Alonso se retrage din Formula 1 la sfârșitul sezonului 2018: "Mă așteaptă noi provocări"

de Daniel Popescu
Marti, 14.08.2018
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Fernando Alonso a anunțat oficial că se va retrage din Formula 1 la sfârșitul acestui sezon în așteptarea unor noi provocări, însă nu a anunțat încă în ce competiție va concura în 2019.

Formula 1 va rămâne anul viitor fără unul dintre cei mai populari piloți din competiție, după ce Fernando Alonso și-a anunțat retragerea din activitate la finalul acestui sezon. Pilotul echipei McLaren afirmă că a luat această decizie cu câteva luni în urmă și sugerează că va concura într-o altă competiție în sezonul următor, fără însă să o nominalizeze.

"După 17 ani minunați în acest sport incredibil este momentul să fac o schimbare. M-am bucurat de fiecare minut al acestor sezoane incredibile și nu pot să mulțumesc suficient de mult tuturor oamenilor care au contribuit să le facă speciale. Am luat această decizie cu câteva luni în urmă", a declarat el.

Alonso nu a dezvăluit încă planurile de viitor, însă a sugerat că va concura într-o altă competiție în sezonul următor.

"Să vedem ce ne aduce viitorul, pentru că noi provocări interesante sunt aproape. Am una dintre cele mai fericite perioade din viața mea, dar trebuie să explorez noi aventuri", a adăugat el.

Alonso concurează în acest sezon și în Campionatul Mondial de Anduranță (WEC) alături de Toyota, cu care a câștigat Cursa de 24 de ore de la Le Mans și are mari șanse să cucerească și titlul mondial. De altfel, este posibil ca Alonso să continue în WEC și în sezonul următor sau să exploreze o carieră în IndyCar.

În ciuda declarațiilor sale legate de pasiunea pentru Formula 1, Alonso a fost frustrat în ultimii ani de evoluțiile dezamăgitoare de la McLaren, care traversează o perioadă neagră în competiție.

Spaniolul va rămâne astfel doar cu cele două titluri mondiale cucerite pentru Renault în 2005 și 2006, în contextul în care cariera sa a intrat pe o pantă descendenta după plecarea la McLaren în 2007. Chiar dacă a concurat 5 sezoane pentru Ferrari, Alonso nu și-a trecut în cont niciun alt titlu mondial, iar după revenirea la McLaren în 2015 nu a reușit să mai obțină nici măcar un podium.

Ultima sa victorie datează de la Marele Premiu al Spaniei din 2013 pentru Ferrari.

Via Fernando Alonso

Comentarii (34)

  • SIMPLE MINDS
    In Hall of Fame-ul motorsportului spaniol cu siguranta,in Hall of Fame-ul motorsportului mmmhh!
    18 17
  • SIMPLE MINDS
    @AUTOMARKET V-ati apucat de fakenews? 2019 e un an sabatic pentru *marele circ* si revenirea in sezonul 2020 cu conditia ca McLaren sa imbunatatesca monopostul.(Autosport).
    14 4
  • Daca la 37 ani iti iei an sabatic ...
    8 7
  • SIMPLE MINDS
    Exact aceeasi varsta avea si Prost in 1992 cand isi lua un an sabatic iar in sezonul 1993 s-a incununat a patra oara campion mondial.
    23 1
  • Nu cred că revine, chiar dacă a lăsat de înțeles asta. Brown nu a lăsat foarte multe portițe în sensul ăsta. Oricum e greu pentru McLaren să revină în 2020 în lupta pentru titlu.
    Alonso se retrage din F1 și cel mai probabil va fi în IndyCar și WEC.
    4 2
  • @SIMPLE MINDS
    Da, dar pe cea mai buna masina a timpului ! Aha, sa nu uit, si cu conditia sa nu fie luat si Senna ! Compari cu McLaren ?
    1 9
  • N-are rost sa incep sa dau exemple cu piloti care "au decis sa se retraga" si apoi au revenit, asa ca orice e posibil; eu unul nu cred ca se va retrage - asteapta oferte si cred ca acestea vor apare.
    8 3
  • @Radu De la cine oferte ? Cei care conteaza au declarat ferm ca nu-l vor, iar de la ceilalti nu o sa vada in veci banii de la McLada ! De fapt, oriunde s-ar duce in interiorul, sau in afara F1, nu va mai avea nici macar un sfert din cat are acum !
    1 8
  • @Radu: Totusi cateva exemple elocvente? Alonso asteapta ofertele cu siguranta, dar daca nu-l vrea nimeni, cine sa-i faca acele oferte, tu? Un cretin zicea acum cateva zile ca @Popa este bogat ca Stroll, poate cumpara @Popa McLaren si-i ofera un contract lui Alonso? In afara de varianta asta, nu cred ca mai exista altele.

    P.S. Te rog totusi sa nu ma uiti cu acele exemple, daca poti sa le detaliezi un pic? Nu neg, dar sunt curios!
    2 7
  • Game Over, Alonso nu mai poate sa mai aducă atâția bani cât sa justifice pretențiile salariale.
    Nici măcar la Renault nu mai are loc! sau dacă vine cu 10mil cine știe!
    1 4
  • prietenii stiu de ce
    https://www.autosport.com/f1/news/138029/people-overrate-alonso--scheckter
    2 3
  • Pentru mine este o veste tragica. Aproape că mi-au dat lacrimile. Nu va mai reveni în F1 , sunt sigur de asta. Mi-a făcut viața mult mai frumoasa in anii lui de glorie 2005-2006. Apoi s-a dus la McLaren si s-a ales praful de cariera lui. Sper ca unde va concura , asta dacă va mai concura , să aibă succes si sa fie lipsit de neșansa pe care a avut-o atâția ani la rând. Ii mulțumesc pentru tot ce a făcut în F1 si pentru momentele de fericire pe care le-a creat fanilor lui din întreaga lume printre care și eu , atunci când câștiga curse.
    20 13
  • Ii pare rau acum ca a plecat de la Ferrari, asta e.
    9 2
  • poate merge la HAAS-americanii au bani-au masina si motor FERRARI-calmati-va
    2 4
  • In sfarsit va lua sfarsit suferinta fanilor de al vedea atatia ani in masini necompetitive. Sincer ma mir, desi nu mi-a fost antipatic vreodata, de ce nu s-a retras mai repede, poate din cauza contractului.
    Partea buna este ca se va mai deschide o portita pentru pilotii tineri si talentati. Oricum in F1 de ceva ani conteaza cel mai mult performanta masinii, iar calitatile lui Alonso au fost supraapreciate, oricat de bun ar fi pilotul fara o masina foarte buna nu are cum sa castige campionatul.
    Sper la anul Mclaren sa-l promoveze pilot titular pe Norris si impreuna cu Sainz sa faca o figura frumoasa.
    4 6
  • Pentru mine aceasta veste a fost o veste extrem de neasteptata.Alonso e un pilot mare dar care si-a ruinat cariera începând cu 2007.Nici mie nu imi place sa-l vad chinuindu-se cu McLaren desi nu sunt cel mai mare fan.Sanse mare de revenire doar in cazul in care McLaren devine competitiva din 2020.Care dupa parerea mea probabilitatea ca asta sa se intample este egala cu 0.Imi pare rau ca se retrage dar nici cum e acum nu mai putea continua.
    9 1
  • A facut greseala vietii cand a plecat de la Ferrari.
    6 1
  • Carlos Sainz va fi inlocuitorul lui Alonso la Mclaren dupa ESPN
    1 1
  • Sigur vor miza pe Sainz, daca nu ma insel de la inceputul sezonului era in calcule! Ceea ce inseamna ca Verstappen nu-l vrea pe Sainz, probabil Gasly vine la Red Bull?
    2 1
  • Pana chiar si un hater inversunat, seara, in patuc, regreta retragerea lui Alonso. Desigur daca are ceva cu fenomenul F1. Din pacate F1 va fi mai saraca din 2019. Pe mine tinerii din actuala competitie nu mi se par capabili sa nasca campioni de talia lui Alonso, Hamilton. Bafta lui Alonso pe oriunde se va duce sa concureze.
    10 1
  • SENNA - HAMILTON - ALONSO
    O veste foarte rea!! Alonso e unul dintre cei mai mari piloti din istorie... Asta e...pacat ca nu a avut o masina competitiva...Sper sa revina dupa 2019 pe o masina mai buna...sper
    8 2
  • @fgt: Cica aia de la Ferrari erau demoralizati dupa 2010, cand Alonso nu a mai vrut sa faca parte din echipa si a devenit pilotul Alonso si nu pilotul echipei Ferrari Alonso.

    @Roman: Hater Vettel?
    1 2
  • Pacat, Alonso e unul dintre cei mai buni piloti din toate timpurile, unul dintre putinii care au castigat campionatul mondial al pilotilor fara sa aiba cea mai buna masina (Ferari-ul lui Schumacher era clar superior Renault-ului lui Alonso).
    Si acum era poate cel mai rapid pilot, dar a avut o masina de toata jena la dispozitie.
    9 4
  • Alonso avea cel putin 5 titluri daca era oportunist. A tinut cu orice pret sa fie pilot Ferrari. Pentru asta a sacrificat oferta Brawn Gp si Red Bull. Ba si Mercedes din acele vremuri. In rest, este ultimul din generatia veche, poate si Kimi e acolo insa in mod sigur nu la acelasi nivel. Massa cred ca l-a caracterizat cel mai bine. Cu bune si cu rele. Iar Massa...nu e chiar un fan Fernando. Drum bun Fernando, multumim pentru show!
    5 0
  • Scuze am gresit mai sus, Ferrari-ul lui Schumacher nu era clar superior, am uitat ca Renault-ul lui Alonso folosea pneurile Michelin. Va rog sa ma scuzati. Am uitat ca in 2005, Alonso s-a batut cu Raikkonen. Fara abandonul din Japonia, Schumacher avea sanse la titlul din 2006, dar macar a fost un sezon disputat.
    4 4
  • Sainz a semnat pentru 2019 cu McLaren :P
    1 2
  • Nu sunt un fan Alonso, l-am urat mult in perioada cand era la Renault si le dadea peste nas celor de la Ferrari, insa atunci cand a venit la teamul calutului cabrat mi-am dat seama ca este un pilot adicted.
    Fara el formula unu o sa fie mai sarac.
    Parerea mea este ca mai are potential si cu un monopost pe masura era un concurent viabil pentru cei doi piloti care conduc campionatul in momentul de fata.
    Buena suerte Alonso!
    11 2
  • Eu sunt fan Alonso chiar si atunci cand concura la Renault, asa cum am fost fost fan Raikkonen cand era la McLaren, desi ambele echipe erau "concurenta". Perioada lui la Ferrari cred ca a mers mai prost decat se astepta (si noi fanii), dupa un 2007 nuclear, cred ca cretinatatea din 2008 (cu Singapore)... l-a schimbat foarte mult ca pilot si poate ca si ca mentalitate. Oricum desi cei de la Ferrari au incercat sa-l sustina, sa-i ofere un monopost bun, sincer relatia a fost un cosmar, iar rezultatele inexistente. A urmat perioada McLaren... care a fost abisala... ca rezultate dar a exista si un moment bun, victoria de la Le Mans din acest sezon. In rest, bine ca ia o pauza in F1, se poate concentra pe Indy 500 pentru ca cu F1 si-a terminat socoteaza din 2014, sau cel putin asa cred eu. Dar alaturi de Hamilton si Vettel, Alonso face parte dintr-un trio de piloti stelari chiar daca rezultatele poate spun altceva. Fiecare a avut sansa lui, unii au profitat, altii nu, dar au fost cateva sezoane foarte foarte bune, 2010, 2012, chiar si 2011, 2016 si 2017, si pentru moment cel mai bun sezon din ultimii 10 ani, sezonul actual.

    Dar... o veste mai buna ca Sainz sa vina in locul lui McLaren, cine se astepta? Sper ca toti, pentru ca eu credeam asta de la inceputul sezonului, desi cand am zis asta... mama ce de injuraturi mi-am luat :P
    4 3
  • Imi permit sa spun ca il vom revedea pe Alonso in F1 :)
    3 0
  • Sunt hater Alonso si intr-adevar, imi pare rau ca se retrage. Trebuia sa ramana sa ne ;incante' la 40+ de ani cu pilotaju-i. Asta ca a fost lipsit de respect cand a revenit Schumacher in F1. Dar poate ca e mai bine asa, poate revine la 41 de ani iesit din forma si poate prinde si un pilot de talia lui Rosberg coechipier. Atunci sa-l vedem ce poate. Si noi sa spuneam ca ala e de fapt nivelul lui dintotdeauna haha
    1 0
  • Alonso se retrage din Formula 1 la sfârșitul sezonului 2018: "Mă așteaptă noi provocări"

    In alsteapta noi provocari. Provocarea de a pilota pentru Toyota (o masina mai rapida cu 2 sec decat concurenta pe un circuit scurt) si provocarea de a castiga cu ordine de echipa. In sfarsit a gasit ce dorea dupa ce a tanjut dupa asta in F1.
    1 3
  • Sigur gigica, Alonso era mai rapid si decat soacra lui Schumacher. Daca nu i-ar fi facut Hamilton mucii cravata in 2007 in calificari mai ziceam, dar asa ...
    1 2
  • "Să vedem ce ne aduce viitorul, pentru că noi provocări interesante sunt aproape. Am una dintre cele mai fericite perioade din viața mea, dar trebuie să explorez noi aventuri"

    Fericire maxima, ce sa mai ... Nu mai poti de fericire ca te retragi din F1. Massa tot de fericire a plans la Interlagos cand s-a retras din F1. Scapase de 'cosmarul' de a fi pilot in F1. LOL
    0 0
  • Dar ce fericiti sunt fanii lui. Aproape ca s-au scapat pe ei de emotie. In sfarsit!! Multumim Alonso. Retragerea ta face mai mult decat un titlu pentru noi.
    0 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru