Amsterdam va interzice circulația mașinilor diesel și pe benzină din 2030: "Speranța de viață va crește cu un an"

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Luni, 06.05.2019
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Amsterdam va interzice circulația mașinilor cu motoare diesel și pe benzină începând din 2030 din cauza poluării excesive a aerului. Autoritățile susțin că decizia va mări speranța de viață cu un an.

Amsterdam este cel mai nou oraș european care intenționează să interzică complet circulația mașinilor echipate cu motoare diesel și pe benzină.

Consiliul Local al orașului olandez a decis să aplice această măsură dură începând din anul 2030, ca parte a eforturilor de a reduce poluarea. Măsura a fost luată ca urmare a faptului că traficul din Amsterdam a devenit foarte aglomerat în ultimii ani, iar autoritățile se așteaptă la o creștere a acestuia pe măsură ce numeroase companii cu sediul la Londra își relochează sediul central la Amsterdam pe fondul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

"Poluarea este frecvent un ucigaș tăcut și reprezintă unul dintre cele mai mari pericole pentru sănătate din Amsterdam", justifică consilierul Sharon Dijksma decizia luată de Consiliul Local.

Autoritățile din Olanda susțin că poluarea excesivă generată de particulele de oxid de azot pot cauza probleme respiratorii care scurtează speranța de viață cu aproximativ un an de zile.

Pentru a se pregăti pentru interzicerea mașinilor cu motoare cu combustie internă, Amsterdam va interzice de anul viitor circulația mașinilor diesel produse înainte de anul 2005 și va extinde gradual acesta interdicție în următorii ani. De asemenea, autoritățile locale susțin că vor acorda diverse bonusuri pentru achiziționarea de mașini electric, iar proprietarii vor beneficia și de locuri de parcare gratuite.

Via Reuters

Comentarii (7)

  • Rudolf D.
    Va creste pe dracu. Pentru asta ar trebui sa interzica drogurile. Iar dintre aia care stau prin centru, adica bogatanii sau rentierii, oricum nu cred ca au masini mai vechi de 2005, adica de acum 15 ani. Dar da bine sa fii eco. Dar oare la cine? ca in Amsterdam se omoara cu prezenta la vot mai rau ca la noi. Poate doar daca se interzice iarba vor lua atitudine si se vor mobiliza. Atat consumatorii cat mai ales vanzatorii (care ii vor mobiliza pe cumparatori).
    In concluzie poluarea va scadea, dar nu cred ca se va trai mai mult. Ce inseamna mai mult? De la 90 la 91 in pat asteptand sa-ti fie schimbat pampersul sau sa vina odata aia de la eutanasiere...
    12 21
  • pai pe atunci ne putem teleporta ce sa mai facem cu masini
    6 3
  • Ieri am schimbat uleiul in transmisie si torque converter. Cu ceva saptamani in urma am schimbat lichidul de frana si antigelul. Uleiul de transmisie este extrem de toxic daca intra in contact direct cu pielea.

    Cele mai rele sunt insa antigelul si lichidul de frana. Deasemenea orice ulei care a fost ars (ma refer la uleiul de motor) este extrem de cancerigen si poate provoca mutatii genetice.

    Stiu, cu masinile electrice n-o sa scapam de lichidul de frana sau antigel. Dar macar o parte din poluatori vor fi eleminati. Si vorbim de sute de milioane de masini concentrate in marile aglomeratii urbane din intreaga lume. Cate ateliere credeti ca au si respecta proceduri clare de reciclare a deseurilor rezultate de pe urma masinilor? Nici macar la mine in sat, unde legislatia e aplicata la sange, nu sunt toate roze si frumoase. Ma intreb ce se intampla prin ateliere din Europa de Est, Asia, sau America Latina.

    Stiu ca suna dur ce fac olandezii, dar e de inteles. Ceva trebuie facut. Ne-am inmultit foarte mult in ultimul secol, durata de viata a crescut semnificativ si toate efectele secundare acum se amplifica exponential.
    16 5
  • Electron
    Cred ca trebuie sa ne facem ceva calcule si sa ne pregatim sa ne cumparam masini electrice in urmatorii ani. Va fi tot mai incomod sa detii o masina cu motor termic, mai ales daca e diesel.
    In 2-3 ani se vor mai ieftini, autonomia probabil va ajunge pe la 1000 de km...
    12 5
  • Adrian
    Vor (putea) interzice si decolarea si aterizarea avioanelor ?
    13 2
  • someone
    eu cred ca ei au dreptate: va creste speranta de viata, nu viata in sine
    10 1
  • Mircea Badea
    e mult 10 ani! eu vreau sa vad de la anul!

    iar diesel din 2005 e nimic, trebuia interzis sub euro6-d!!
    5 6

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru