Campionatul Mondial de Raliuri: Elfyn Evans a câștigat Raliul Turciei și a devenit noul lider al clasamentului general

de Cornel Șocariciu, Foto: RedBullContentPool
Luni, 21.09.2020
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Elfyn Evans s-a impus în Raliul Turciei. Pilotul Toyota revine astfel pe prima poziție a clasamentului general provizoriu și are un avans de 18 puncte în fața coechipierului Sebastien Ogier. Podiumul din Turcia a fost completat de Thierry Neuville (Hyundai) și Sebastien Loeb (Hyundai).

Weekend-ul care tocmai s-a încheiat a fost unul plin pentru pasionații de motorsport. În Franța a avut loc cursa de 24 de ore de la Le Mans, în timp ce în Turcia s-a desfășurat a cincea etapă a actualului sezon de WRC (Campionatul Mondial de Raliuri).

Raliul Turciei este considerat unul dintre cele mai dure evenimente de acest gen din lume, iar ediția din 2020 s-a încadrat în acest tipar, mulți dintre protagoniști fiind nevoiți să abandoneze sau să se oprească pe parcursul probelor speciale pentru a rezolva diferite probleme.

Ediția din 2020 a Raliului Turciei a programat 223 de kilometri împărțiți în 12 probe speciale. Dacă în primele două zile ale raliului, concurenții au fost feriți de evenimente mai puțin plăcute (cu excepția lui Ott Tanak, campion mondial en-titre, care a abandonat din cauza unor probleme tehnice), ultima zi a fost una dificilă pentru multe dintre echipaje.

Pe prima probă a zilei de duminică, Sebastien Ogier (Toyota) și Thierry Neuville (Hyundai) , piloții care se duelau pentru prima poziție a clasamentului, au făcut pană și au oprit pe specială pentru a schimba.

Același lucru s-a întâmplat și în cazul piloților Sebastien Loeb (Hyundai), Kalle Rovanpera (Toyota) și Esapekka Lappi (M-Sport Ford).

Tot pe prima probă specială a zilei de duminică, Teemu Suninen (M-Sport Ford) a abandonat după ce a rupt o roată.

În aceste condiții, Elfyn Evans (Toyota) a devenit liderul raliului cu un avans de peste 40 de secunde în fața lui Ogier. Pe a doua probă specială a zilei, pilotul francez pierde secunde prețioase în fața lui Neuville, belgianul reușind astfel să urce pe poziția secundă în clasamentul general provizoriu. Dar Ogier nu a scăpat de probleme, iar în timpul penultimei probe, motorul modelului Yaris WRC a cedat, iar francezul a fost nevoit să abandoneze. Astfel, Sebastien Loeb a urcat pe poziția a treia a clasamentului general.

Elfyn Evans reușește astfel să câștige un nou raliu alături de Toyota (a doua victorie împreună cu niponii și a treia victorie din carieră). În plus, pilotul Toyota urcă și în clasamentul general și devine noul lider al sezonului. Neuville încheie pe poziția a doua, iar Loeb mai bifează un podium și aduce puncte importante pentru Hyundai în clasamentul pe echipe.

Campionatul Mondial de Raliuri: clasament general piloți

Loc Pilot Echipă Puncte
1 Elfyn Evans Toyota 97
2 Sebastien Ogier Toyota 79
3 Ott Tanak Hyundai 70
4 Kalle Rovanpera Toyota 70
5 Thierry Neuville Hyundai 65
6 Esappeka Lappi M-Sport Ford 38
7 Teemu Suninen M-Sport Ford 34
8 Craig Breen Hyundai 25
9 Sebastien Loeb 
Hyundai 24
10 Gus Greensmith M-Sport Ford 16

Campionatul Mondial de Raliuri: clasament general pe echipe

Loc Echipă Puncte
1 Toyota 174
2 Hyundai 165
3 M-Sport Ford 101

Comentarii (2)

  • netam-nissan
    unde or fi masinile europene? dupa atitea victorii asiatice mai ramine sa vedem chinezarii pe podiumul wrc.
    11 1
  • someone
    ce noroc pe elfyn, mai ales dupa penele lui neuville , ogier si intarzierea lui loeb. si uite asa , intr-n campionat ce se tine doar pe jumatate pot aparea surprize mari
    6 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru