Bottas a câștigat cursa din Rusia în fața lui Verstappen! Hamilton, locul 3 după o penalizare de 10 secunde

de Daniel Popescu
Duminica, 27.09.2020
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Valtteri Bottas a câștigat Marele Premiu al Rusiei după ce l-a depășit la start pe Max Verstappen și a profitat de o penalizare de 10 secunde a lui Lewis Hamilton, care a terminat pe trei după o strategie diferită la boxe.

Lewis Hamilton va trebui să aștepte încă cel puțin o cursă înainte de a egala recordul de 91 de victorii deținut de Michael Schumacher.  În ciuda faptului că a plecat din pole position, pilotul echipei Mercedes a avut o strategie ușor diferită de principalii rivali și a fost penalizat cu 10 secunde, element care i-a deschis calea victoriei lui Valtteri Bottas. 

Hamilton a plecat excelent din pole position și a fost urmat de Valtteri Bottas, care a reușit să-l depășească rapid pe Max Verstappen. Pilotul celor de la Red Bull a ratat startul și apoi a ieșit larg în virajul doi, însă a reușit să se poziționeze pe trei în fața unui Esteban Ocon care a câștigat trei locuri la start.

În spatele său s-a poziționat coechipierul Daniel Riccardo, urmat de Sergio Perez, Pierre Gasly și Charles Leclerc, în timp ce Sebastian Vettel a progresat doar până pe locul 13.

Cursa a fost întreruptă prin Safety Car la scurt timp după start după ce Carlos Sainz a izbit monopostul McLaren de parapeți, iar Lance Stroll (Racing Point) s-a răsucit pe circuit.

HAMILTON, PENALIZAT CU 10 SECUNDE

Hamilton a avut o strategie excelentă la reluarea cursei și și-a consolidat imediat prima poziție, însă în scurt timp comisarii au anunțat că l-au penalizat cu 10 secunde pentru încălcarea a două reguli în privința modului în care a exersat startul la ieșirea de la boxe pentru alinierea pe grila de start.

Britanicul a intrat la boxe în turul 17, a așteptat 10 secunde, iar apoi a schimbat pneurile soft cu cele hard și a revenit pe locul 11, în spatele lui Vettel, de care a trecut în scurt timp.

BOTTAS JOACĂ EXCELENT STRATEGIA LA BOXE

Ulterior, Hamilton și-a criticat echipa prin radio pentru faptul că a fost chemat la boxe prea devreme. Verstappen și Bottas au oprit la standuri în turul 26, exact la jumătatea cursei, întrucât cei doi au luat statul cu anvelope medium. Bottas a revenit fără emoții pe prima poziție a clasamentului și și-a construit un avans de peste 12 secunde în fața lui Verstappen.

Între timp, Hamilton a reușit să progreseze constant și, după intrarea la boxe a tuturor piloților din fața lui, a ajuns pe locul trei, la 8 secunde de Verstappen și la peste 21 de secunde în spatele liderului. Practic, chiar și în absența penalizării, Hamiton nu ar fi rămas pe prima poziție, ca urmare a strategiei de a începe cu pneuri soft.

SPERANȚE FIRAVE ÎN LUPTA PENTRU TITLU

În ultima parte a cursei, Bottas a avut practic de îndeplinit o simplă formalitate și a trecut primul linia de sosire cu un avans de aproximativ 8 secunde în fața lui Verstappen.

Finlandezul reușește astfel să obțină o victorie care îl menține în cursa pentru titlul mondial, chiar dacă diferența până la britanic rămâne în continuare una foarte mare, de 44 de puncte.

Perez a reușit să obțină locul patru pentru Racing Point după ce l-a depășit în a doua parte a cursei pe Daniel Ricciardo, care a primit și o penalizare de 5 secunde pentru modul în care a abordat virajul 2.

După o cursă în care nu a ieșit practic în evidență, Charles Leclerc a terminat pe poziția a 6-a o performanță în contextul în care a plecat în cursa de pe poziția a 10-a. 

Cursa a fost mai animată pentru ultimele puncte puse în joc, care au fost câștigate de Ocon, Kvyat, Gasly și Albon. În schimb, Vettel a ocupat doar locul 13.

RUSIA - REZULTATE CARSĂ

Comentarii (19)

  • Cursa plictisitoare ca de obicei! Singurul plus este ca Bottas e in fata lui Hamilton! Si mai remarc strategia uluitoare a celor de la McLaren! Niste idioti acolo, in frunte cu Seidl! Sa-l tii pe Norris 50 de ture pe hard, inseamna ca esti dus cu capul! Se pare ca prostimea de locul trei in jos, nu invata de la cei mai buni! Iar rahatul de Sainz trebuie aruncat de la McLaren cat mai repede! Numai prostii face! Nu mai are capul la McLaren! Se gandeste numai la Ferrari si sper sa ia cu el si ghinionul pe care il are aici de cand a semnat! In locul lui Brown, as baga pilotul de rezerva! Iar Norris nu este pilotul acela box-to-box care sa se bata cu oricine! Este ca Button...fricos, iar daca iese ceva, sa iasa! Intamplator este/era pe locul 4.
    6 25
  • "Leclerc a plecat de pe 10", nu după 11? Oricum, "rușine" lui că a terminat în fața coechipierului său la o distanță atât de mică. Nu-i așa Costel? Bravoooo Vettel!!! :))))
    15 9
  • Neutru
    Cum a fost cursa știe toată asistența.Amănuntele,nuanțele,sunt mai interesante spun mai mult.Ați văzut cum s-a comportat campionul care declara că vrea competiție roată la roată?Inițial a vrut să refuze interviul dar la sfătuit echipa că face o mare greșală și a revenit.Să se bucure de victorie și să ridice pumnul poate oricine dar să piardă demn numai caracterele puternice.Asta o înțelege cine poate cine nu...N-a avut pe unde pleca că nu-l mai întorcea nici echipa.Înaite să mă contrați vedeți ce face după ce coboară din mașină pînă la momentul când vine la interviu și comparați cu ce făcea atunci când câștiga.
    20 11
  • @Neutru, aș greși dacă, la capitolul "personalitate", l-aș compara cu Ronaldo? E bine pt.un pilot de F1 să se bazeze pe ideea lui Senna:"să fi al 2-lea înseamnă să fi primul care paolo; dar totodată nu trebuie exclusă și ideea "învață să pierzi o luptă ca să câștigi un război".
    8 5
  • *care pierde
    1 5
  • Tragedie ! Hamilton nu l-a egalat pe Sschumacher.
    11 2
  • Joac-o p-asta :https://www.racefans.net/2020/09/27/stewards-cancel-hamiltons-two-penalty-points-for-practice-start-violations/
    2 5
  • https://www.autosport.com/f1/news/152472/stroll-ridiculous-decision-not-to-penalise-leclerc
    5 3
  • @ XYZ- Misto caracterizarea lui Nroris
    1 2
  • Norris*
    1 2
  • The Dot
    Cursa a fost destul de plictisitoare. In momentul de fata, singurul in stare sa-l bata pe Hamilton e Hamilton.
    Penalizarile, atat in cazul lui Ham cat si a lui Ricci mi s-au parut aberante (dar daca asa scrie in regulament, asa trebuie aplicat, bun sau rau). Nu inteleg de ce Hamilton a fost penalizat acum ceva curse cand l-a acrosat pe Albon, intr-un duel roata la roata cand ultimul era doar cu putin in fata britanicului, dar Leclerc in cursa din Rusia nu pateste absolut nimic pentru ca l-a scos afara pe Stroll.
    Intre timp stewarzii au anulat punctele de penalizare de pe licenta lui Ham.
    Bravo Bottas!
    5 6
  • @The Dot, legat de Leclerc... Îmi amintesc că au fost numeroase discuții bazate pe stilul de depășire și de apărare al piloților pe motiv că în aceste situații există multe posibilități de acrosaj. De aceea știu că s-a hotărât ca pilotul ce i-a luat interiorul adversarului și a câștigat cel puțin o roată în spatele acestuia are dreptul de a-și continua atacul iar cel din față obligația de a nu-l forța pe cel din spate să iasă de pe circuit sau să frâneze ca să evite vre-o ciocnire între ei doi. Unii piloți dar și fani ai sportului știu că nu au fost mulțumiți de această decizie zicând că în felul ăsta locul/poziția câștigat(ă) e ca o porție de mâncare oferită pe tavă și că astfel ar dispărea spectacolul în F1.
    În final, asta a fost decizia în vederea regulamentului, iar în cazul lui Leclerc, el doar și-a continuat linia de atac asupra adversarului însă Stroll a încercat să-i taie fața și altfel a avut loc acrosajul, ieșirea în decor al lui, câștigătorul fiind Leclerc.
    8 2
  • @The Dot, sunt mai multi piloti care s-ar putea bate cu Hamilton, daca ar avea aceeasi masina - Verstapen, Ricciardo, Leclerc, chiar si Vetel in zilele lui bune
    9 3
  • Costel
    Inafara publicului vorbitor de limba spaniola nu multi remarca performanta incredibila a lui Checo.Pentru ce masina are,cursa din Rusia a fost ca o victorie pentru el,iar acum dupa ce a lipsit doua curse este doar la un punct distanta de Daddy $troll little boy.Sper sa il vedem la Red Bull la anul in locul lui Albon.Se stie ca este simplu cand ai un pilot bun si unul slab deoarece nu se creaza tensiuni in echipa,dar daca Red Bull vrea o sa lupte pentru titlul constructorilor are nevoie ca ambii piloti sa adune constant puncte in locurile fruntase.Perez este perfect pentru ei plus de asta este singurul care ar putea lupta cu Max pe aceasi masina cu exceptia lui Hamilton,Leclerc,Ricciardo si cel mai probabil si Russel.Ar fi epic daca s-ar intampla asta.
    8 1
  • Ricci RENbO
    Apropos de penalizari, tin sa remarc reactia lui Ricci la aflarea vestii ca este penalizat cu 5 secunde: "... o sa incerc sa ma revansez, ... voi da tot ce pot..."
    Aceasta este atitudine de mare pilot, nu sa se planga ca l-a incurcat propriul coechipier (care trebuia sa il ajute in mod normal, nu doar sa se faca ca il ajuta), sau sa se justifice ca nu avea cum sa mai faca virajul regulamentar.
    Poate totusi prinde un podium anul asta, ar merita...
    18 1
  • Ieri am devenit fan Ricciardo. Imi placea oricum tipul, caracter frumos cum rar vezi in F1, insa ieri ma cucerit cu totul. Pot doar sa sper ca in viitor sa aiba masina de batut hamiltoni. Sunt convins ca intr-o masina egala hamilton ar fi batut atat de Ricci cat si de Max. Poate chiar Leclerc. Astept sa o vad. Poate il bate Alonso cu o masina buna. Astept sa-l vad pe acest hamilton putin mai umil. Intr-o masina umila.
    9 5
  • m-a
    0 0
  • The Dot
    @Cyrus
    Eu nu am spus ca nu ar fi alti piloti buni. Dar in momentul de fata cu "materialul" pe care il au in mana, nu pot, doar Ham poate gresi si astfel au altii oportunitati de a castiga.
    @Mavrick
    As prefera un link cu o explicatie oficiala, o bucata de regulament, sau orice altceva de aceeasi natura.
    Acum nu iese scandal pentru ca Leclerc nu conteaza pe nicaieri in clasament, la fel cum nu iese scandal vizavi de penalizarile lui Ham, care sunt absolut aberante. Adica exersezi niste starturi si nu deranjezi pe nimeni, dar iti dau 5 secunde pentru ca....? In acelasi timp cu o cursa inainte Leclerc merge doua ture fara centura de siguranta, dar aia e ok.
    Regulamentul (daca asa ceva e scris acolo, pentru ca am inteles ca cele doua penalizari de 5 sec nu sunt tocmai in regulament ci sunt "discretionale") are multe gauri care lasa loc de interpretari si nu mi se pare corect.
    4 2
  • Hai bre ca au inghetat apele deja.Eu zic ca si $troll il distruge pe Hamilton daca ar avea aceasi masina.De Alonso nu mai zic,cu siguranta il bate mar,pacat ca cei doi nu au fost coechipieri pentru a vedea asta....si nu o da pe aia cu Hamilton a avut sustinerea echipei in a doua jumatate a sezonului in 2007 ca e fumata rau asta.Pilotul adevarat se vede in orice circumstante.De exemplu $troll si Perez.Sau hai sa il luam pe preferatul tau care este net superior lui Ocon si asta se vede clar chiar daca francezul are toata sustinerea echipei in defavoarea lui Ricciardo,deoarece este ultimul lui an la Renault.Sau tot Ricciardo in 2018 care a fost complet umilit si zdrobit de Red Bull dupa cursa din Baku echipa fiind complet impotriva lui,cu toate astea omul a fost extraordinar.Imi aduc aminte cu drag acel pole incredibil din Mexic 2018.Pilotul e pilot si in...
    7 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru