Airbag-urile externe pentru coliziuni laterale vor fi capabile să anticipeze accidentele: lansarea pe piață ar putea avea loc în 2023

de Daniel Popescu
Miercuri, 24.07.2019
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Producătorii auto vor putea introduce airbag-uri externe pentru coliziuni laterale care vor fi capabile să anticipeze accidentele, iar lansarea pe piață a acestora este programată pentru 2023.

Producătorul german de componente ZF a prezentat la sfârșitul anului trecut conceptul unui airbag extern care are potențialul de a îmbunătăți siguranța în cazul unui impact lateral cu un alt vehicul.

Rolul acestui airbag extern este de a absorbi o mare parte din forțele generate de un astfel de impact lateral, ceea ce are ca efect o reducere cu până la 40% a gravității rănilor suferite de șoferi și pasageri.

Inginerii ZF au anunțat însă acum că lucrează deja la o versiune îmbunătățită prin care airbag-ul extern va fi capabil să anticipeze producerea unui accident și să se activeze cu câteva milisecunde înainte de impact pentru a reduce și mai mult efectele negative ale accidentului.

Pentru a putea anticipa producerea accidentului, airbag-ul extern a fost echipat cu numeroși senzori și tehnologii avansate.

ZF a efectuat un prim experiment cu noua tehnologie în localitatea germană Memmingen, iar testul a avut succes la a treia încercare: airbag-ul extern montat pe un Opel s-a activat cu câteva milisecunde înainte de impactul cu o mașină de test.

"A trebuit să determinăm cât de precis putem anticipa un accident inevitabil. Trebuie să ne asigurăm că airbag-ul nu se activează în mod eronat", afirmă specialiștii ZF.

Oficialii ZF estimează că noul tip de airbag extern ar putea apărea pe mașini de serie în 2023, iar compania dezvoltă deja noul airbag în colaborare cu un producător german premium pe care evita însă să-l nominalizeze.

Numele oficial al noului airbag extern este Proactive Side Impact Protection. Teoretic, acesta poate fi montat inclusiv în barele de protecție față și spate, însă este cel mai eficient pe partea laterală a mașinii. Oficialii ZF afirmă că un astfel de airbag va deveni esențial în special pentru mașinile electrice, în contextul în care bateriile acestora sunt poziționate orizontal sub podea și riscă să se deterioreze semnificativ în urma unor accidente.

Via Automotive News

Comentarii (9)

  • Mi-e să nu se activeze și la semafoare, când se apropie-n viteză din lateral ștergătorii de parbrize *born in Strehaia*. :-)

    Serios acu, atâta le mai lipsea legiuitorilor UE -- pseudo-soluții pe cât de scumpe, p-atât de inutil-bengoase, pe care să le introducă-n echiparea obligatorie a viitoarelor E-mașinațiuni.
    16 4
  • gabi_o
    Sa vad si eu airbag-ul ala care opreste cel putin 1-1,5 tone precum in videoul de mai sus, unde ne este prezentat impactul cu o cutie de carton!
    8 5
  • @gabi_o
    Pai nu zice nimeni nicaieri ca 'opreste' ceva... doar ca atenueaza energia de impact prin deformarea(pierdere de presiune/deformare elastica) a airbagului, si, prin asta, reducerea severitatii impactului/accidentului. Hai sa fim putin seriosi, nu trebuie sa te gandesti prea mult sa-ti dai seama ca poate fi o diferenta mare sa dea o masina fier pe fier in usa unde ti-e pus copilul si cazul cand masina aia da intr-un airbag special care reduce cu 50% forta impactului inainte de a ajunge la portiera masinii... cat o fi, eu zic ca orice reducere a impactului poate fi extrem de importanta in cazul unui impact lateral...si testul ala a fost facut sa demonstreze/determine timpul de raspuns nu forta de amortizare.
    Asa ca mai lasati carcotelile(romanismele)...
    11 7
  • @@gabi_o

    a vrut sa o faca pe intelijentul...nu i-a reusit

    asa cum nu le reusesc unora sa priceapa ca "dincolo" oamenii au un sistem de valori FOARTE diferit decat cel intalnit pe meleagurile dacice.
    5 10
  • @vianu, salutari! Eu traiesc pe dincolo de aproape 20 de ani. Sistemul de "valori" de pe aici nu prea mai are valoare, asa cum era odata. Vad o gramada de comentarii pe aici facute In acelasi sti dambovitean. M-am uitat la filmuletzul de mai sus......WTF? Asa reactionez si eu cand ma loveste balonul ala din cauciuc pe care il gasesti in salile de gimnastica!
    9 1
  • saliu Kota!

    aaa...acum ce sa zic, exista fel de fel de oameni. Incep sa fiu din ce in ce mai convins ca vestul s-a stricat datorita veneticilor Persoanele de fata se exclud :))...dar cand vezi echipe de 15-20 de indivizi de toate natiile (2 nu sunt din aceeasi tara) discutand pe aceeasi tema pentru un scop comun, ma gandesc ca mai exista sperante.
    2 7
  • Dragi anti-europeni, anti-americani...anti-vestici de fapt... Eu sunt convins ca aveti sindromul copiilor crescuti in puf carora li s-a urat cu binele si au figuri de nemultumiti. Tare mi-as fi dorit ca voi sa fi fost locuitorii Georgiei, Kazakhstanului, Venezuelei sau a altor tari foarte destepte (nu ca astea europene), sa va vad atunci cu dintii la gard. Am fost prin toate tarile europei si prin Statele Unite de multe ori si va garantez ca alturi de ei este cea mai buna strategie pe termen lung. Am o vorba eu: nu va convine, luati-o spre Est ;) dar cand v-oti intoarce inapoi, ar trebui sa nici nu ne uitam la voi.
    PS: Cum ar fi sa faceti, mai dragilor, o plimbare cu masina prin tarile mai sus enumerate, si sa ramaneti paralizati pe viata dintr-un accident provocat de unul beat cu o Lada 500? Mai e rau cu regulile impuse de europenii aia rai?
    7 4
  • europenii aia rai sunt invadati din toate partile de copiii profetului, iar tu nu poti sa zici nimic. Ai fost in Londonistan ca sa vezirahat pe la toate colturile? Toata europa si statele unite sunt pline de sarlatani politici. Si restul lumii la fel. Vezi boris, donald, jacinda samd......Stii ca steagul Elvetiei ii supara rau de tot pe aia veniti din orientul mijlociu? Apropos, tu de unde stii de accidentul cu lada?
    4 1
  • Ai dreptate ca s-a umplut de..... cum ii numesti tu, dar se pare ca tuturor le convine asta. Accidentul cu Lada este un exemplu, ca sa nu dau exemple mai locale... Gen toti nebunii la volan si toate rablele pe drumuri pt ca dau spaga sa fie trecuti cu vederea. Gen te duci in spitale si te infectezi mai rau. Gen nu ai unde sa parchezi ca un om normal. etc etc. De bine, de rau, tot in Occident ar prefera toti sa traiasca, indiferent de cata gargara fac. Inca o data mai zic: Daca nu va convine, luati-o spre Est ;)
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru