și Constanța.

Enel X România are cel mai mare plan public de infrastructură de mobilitate electrică din țară, care include instalarea a circa 2.500 de puncte de încărcare în toate regiunile țării până în 2023, implicând o investiție totală de aproximativ 15 până la 20 de milioane de euro.

Compania a anunțat acum că a instalat o rețea de 34 de puncte de încărcare în București și împrejurimi, majoritatea unităților fiind de 22 de kW.

“Vânzările de vehicule electrice și hibride sunt în continuă creștere, chiar și în perioada dificilă cu care ne confruntăm și într-un context în care piața auto, în ansamblul ei, scade puternic. Cu toate acestea, suntem siguri că segmentul de mașini electrice își va menține cursul ascendent, în special în România, și datorită relansării programului guvernamental Rabla Plus, care s-a dovedit a fi de o valoare reală pentru clienți,” a declarat Marius Chiriac, directorul Enel X România.

Cele mai multe puncte de încărcare Enel X sunt unități de 2x22 kW, denumite JuicePole, care permit reîncărcarea a două vehicule electrice simultan și încărcarea a până la 40% din nivelul bateriei în 30 de minute, în funcție de modelul mașinii și specificații.

Soluțiile de încărcare Enel X includ și JuicePump care, cu o putere de 50 kW DC sau de 22 sau 43 kW AC, permite reîncărcarea a două vehicule electrice în același timp.

Utilizatorii își vor putea reîncărca vehiculele la punctele de încărcare Enel X folosind aplicația mobilă JuicePass - interfața unică pentru clienții Enel X prin care pot accesa o rețea de peste 50.000 de puncte publice de încărcare din 18 țări europene. Șoferii pot verifica locația și starea punctelor de încărcare Enel X pe o hartă interactivă fie în aplicația JuicePass, fie pe site-ul web (aici).

Instalarea punctelor de încărcare Enel X va continua cu alte unități în București, Timișoara, Sibiu și Constanța.

Începând cu această vară, Enel X a aplicat un model tarifar, conform căruia șoferii își pot încărca vehiculele electrice începând cu 1,29 lei/ unitate de reîncărcare (1 unitate de încărcare = 1 kWh). Mai multe detalii despre planul tarifar găsiți aici.

Via Enel X

Comentarii (3)

  • Adrian
    Preț ?
    A "uitat" toata lumea sa zica ceva despre el?
    3 2
  • ACE - Craiova
    Scrie in text, chiar la sfarsit: 1,29 lei/kWh...

    Pe mine ma deranjeaza faptul ca, pentru fiecare furnizor trebuie sa instalezi o aplicatie proprie....

    Acest lucru nu este in regula pentru ca, toata incarcarea masinii PHEV sau BEV poate sa fie extrem de simpla:
    1) pentru fiecare statie electrica, se poate inscrie un Registru Unic (un fel de ID propriu, aidoma persoanelor fizice), astfel incat sa poti face o reclamatie, daca este cazul;
    2) ca posesor de masina electrica, poti aloca, de pe un card electronic de plati:
    - ori o suma de bani cu care doresti sa incarci
    - ori un numar de kWh pe care ii doresti pentru vehicul
    3) pornesti incarcarea si apoi ti se trag banii din cont

    In cazul cand sunt probleme (tehnice, de plata, avarii, etc) stii si ID-ul statiei si poti proceda foarte repede la rezolvarea problemei respective, in mod civilizat.

    P.S. De ce nu, un numar UNIC de interventie/service EUROPEAN - aidoma 112, doar pentru masinile electrificate, la care sa contribuie toti furnizorii de statii cu bani/operatori?!
    8 0
  • ACE - Craiova
    Iar statiile electrice de incarcare s-ar putea numi, de ex, cazul firmelor:
    - ROENELDJ12345;
    - ROCEZZDJ12345;
    - ROE-ONDJ12345;
    - ROENELB123456;
    - ROCEZZB123456
    - samd...

    In cazul unui particular - gen George Buhnici - care vrea sa puna la dipozitie panourile sale fotovoltaice si altora s-ar putea numi, de ex:
    - ROPPPPDJ12345;
    - ROPPPPB123456
    - samd....

    De ce sa nu poti pune la dispozitie, sa zicem statia ta de la curte, cu o putere de 11 sau 22 kW si unui vecin care nu are acasa un sistem de alimentare trifazic, dar care doreste sa isi incarce masina electrificata si sa iti plateasca - sa zicem - 1 leu/kWh?!
    Tu esti la serviciu sau in concediu iar altcineva isi incarca masina:
    - absolut LEGAL, cu plata de taxe catre stat;
    - ECOLOGIC;
    - destul de rapid masina ziua (evident) si statia electrica sta chiar degeaba iar soarele straluceste pe cer?!

    In acest fel exista si CONCURENTA si posibilitatea de a se extinde cat mai rapid retelele electrice de incarcare pentru cat mai multe statii electrice de firma sau particulare
    11 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru