Avancronica Marelui Premiu al Spaniei: va obține Mercedes a cincea victorie consecutivă?

Publicat joi, 09.05.2019 16:53 de Daniel Popescu

Lewis Hamilton și Valtteri Bottas și-au împărțit victoriile în primele patru curse ale sezonului, însă rivalii promit îmbunătățiri la monoposturi prin care să atace supremația celor de la Mercedes.

Sezonul 2019 al Formulei 1 a debutat cu patru victorii obținute de Mercedes, dintre care două au fost trecute în contul lui Lewis Hamilton, iar alte două în dreptul lui Valtteri Bottas.

Marele Premiu al Spaniei are însă potențialul de a schimba datele problemei, ca urmare a faptului că acesta are în mod tradițional o importanță strategică pentru echipe. Întrucât este practic prima cursă europeană a sezonului, aproape fiecare echipă va introduce îmbunătățiri la monoposturi, cu scopul de a crește performanțele.

Ca de obicei, este dificil de anticipat care echipă va reuși să înregistreze cele mai mari progrese, însă Ferrari a anunțat deja un update major pentru motor care are drept unic scop îmbunatățirea performantelor. În plus, italienii promit și un nou ulei de motor furnizat de partenerii de la Shell.

"După update-ul aerodinamic de la Baku, vom aduce câteva îmbunătățiri în această zonă și la Barcelona. În plus, vom avea o nouă unitate de propulsie pe care o introducem mai devreme, întrucât a doua specificație era programată pentru Canada", a declarat Mattia Binotto, șeful Ferrari, cu referire la a șaptea cursă a sezonului.

Honda va introduce de asemenea îmbunătățiri, însă acestea au rolul de a crește fiabilitatea unor componente, astfel că Red Bull nu anticipează progrese majore. În schimb, cei de la Mercedes prefera să rămână precauți în declarații cu privire la noutățile pregătite.

Cert este că sesiunea de calificări va juca un rol esențial dacă luăm în calcul faptul că 25 dintre cele 28 de curse de până acum de la Barcelona au fost câștigat de un pilot care a plecat din prima linie a grilei de start.

Motivul este destul de simplu: virajul 1 de la capătul unei lungi limii drepte oferă una dintre puținele oportunități de depășire pentru piloți. În general, identificarea setărilor optime este dificilă ca urmare a faptului că există numeroase viraje lente și rapide care generează o degradare relativ rapidă a pneurilor. În plus, vântul de 20-22 km/h reprezintă un alt obstacol pentru piloți în drumul spre cel mai bun timp.

Totuși, vremea va fi predominant frumoasă în toate cele trei zile, cu un cer mai mult senin și temperaturi maxime de 22 de grade, cu excepția zilei de duminică, când se vor înregistra 20 de grade.

Marele Premiu al Spaniei la TV:

Eveniment Ziua Ora Transmisiuni TV Internet
Antrenamente 1 vineri, 10 mai 12:00 - F1 TV Pro
Antrenamente 2 vineri, 10 mai 16:00 - F1 TV Pro
Antrenamente 3 sambata, 11 mai 13:00 - F1 TV Pro
Calificari sambata, 11 mai 16:00 Digi Sport, Telekom Sport F1 TV Pro
Cursa duminica, 12 mai 16:10 Digi Sport, Telekom Sport F1 TV Pro
 • hercule, joi, 09.05.2019 17:48

  D-le Popescu , constientizati cu adevarat caror specimene adresati aceasta intrebare ?:D Convins fiind ca cel tarziu pana maine , evident inainte de FP1 , comunitatea AM-motorsport isi va face pe deplin datoria livrand un raspuns acoperit de argumente care mai de care mai "incontestabile" astept si eu cu ingaduinta cuvenita deslusirea misterului din partea celui / celor pentru care F1 nu se mai prezinta in 2019 cu nicio taina care sa nu poata fii descifrata .

 • Costel, joi, 09.05.2019 19:23

  ferrari o demonstrat in testele din februarie ca circuitul de la barcelona ii in armonie perfecta cu masina sf90 , galopul de sanatate pentru ferrari ii perfect plauzibil la montmelo chiar daca binotto o spus nu demult ca mercedes ii putin inaintea ferrari, is sigur ca odata cu introducerea noului motor vettel si leclerc is capabili sa rastoarne pseudodominatia mercedes generata numai si numai de conjuncturile nefavorabile pentru ferrari din primele 4 curse ale sezonului forza sebastian ! forza charles ! grazie binotto !

 • Electron, joi, 09.05.2019 20:29

  @Costel, imi place cum ai scris, cuvinte alese frumos, chiar a iesit bine gluma. Deci duminica, castiga Mercedes din nou.

 • Radu, joi, 09.05.2019 22:17

  Ar putea Verstappen sa faca ceva, caci in nadejdea lui Ferrari ...

 • kimi, vineri, 10.05.2019 04:49

  ramane de vazut intre bottas si leclerc care ia locul 1.

 • Radu, vineri, 10.05.2019 08:22

  Sa nu uitam de ploaie, caz in care Mercedes e mai bun. Leclerc inca nu a evoluat pe ploaie - nu stim cum se descurca.

 • Andrei, vineri, 10.05.2019 09:42

  ca ferrari sa castige ar trebui un swap de masini, efectiv in cursa bottas si hamilton sa se urce in masinile ferrari si sebastian si leclerc in cele mercedes! sunt convins de un ferrari 1,2 la final iar mercedes un 3 si un 5

 • avocatu' lu' peste, vineri, 10.05.2019 13:55

  hercule argumentele pe care le tot invoci inclusiv pe grupul pe care activezi cu multa verva sunt adecvate doar pe moment, cam cat tine si performanta idolului tau de la ferari. Dupa aia nu mai raman decat faptele, punctele, clasamentele. Tu si ceilalti cativa mari cunoscatori de f1 ramaneti cu argumentele de 2-3-4 parale.